Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VUČIĆ: Nemamo bližeg saveznika od Mađarske u Evropi; ŠUJOK: Otvorili smo novo poglavlje u prijateljstvu

28.10.2024. 17:08 18:30
Piše:
slika događaja
Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Mađarske Tamaš Šujok obratili su se iz Žablja.

Prethodno su prisustvovali blagosiljanju obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe u Žablju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je na početku svog obraćanja da su pomirenju dva naroda najviše doprineli Ištvan Pastor i Viktor Orban.

"Najviše su doprineli Viktor Orban i Ištvan Pastor. Još 2009. godine smo postigli dogovor da kada dođe do promene u Srbiji uspostavimo iskreno i dubinsko prijateljstvo između Srbije i Mađarske. Nije bilo lako, nije čak ni danas lako. I posle vekova i decenija neslaganja, ponekad i mržnje, nije lako doći do toga ne samo da se poštujemo, već i međusobno podržavamo i osećamo naklonost i ljubav," rekao je on.

"Mnogo truda, mnogo energije, mnogo dobre volje je za to potrebno. Neodgovornim potezima se sve to sruši," rekao je Vučić.

Vučić ističe da se Mađari uvek moraju pitati u Srbiji, posebno na lokalnom nivou.

slika s događaja
Foto: slika s događaja

"Kada neko zaboravi natpise na mađarskom, mi Srbi moramo da podsetimo i da ispravimo to. Mir, dobre komšije i prijatelji, to je naš cilj. Mi Srbi ne smemo zaboraviti da danas u Evropi nemamo bližeg i većeg prijatelja od Mađarske. U svakom trenutku," istakao je Vučić.

On je podsetio na mađarsku podršku Srbiji prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici.

"Ja sam ćutao, a Orban je sa druge strane slušalice shvatio šta to znači. I rekao da su uz nas. Ispričaću još jedan detalj iz razgovora sa Ištvanom Pastorom. Seli smo u brzi voz Beograd-Novi Sad. I meni Ištvan kaže: Da smo samo ovo uradili, mnogo je! A onoliko smo uradili. I kada analiziram koliko smo puteva zajedno uradili, posle mnogo obećanja," kazao je predsednik.

Pastor: Piše se nova istorija, zahvaljujući Vučiću skinuta ljaga sa mađarskog naroda
 

 Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da se danas ponovo piše zajednička istorija mađarskog i srpskog naroda i istakao da će za dva dana biti tačno deset godina od kako je vlada tadašnjeg premijera predsednika Aleksandra Vučića ukinula dve odluke iz 1945. godine kojima je, kako je rekao, mađarski narod bio žigosan po kolektivnom osnovu kao ratni zločinac.
    "Zahvaljujući Aleksandru Vučiću je ta ljaga skinuta sa mađarskog naroda u Vojvodini. Gospodine Vučiću, to vam nikada nećemo zaboraviti.  Da ništa više niste uradili, da nište više nismo uradili zajednički i to bi bilo dovoljno.  Hvala vam na tome", rekao je Pastor obraćajući se posle blagosiljanja obnovljene crkve u Žablju, kome su prisustvovali predsednici Mađarske i Srbije.
    Pastor je kazao da se danas ponovo piše zajednička istorija mađarskog i srpskog naroda, ističući da su 2013. godine rukovodioci mađarskog i srpskog naroda bili dovoljno hrabri da učine istorijsko pomirenje.
    "Rukovodioci srpskog i mađarskog naroda bili su dovoljno hrabri da se suoče sa najtamnijim danima naše zajedničke istorije i da stvorimo nešto što je u celoj Evropi uspelo samo Nemcima i Francuzima, a to je istorijsko pomirenje. Danas ponovo jačamo ovaj savez, ovo partnerstvo između dva naroda,  između mađarskog i srpskog naroda na taj način što su se predsednici naših država  poklonili pred spomenicima nevinih žrtava", rekao je Pastor.
    On je zahvalio i nekadašnjim predsednicima Srbije Tomislavu Nikoliću i Mađarske Janošu Aderu što su doprineli da dođe do tog pomirenja, ali i predsednicima Vučiću i Šujoku koji nastavljaju takvu politiku.
    Pastor je kazao da je to bio i životni cilj Ištvana Pastora, da se to pomirenje postigne.
    "Mi od 2013. pišemo novo poglavlje naše zajedničke istorije", poručio je Pastor.

Vučić ističe da nas je Ištvan uveo u taj brzi voz drugačijih odnosa između Srba i Mađara.

"Mi iz tog brzog voza ne smemo da se vraćamo u vozove koji idu 26 km/h. Želim danas da se zahvalim mađarskoj vladi na podršci za obnovu ovog hrama. Ponosni smo na to. Danas sam čuo mnoge glasove koji me pitaju što dolazim baš ovde, a ne na neko drugo mesto. Za mene su svi građani Srbije jednaki. I oni srpskog roda, i mađarskog i bilo kog drugog roda. Mislim da će se u svetu odigravati stvari koje će doneti mnogo toga teškog u Evropi. Voleo bih da grešim, ali ja zaključke donosim na osnovu činjenica, a ne emocija. I zato i brinem, pomalo se i plašim. Ali imam veliku nadu, da ćemo zajednički umeti da razumemo koliko je mir važan," istakao je on.

Predsednik Mađarske: Ovaj hram je simbol mađarskog i srpskog prijateljstva


Šujok je istakao da se ovaj hram donedavno nalazio u lošem stanju, a danas se osvećuje u potpuno novom ruhu.

"Ovo će od danas biti simbol mađarskog i srpskog prijateljstva," rekao je predsednik Mađarske na početku obraćanja.

slika događaja
Foto: Dnevnik

"Danas smo otvorili novo poglavlje u procesu tog pomirenja, osvećenjem ovog hrama, jer on ponovo može da služi hrišćanske vernike u Žablju," istakao je.

Dodao je da je ovo svečani trenutak koji pokazuje snagu hrišćanske Evrope, i ujedno je i lek za sve tegobe koje je učinio dvadeseti vek.

Vučić i Šujok su danas u Čurugu položili vence na Spomenik pomirenja, kao i u Muzeju žrtava racije "Topalov magacin".

Vučić i Šujok su obišli muzej, a sa njima u obilasku su bili i predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, kao i predsednik SVM Balint Pastor.

Vučić je ranije danas sa mađarskim kolegom imao tet-a-tet razgovor u Palati Srbija, gde je održan i plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske.

Izvor:
B92, Tanjug, Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO, VIDEO) Sećanje na nevine mađarske žrtve stradale 1945. VUČIĆ I ŠUJOK U ČURUGU POLOŽILI VENCE NA SPOMENIK POMIRENJA i u Muzeju žrtava racije
вучић

(FOTO, VIDEO) Sećanje na nevine mađarske žrtve stradale 1945. VUČIĆ I ŠUJOK U ČURUGU POLOŽILI VENCE NA SPOMENIK POMIRENJA i u Muzeju žrtava racije

28.10.2024. 15:45 16:19