Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(VIDEO) ULAZIMO LI U NOVI RAT? Izrael napao Iran i Siriju, EKSPLOZIJE ODJEKUJU CELU NOĆ, Teheran NAJAVLJUJE ODGOVOR

26.10.2024. 07:08 07:19
Piše:
Бејрут
Foto: X/printscreen/Invasion Report

Serija eksplozija čula se u okolini Teherana, nedugo pošto je izraelska vojska objavila da su u toku osvetnički napadi na vojne ciljeve u Iranu.

 

 Eksplozije potvrdila i iranska agencija Tasnim, bliska Revolucionarnoj gardi. Nedugo pre početka napada, o akciji obaveštena i Bela kuća. Vlasti u Teheranu najavljuju odgovor na izraelski napad. Za pet sati napada gađano 20 ciljeva u Iranu.

Eksplozije se čuju u Isfahanu, Mašadu, širom teritorija u kojima žive Kurdi, kao i u prestonici, Teheranu. Protivvazdušna odbrana aktivirana je i oko Damaska.

Početak napada usledio je nedugo pošto je izraelska vlada dala zeleno svetlo premijeru Benjaminu Netanjahuu i ministru odbrane Joavu Galatnu da pokrenu operaciju vazdušnih udara na Iran.

Iranska agencija Fars je, odmah po početku akcije, javila da se eksplozije čuju na nekoliko lokacija u okolini Teherana, ali da aerodrom u tom gradu nije ugrožen. Kako se navodi, do sada je u akciji učestvovalo više od 100 borbenih aviona, uključujući letelice F-35 i F-15. Na meti je, navodno, i komanda iranske Revolucionarne garde. 

Iranske vlasti objavile su da izraelski napad predstavlja razlog za odlučan odgovor, javlja agencija Tasnim.

 

 

Gađano 20 ciljeva na teritoriji Irana

Punih pet časova nakon početka napada, izraelski izvori naveli su da je akcija okončana, te da je tokom noći pogođeno 20 ciljeva na teritoriji Irana. Za sada nije poznato koliko je žrtava bilo u ovim napadima.

Novi izraelski napad na Iran i prethodne iranske akcije po ciljevima u Izraelu predstavljaju značajan i jednako negativan razvoj događaja u odnosima dve države, koje već decenijama ratuju preko proksi organizacija i obaveštajnih službi.

Po dva značajna napada na obe strane dovela su Iran i Izrael na ivicu otvorenog rata, uz moguće katastrofalne posledice po čitav Bliski istok.

Izraelski mediji tvrde da napad nije usmeren na iranske naftne terminale, ni na objekte koji se povezuju sa nuklearnim programom Teherana.

Bejrut
Foto: X/printscreen/Warfare Analyst

O napadu obavešteni Bela kuća i Pentagon

O napadu su obavešteni Bela kuća i Pentagon, koji su poslednjih sedmica pokušavali da ubede vladu Benjamina Netanjahua da vazdušne udare na Iran izvede na način koji ne bi doveo do odgovora vlasti u Teheranu.

Američki predsednik Džo Bajden je upozorio na to da Vašington, glavni saveznik Izraela koji ga snabdeva oružjem, neće podržati napad na iranska nuklearna postrojenja, i poručio da bi Izrael trebalo da razmotri alternative umesto napada na iranska naftna polja.

Iranski analitičar Mohamad Marandi je, u toku napada, rekao da su vlasti u Teheranu očekivale snažnije udare i da su spremne za rat sa Izraelom. 

Ovakva izjava čoveka bliskog iranskim vlastima tumači se kao signal da Iran, možda, neće preduzimati osvetničke akcije protiv Izraela.

Iako je već više od mesec dana izvesno da je akcija Izraela neminovna Bela kuća se nadala da će izraelska osveta za raketni napad na vazduhoplovne baze u Izraelu zaobići nuklearna postrojenja i naftne terminale, posebno onaj na ostrvu Harg u Persijskom zalivu, koje je tokom istorije bilo poprište nekoliko neuspešnih vojnih akcija i špijunskih afera.

Netanjahu
Foto: X/printscreen/Times of Israel

U prethodnom napadu Iran ispalio 200 projektila

Izraelska pretnja odgovor je na nedavni napad Irana, čija je Revolucionarna garda ispalila oko 200 projektila na vazduhoplovnu bazu Nevatim. Posle iranskog napada na satelitskim snimcima videla su se 32 kratera od eksplozija bojevih glava, ali se činilo da ni jedan od aviona nije oštećen.

Apel Amerikanaca proizvod je straha da bi neumereni napad na neki od ovih ciljeva mogao dovesti do širenja rata iz Pojasa Gaze na čitav region Bliskog istoka, uključujući Iran, Irak, Liban, Siriju i Jemen.

Izraelski borbeni avioni su, u svgustu 2022. godine, u nekoliko navrata neopaženo uleteli u iranski vazdušni prostor, vežbajući moguće napade na objekte povezane sa nuklearnim programom Teherana.

Avioni F-35 uspeli su da neopaženo uđu u iranski vazdušni prostor tokom vmanevara pre dve godine u kojoj su učestvovali dronovi i najmanje jedan tanker KC-48. Iranci nisu ni potvrdili ni demantovali taj izveštaj, ali su gotovo istovremeno počeli velike manevre bespilotnih letelica, tokom kojih je za 48 časova isprobano više od 150 dronova.

Sve je počelo još u aprilu

Naizmenična bombardovanja meta u Iranu i Izraelu počela su još u aprilu kada je izraelska avijacija uništila zgradu iranskog konzulata u Damasku i ubila generala Revolucionarne garde Mohameda Rezu Zahedija i još nekolicinu oficira ove formacije.

Poslednji u seriji napada počeo je u trenutku dok se američki državni sekretar Entoni Blinken vraćao iz diplomatske misije u Izraelu i Kataru, gde je pokušao da izdejstvuje novi krug pregovora o prekidu rata u Pojasu Gaze.

 I britanska vlada reagovala

Britanska vlada je rekla da "pomno" prati razvoj situacije na Bliskom istoku pošto je rano u subotu Izrael izveo niz vazdušnih napada na vojne ciljeve u Iranu, i dodala da dalja eskalacija "nije ni u čijem interesu". Portparol je dodao da vlada podržava "pravo Izraela na samoodbranu" dokle god poštuje "međunarodno humanitarno pravo".

Bliski istok dočekao je u noći sa petka na subotu izraelski odgovor na iranski napad, u kojem je 1. oktobra na Izrael ispaljeno oko 200 balističkih projektila.

 

 

Izvor:
Dnevnik, I. R.
Autor:
Pošaljite komentar