clear sky
10°C
26.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) УЛАЗИМО ЛИ У НОВИ РАТ? Израел напао Иран и Сирију, ЕКСПЛОЗИЈЕ ОДЈЕКУЈУ ЦЕЛУ НОЋ, Техеран НАЈАВЉУЈЕ ОДГОВОР

26.10.2024. 07:08 07:19
Пише:
Бејрут
Фото: X/printscreen/Invasion Report

Серија експлозија чула се у околини Техерана, недуго пошто је израелска војска објавила да су у току осветнички напади на војне циљеве у Ирану.

 

 Експлозије потврдила и иранска агенција Тасним, блиска Револуционарној гарди. Недуго пре почетка напада, о акцији обавештена и Бела кућа. Власти у Техерану најављују одговор на израелски напад. За пет сати напада гађано 20 циљева у Ирану.

Експлозије се чују у Исфахану, Машаду, широм територија у којима живе Курди, као и у престоници, Техерану. Противваздушна одбрана активирана је и око Дамаска.

Почетак напада уследио је недуго пошто је израелска влада дала зелено светло премијеру Бењамину Нетанјахуу и министру одбране Јоаву Галатну да покрену операцију ваздушних удара на Иран.

Иранска агенција Фарс је, одмах по почетку акције, јавила да се експлозије чују на неколико локација у околини Техерана, али да аеродром у том граду није угрожен. Како се наводи, до сада је у акцији учествовало више од 100 борбених авиона, укључујући летелице Ф-35 и Ф-15. На мети је, наводно, и команда иранске Револуционарне гарде. 

Иранске власти објавиле су да израелски напад представља разлог за одлучан одговор, јавља агенција Тасним.

 

 

Гађано 20 циљева на територији Ирана

Пуних пет часова након почетка напада, израелски извори навели су да је акција окончана, те да је током ноћи погођено 20 циљева на територији Ирана. За сада није познато колико је жртава било у овим нападима.

Нови израелски напад на Иран и претходне иранске акције по циљевима у Израелу представљају значајан и једнако негативан развој догађаја у односима две државе, које већ деценијама ратују преко прокси организација и обавештајних служби.

По два значајна напада на обе стране довела су Иран и Израел на ивицу отвореног рата, уз могуће катастрофалне последице по читав Блиски исток.

Израелски медији тврде да напад није усмерен на иранске нафтне терминале, ни на објекте који се повезују са нуклеарним програмом Техерана.

Bejrut
Фото: X/printscreen/Warfare Analyst

О нападу обавештени Бела кућа и Пентагон

О нападу су обавештени Бела кућа и Пентагон, који су последњих седмица покушавали да убеде владу Бењамина Нетанјахуа да ваздушне ударе на Иран изведе на начин који не би довео до одговора власти у Техерану.

Амерички председник Џо Бајден је упозорио на то да Вашингтон, главни савезник Израела који га снабдева оружјем, неће подржати напад на иранска нуклеарна постројења, и поручио да би Израел требало да размотри алтернативе уместо напада на иранска нафтна поља.

Ирански аналитичар Мохамад Маранди је, у току напада, рекао да су власти у Техерану очекивале снажније ударе и да су спремне за рат са Израелом. 

Оваква изјава човека блиског иранским властима тумачи се као сигнал да Иран, можда, неће предузимати осветничке акције против Израела.

Иако је већ више од месец дана извесно да је акција Израела неминовна Бела кућа се надала да ће израелска освета за ракетни напад на ваздухопловне базе у Израелу заобићи нуклеарна постројења и нафтне терминале, посебно онај на острву Харг у Персијском заливу, које је током историје било поприште неколико неуспешних војних акција и шпијунских афера.

Netanjahu
Фото: X/printscreen/Times of Israel

У претходном нападу Иран испалио 200 пројектила

Израелска претња одговор је на недавни напад Ирана, чија је Револуционарна гарда испалила око 200 пројектила на ваздухопловну базу Неватим. После иранског напада на сателитским снимцима видела су се 32 кратера од експлозија бојевих глава, али се чинило да ни један од авиона није оштећен.

Апел Американаца производ је страха да би неумерени напад на неки од ових циљева могао довести до ширења рата из Појаса Газе на читав регион Блиског истока, укључујући Иран, Ирак, Либан, Сирију и Јемен.

Израелски борбени авиони су, у свгусту 2022. године, у неколико наврата неопажено улетели у ирански ваздушни простор, вежбајући могуће нападе на објекте повезане са нуклеарним програмом Техерана.

Авиони Ф-35 успели су да неопажено уђу у ирански ваздушни простор током вманевара пре две године у којој су учествовали дронови и најмање један танкер КЦ-48. Иранци нису ни потврдили ни демантовали тај извештај, али су готово истовремено почели велике маневре беспилотних летелица, током којих је за 48 часова испробано више од 150 дронова.

Све је почело још у априлу

Наизменична бомбардовања мета у Ирану и Израелу почела су још у априлу када је израелска авијација уништила зграду иранског конзулата у Дамаску и убила генерала Револуционарне гарде Мохамеда Резу Захедија и још неколицину официра ове формације.

Последњи у серији напада почео је у тренутку док се амерички државни секретар Ентони Блинкен враћао из дипломатске мисије у Израелу и Катару, где је покушао да издејствује нови круг преговора о прекиду рата у Појасу Газе.

 И британска влада реаговала

Британска влада је рекла да "помно" прати развој ситуације на Блиском истоку пошто је рано у суботу Израел извео низ ваздушних напада на војне циљеве у Ирану, и додала да даља ескалација "није ни у чијем интересу". Портпарол је додао да влада подржава "право Израела на самоодбрану" докле год поштује "међународно хуманитарно право".

Блиски исток дочекао је у ноћи са петка на суботу израелски одговор на ирански напад, у којем је 1. октобра на Израел испаљено око 200 балистичких пројектила.

 

 

Извор:
Дневник, И. Р.
Аутор:
Пошаљите коментар