Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŠOKANTNA POLITIKA UNIŠTAVANJA ZDRAVSTVENOG SISTEMA U POJASU GAZE Komisija UN optužila Izrael za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti

10.10.2024. 21:54 21:59
Piše:
газа
Foto: Tanjug/AP Photo

Istraga Ujedinjenih nacija (UN) je danas pokazala da je Izrael sprovodio usklađenu politiku uništavanja zdravstvenog sistema u Pojasu Gaze, što predstavlja ratni zločin i istrebljenje, kao i zločin protiv čovečnosti.

Bivše visoke komesarke UN-a za ljudska prava Navi Pilej optužila je Izrael za ''nemilosrdne i namerne napade na medicinsko osoblje i objekte“ u ratu, prenosi Rojters.

''Deca su podnela najveći teret ovih napada, direktno i indirektno pateći od kolapsa zdravstvenog sistema", rekla je Pilaj, čiji će izveštaj na 24 stranice koji pokriva prvih 10 meseci rata biti predstavljen na samitu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja će biti održana 30. oktobra.

U saopštenju istrage UN-a se takođe optužuju izraelske snage za namerno ubijanje i mučenje medicinskog osoblja, gađanje medicinskih vozila i ograničavanje dozvola pacijentima da napuste opkoljeni Pojas Gaze.

Kao primer, navodi se ubistvo palestinske devojčice Hind Radžab u februaru, zajedno sa članovima njene porodice, kao i dvojicom lekara koji su ubijeni kada su došli da je spasu od izraelskih metaka.

U izveštaju se navodi da je vozilo hitne pomoći pogođeno tenk granatom dok je bilo na udaljenosti od 50 metara od porodice Radžab, uprkos tome što je njihova ruta unapred koordinisana sa izraelskim bezbednosnim snagama.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je više od 10.000 pacijenata kojima je potrebna hitna medicinska evakuacija sprečeno da napusti Gazu, otkako je Izrael okupirao granični prelaz Rafa sa Egiptom u maju.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je skoro 1.000 medicinara ubijeno u Gazi u protekloj godini, što je SZO nazvala "nenadoknadivim gubitkom i ogromnim udarom na zdravstveni sistem".

U slučajevima kada su izraelske snage naredile da se bolnice evakuišu, istraga je pokazala da naređenja "nisu bila izvodljiva" jer medicinarima nisu dali vremena da evakuišu stotine pacijenata, a izraelske snage im nisu pomogle.

Komisija je takođe istakla nehuman tretman prema palestinskim zatočenicima u Izraelu i taocima koje su zarobili Hamasovi borci u napadu 7. oktobra i optužuje obe strane za umešanost u mučenje i seksualno nasilje.

Istražna komisija ima širok mandat da prikuplja dokaze i identifikuje osumnjičene počinioce međunarodnih zločina počinjenih u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama.

Kako se navodi, svoje nalaze zasniva na nizu izvora, uključujući intervjue sa žrtvama i svedocima, podneske i satelitske snimke.

Komisija je ranije tvrdila da su i Izrael i Hamas počinili ratne zločine u ranim fazama rata u Gazi i da su akcije Izraela tada predstavljale zločine protiv čovečnosti zbog ogromnih gubitaka civila.

Rojters navodi da se termin ''zločin protiv čovečnosti'' koristi isključivo u najtežim zločinima na međunarodnom nivou, koji su počinjeni kao deo rasprostranjenog ili sistematskog napada na civile.

Tel Aviv nije sarađivao u istrazi komisije, koju je optužio za pristrasnost protiv Izraela, dok je komisija UN Izrael da ometa njen rad i sprečava istražitelje da pristupe i Izraelu i palestinskim teritorijama.

Izvor:
Tanjug
Autor:
Pošaljite komentar
NA METI VISOKI ZVANIČNIK HEZBOLAHA Izraelske snage bombardovale dva stambena naselja u Bejrutu
газа

NA METI VISOKI ZVANIČNIK HEZBOLAHA Izraelske snage bombardovale dva stambena naselja u Bejrutu

10.10.2024. 20:27 20:33
PRIVREMENO PRIMIRJE Dogovoren prekid sukoba u Gazi zbog drugog kruga vakcinacije protiv dečje paralize
газа

PRIVREMENO PRIMIRJE Dogovoren prekid sukoba u Gazi zbog drugog kruga vakcinacije protiv dečje paralize

10.10.2024. 20:20 20:23