clear sky
15°C
07.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0082
usd
106.662
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучевићева влада постављајући Лончара за министра здравља покушала да поправи пропусте претходне министарке

07.10.2024. 18:12 18:29
Пише:
Милош Вучевић
Фото: Printscreen Instagram milosvucevic/buducnostsrbijeav/Ilustracija

Новоизабрана Влада Србије улази у шести месец свога рада, а самим тим има места за анализу каквим потезима се водило Министарство здравља за ових пола године. Може се рећи да је Влада Милоша Вучевића постављајући Златибора Лончара на место министра покушала да поправи или бар ублажи грешке и пропусте претходне министарке.

Министарство одобрило све специјализације

Освежавајућа ствар ових пола године било је видети да нови министар не „упада у ватру“ новинарским питањима, без сензационалистичких најава и наслова, овај пут се радило. Прво што је урађено било је скидање блокаде са већ додељених специјализација. Да би лекар добио специјализацију мора да прође неколико степеника, од одобрења установе која га шаље, РФЗО-а који то финансира, потом Министарства здравља и на крају Медицинског факултета. До сада је стопирање специјализација на нивоу Министарства здравља био обичај неких давних времена и неких министара чије последице лошег рада данас осете и лекари и пацијенти. Министар здравља и Влада Милоша Вучевића увидели су грешку и опасност од мера претходне министарке, јер су оне претиле да резултирају наглим одласком великог броја лекара из земље. Све специјализације су од Министарства одобрене и чекају наредни рок на Медицинским факултетима. Овај потез спречио је/одложио сигуран одлазак преко 300 младих лекара из земље. Оно што се мало знало, јесте да када лекари уписују „волонтерску специјализацију“ тј. специјализацију који сами плаћају, до сада нису могли да бирају шта желе. Министарство је прописивало дефицитарне специјализације, те су лекари били принуђени ако желе сами да финансирају своје усавршавање бирају између специјализација чији је дефицит узрокован пропустима претходних министара. И ово је промењено на боље, неке навике из прошлих времена су укинуте, лекар који сам плаћа своју специјализацију од овог конкурсног рока могао је да изабере коју жели, јер су понуђене апсолутно све. Овим је додатно подигнут мотив лекарима који нису добили специјализације из матичних установа да се стручно усавршавају и остану у земљи.

Смањују се листе чекања

Што се тиче пацијената уведен је допунски рад медицинских радника викендима како би се смањиле листе чекања, а и како би се превентивним прегледима предупредило здравље становништва. Уведен је скриниг становништва са нискодозним ЦТ-скенерима, лабораторијске контроле, прерасподела здравствених радника у установе које су под већим притиском. Елективне операције кука и колена чије су листе чекања трајале по неколико година у наредних неколико месеци би требало потпуно да нестану. Влада Милоша Вучевића делује апсолутно синхроно, и то се види по још једној ствари, у припреми су нове измене и допуне кривичног законика. Као одговор на нарасли број случајева насиља према запосленима у здравственом систему, довело је до прописивања нових кривичних дела. Овим изменама закона здравствени радници ће додатно бити заштићени од потенцијалних нападача. Право увек доноси одговорност, овом изменом у закону је јасно дефинисано да ће несавесне лекаре који се баве криминалним радњама систем казнити. Посебно су дефинисани случајеви када лекар проглашава умрлим живо новорођенче ради промене породичног стања. Овим јасно дефинисаним чланом закона додатно се смањује могућност злоупотреба у здравственом систему.

Влада Вучевића системски решава проблеме

Свим овим мерама у здравству Влада Милоша Вучевића показује одговорност да здравствени систем не види само кроз повећање инфраструктурних капацитета, него да се систематски прилази проблему. Паралелно са обнављањем старих здравствених установа и отварањем нових, улаже се у даље знање и усавршавање здравствених радника. Посла има још јако пуно, проблема који делују нерешиво у српском здравству је тешко побројати, али потези у претходних пола године нам дају наду да ће и они бити решени. И док чекамо реформу здравственог система можда је најбоље понекада застати и погледати иза себе шта је урађено. Када видимо како је српско здравство изгледало пре само десет година и где је сада, колико се само напредовало од тада, па и то све делује немогуће и нестварно, зар не?

Aleksandar Kobilarov
Фото: Privatna arhiva

др Александар Кобиларов, специјализант интерне медицине

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар