scattered clouds
16°C
08.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УЖАРЕНО НА БЛИСКОМ ИСТОКУ Вероватно убијен и нови лидер Хезболаха, у Бејруту је тренутно пакао

08.10.2024. 20:45 20:55
Пише:
либан
Фото: Tanjug/AP Photo

Ситуација на Блиском истоку се не смирује.

Израел током ноћи гађао јужна предграђа Бејрута, а затим послао додатну дивизију у Либан, док је Хезболах је извршио ракетни напад на централни Израел.

И даље се страхује од конфронтације између Израела и Ирана.

Нетањаху: ИДФ ликвидирао потенцијалне наследнике убијеног лидера Хезболаха

Израелске снаге су убиле потенцијалне наследнике ликвидираног лидера Хезболаха Саједа Хасана Насралаха, изјавио је данас израелски премијер Бењамин Нетањаху, не именујући о коме се ради.

"Смањили смо способности Хезболаха. Уклонили смо хиљаде терориста, укључујући самог Насралаха и Насралаховог наследника, као и наследника наследника", изјавио је Нетањаху у снимљеној видео-поруци упућеној народу Либана, преноси Ројтерс.

Раније је израелски министар одбране Јоав Галант изјавио да је Хашем Сафиедин, човек који је требало да замени убијеног Насралаха, вероватно "елиминисан", међутим није било јасно на кога је Нетањаху мислио када је говорио о "наследнику наследника", наводи британска агенција.

"Данас је Хезболах слабији него што је био дуги низ година" рекао је Нетањаху у својој видео-поруци народу Либана.

либан
Фото: Tanjug/AP Photo

Четири особе погинуле у израелском нападу на зграду у предграђу Дамаска

Четири особе су погинуле вечерас у израелском нападу на стамбену зграду у западном предграђу главног града Сирије, Дамаска, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Великој Британији.

У том подручју Дамаска налазе се безбедносни штаб и дипломатска представништва, а Опсерваторија наводи да је мета напада била зграда коју посећују вође Иранске револуционарне гарде и либанске милитантне групе Хезболах.

Истиче се да од четири убијене особе, две нису Сиријци, јавио је Скај њуз Арабија.

Сиријски државни медији су јавили да има повређених цивила у предграђу Меза, као и да је противваздушна одбрана пресрела "непријатељске" циљеве у близини Дамаска, пренео је Ројтерс.

Израел годинама изводи нападе против мета у Сирији које су повезане са Ираном, а појачао је такве нападе од почетка рата у Појасу Газе у октобру прошле године.

либан
Фото: Tanjug/AP Photo

Џерузалим пост: Израел неће напасти иранске нуклеарке, удариће војне базе

Израел вероватно неће напасти ирански нуклеарни програм, већ ће фокусирати ударе на различите врсте војних база и обавештајних локација, рекли су неименовани извори данас за Џерузалим пост.

Извори нису негирали ранији извештај Њујорк тајмса о томе да се очекује да израелски напад на Иран, који су најавили највиши званичници у Тел Авиву након иранског напада на Израел 1. октобра, буде умерене јачине.

Очекује се да ће тај напад ипак бити много значајнији од израелске одмазде 19. априла, када је оштећен ирански противваздушни ракетни систем С-300.

Упркос томе што је ово јединствена прилика да се нападне ирански нуклеарни програм, израелски извори у указали да такав напад не би био у складу са ''циљевима рата“ безбедносног кабинета у Тел Авиву.

Пост објашњава да је најважнији циљ израелског рата пораз Хамаса, као и повратак избеглих Израелаца у њихове домове у близини границе са Либаном, а да је други формални циљ избегавање регионалног рата, посебно са Ираном.

Израелски лист такође пише да неки високи израелски званичници напад Ирана 1. октобра не виде као показатељ спремности Техерана да уђе у шири рат, већ као покушај Ирана да поново успостави равнотежу, након што је Тел Авив успео да значајно оштети покрете Хезболах и Хамас, сараднике Техерана.

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар