scattered clouds
20°C
11.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0436
usd
106.9868
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШОКАНТНА ПОЛИТИКА УНИШТАВАЊА ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА У ПОЈАСУ ГАЗЕ Комисија УН оптужила Израел за ратне злочине и злочине против човечности

10.10.2024. 21:54 21:59
Пише:
газа
Фото: Tanjug/AP Photo

Истрага Уједињених нација (УН) је данас показала да је Израел спроводио усклађену политику уништавања здравственог система у Појасу Газе, што представља ратни злочин и истребљење, као и злочин против човечности.

Бивше високе комесарке УН-а за људска права Нави Пилеј оптужила је Израел за ''немилосрдне и намерне нападе на медицинско особље и објекте“ у рату, преноси Ројтерс.

''Деца су поднела највећи терет ових напада, директно и индиректно патећи од колапса здравственог система", рекла је Пилај, чији ће извештај на 24 странице који покрива првих 10 месеци рата бити представљен на самиту Генералне скупштине Уједињених нација која ће бити одржана 30. октобра.

У саопштењу истраге УН-а се такође оптужују израелске снаге за намерно убијање и мучење медицинског особља, гађање медицинских возила и ограничавање дозвола пацијентима да напусте опкољени Појас Газе.

Као пример, наводи се убиство палестинске девојчице Хинд Раџаб у фебруару, заједно са члановима њене породице, као и двојицом лекара који су убијени када су дошли да је спасу од израелских метака.

У извештају се наводи да је возило хитне помоћи погођено тенк гранатом док је било на удаљености од 50 метара од породице Раџаб, упркос томе што је њихова рута унапред координисана са израелским безбедносним снагама.

Светска здравствена организација саопштила је да је више од 10.000 пацијената којима је потребна хитна медицинска евакуација спречено да напусти Газу, откако је Израел окупирао гранични прелаз Рафа са Египтом у мају.

Палестинско Министарство здравља саопштило је да је скоро 1.000 медицинара убијено у Гази у протеклој години, што је СЗО назвала "ненадокнадивим губитком и огромним ударом на здравствени систем".

У случајевима када су израелске снаге наредиле да се болнице евакуишу, истрага је показала да наређења "нису била изводљива" јер медицинарима нису дали времена да евакуишу стотине пацијената, а израелске снаге им нису помогле.

Комисија је такође истакла нехуман третман према палестинским заточеницима у Израелу и таоцима које су заробили Хамасови борци у нападу 7. октобра и оптужује обе стране за умешаност у мучење и сексуално насиље.

Истражна комисија има широк мандат да прикупља доказе и идентификује осумњичене починиоце међународних злочина почињених у Израелу и на окупираним палестинским територијама.

Како се наводи, своје налазе заснива на низу извора, укључујући интервјуе са жртвама и сведоцима, поднеске и сателитске снимке.

Комисија је раније тврдила да су и Израел и Хамас починили ратне злочине у раним фазама рата у Гази и да су акције Израела тада представљале злочине против човечности због огромних губитака цивила.

Ројтерс наводи да се термин ''злочин против човечности'' користи искључиво у најтежим злочинима на међународном нивоу, који су почињени као део распрострањеног или систематског напада на цивиле.

Тел Авив није сарађивао у истрази комисије, коју је оптужио за пристрасност против Израела, док је комисија УН Израел да омета њен рад и спречава истражитеље да приступе и Израелу и палестинским територијама.

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар
НА МЕТИ ВИСОКИ ЗВАНИЧНИК ХЕЗБОЛАХА Израелске снаге бомбардовале два стамбена насеља у Бејруту
газа

НА МЕТИ ВИСОКИ ЗВАНИЧНИК ХЕЗБОЛАХА Израелске снаге бомбардовале два стамбена насеља у Бејруту

10.10.2024. 20:27 20:33
ПРИВРЕМЕНО ПРИМИРЈЕ Договорен прекид сукоба у Гази због другог круга вакцинације против дечје парализе
газа

ПРИВРЕМЕНО ПРИМИРЈЕ Договорен прекид сукоба у Гази због другог круга вакцинације против дечје парализе

10.10.2024. 20:20 20:23