broken clouds
16°C
28.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0653
usd
108.4741
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ: Немамо ближег савезника од Мађарске у Европи; ШУЈОК: Отворили смо ново поглавље у пријатељству

28.10.2024. 17:08 18:30
Пише:
slika događaja
Фото: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић и председник Мађарске Тамаш Шујок обратили су се из Жабља.

Претходно су присуствовали благосиљању обновљене католичке Цркве Снежне Госпе у Жабљу.

Председник Србије Александар Вучић истакао је на почетку свог обраћања да су помирењу два народа највише допринели Иштван Пастор и Виктор Орбан.

"Највише су допринели Виктор Орбан и Иштван Пастор. Још 2009. године смо постигли договор да када дође до промене у Србији успоставимо искрено и дубинско пријатељство између Србије и Мађарске. Није било лако, није чак ни данас лако. И после векова и деценија неслагања, понекад и мржње, није лако доћи до тога не само да се поштујемо, већ и међусобно подржавамо и осећамо наклоност и љубав," рекао је он.

"Много труда, много енергије, много добре воље је за то потребно. Неодговорним потезима се све то сруши," рекао је Вучић.

Вучић истиче да се Мађари увек морају питати у Србији, посебно на локалном нивоу.

slika s događaja
Фото: slika s događaja

"Када неко заборави натписе на мађарском, ми Срби морамо да подсетимо и да исправимо то. Мир, добре комшије и пријатељи, то је наш циљ. Ми Срби не смемо заборавити да данас у Европи немамо ближег и већег пријатеља од Мађарске. У сваком тренутку," истакао је Вучић.

Он је подсетио на мађарску подршку Србији приликом гласања о резолуцији о Сребреници.

"Ја сам ћутао, а Орбан је са друге стране слушалице схватио шта то значи. И рекао да су уз нас. Испричаћу још један детаљ из разговора са Иштваном Пастором. Сели смо у брзи воз Београд-Нови Сад. И мени Иштван каже: Да смо само ово урадили, много је! А онолико смо урадили. И када анализирам колико смо путева заједно урадили, после много обећања," казао је председник.

Пастор: Пише се нова историја, захваљујући Вучићу скинута љага са мађарског народа
 

 Председник Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор изјавио је да се данас поново пише заједничка историја мађарског и српског народа и истакао да ће за два дана бити тачно десет година од како је влада тадашњег премијера председника Александра Вучића укинула две одлуке из 1945. године којима је, како је рекао, мађарски народ био жигосан по колективном основу као ратни злочинац.
    "Захваљујући Александру Вучићу је та љага скинута са мађарског народа у Војводини. Господине Вучићу, то вам никада нећемо заборавити.  Да ништа више нисте урадили, да ниште више нисмо урадили заједнички и то би било довољно.  Хвала вам на томе", рекао је Пастор обраћајући се после благосиљања обновљене цркве у Жабљу, коме су присуствовали председници Мађарске и Србије.
    Пастор је казао да се данас поново пише заједничка историја мађарског и српског народа, истичући да су 2013. године руководиоци мађарског и српског народа били довољно храбри да учине историјско помирење.
    "Руководиоци српског и мађарског народа били су довољно храбри да се суоче са најтамнијим данима наше заједничке историје и да створимо нешто што је у целој Европи успело само Немцима и Французима, а то је историјско помирење. Данас поново јачамо овај савез, ово партнерство између два народа,  између мађарског и српског народа на тај начин што су се председници наших држава  поклонили пред споменицима невиних жртава", рекао је Пастор.
    Он је захвалио и некадашњим председницима Србије Томиславу Николићу и Мађарске Јаношу Адеру што су допринели да дође до тог помирења, али и председницима Вучићу и Шујоку који настављају такву политику.
    Пастор је казао да је то био и животни циљ Иштвана Пастора, да се то помирење постигне.
    "Ми од 2013. пишемо ново поглавље наше заједничке историје", поручио је Пастор.

Вучић истиче да нас је Иштван увео у тај брзи воз другачијих односа између Срба и Мађара.

"Ми из тог брзог воза не смемо да се враћамо у возове који иду 26 км/х. Желим данас да се захвалим мађарској влади на подршци за обнову овог храма. Поносни смо на то. Данас сам чуо многе гласове који ме питају што долазим баш овде, а не на неко друго место. За мене су сви грађани Србије једнаки. И они српског рода, и мађарског и било ког другог рода. Мислим да ће се у свету одигравати ствари које ће донети много тога тешког у Европи. Волео бих да грешим, али ја закључке доносим на основу чињеница, а не емоција. И зато и бринем, помало се и плашим. Али имам велику наду, да ћемо заједнички умети да разумемо колико је мир важан," истакао је он.

Председник Мађарске: Овај храм је симбол мађарског и српског пријатељства


Шујок је истакао да се овај храм донедавно налазио у лошем стању, а данас се освећује у потпуно новом руху.

"Ово ће од данас бити симбол мађарског и српског пријатељства," рекао је председник Мађарске на почетку обраћања.

slika događaja
Фото: Dnevnik

"Данас смо отворили ново поглавље у процесу тог помирења, освећењем овог храма, јер он поново може да служи хришћанске вернике у Жабљу," истакао је.

Додао је да је ово свечани тренутак који показује снагу хришћанске Европе, и уједно је и лек за све тегобе које је учинио двадесети век.

Вучић и Шујок су данас у Чуругу положили венце на Споменик помирења, као и у Музеју жртава рације "Топалов магацин".

Вучић и Шујок су обишли музеј, а са њима у обиласку су били и председница Покрајинске владе Маја Гојковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, као и председник СВМ Балинт Пастор.

Вучић је раније данас са мађарским колегом имао тет-а-тет разговор у Палати Србија, где је одржан и пленарни састанак делегација Србије и Мађарске.

Извор:
B92, Tanjug, Dnevnik
Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО, ВИДЕО) Сећање на невине мађарске жртве страдале 1945. ВУЧИЋ И ШУЈОК У ЧУРУГУ ПОЛОЖИЛИ ВЕНЦЕ НА СПОМЕНИК ПОМИРЕЊА и у Музеју жртава рације
вучић

(ФОТО, ВИДЕО) Сећање на невине мађарске жртве страдале 1945. ВУЧИЋ И ШУЈОК У ЧУРУГУ ПОЛОЖИЛИ ВЕНЦЕ НА СПОМЕНИК ПОМИРЕЊА и у Музеју жртава рације

28.10.2024. 15:45 16:19