overcast clouds
13°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВРЕДИ ЧЕКАТИ, А ВРЕДИ И УРАДИТИ ШТА СЕ ОД НАС ТРАЖИ, ПОРУЧУЈЕ АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА Хил: Јасно је куда Србија жели да иде, САД ће јој помоћи на путу ка ЕУ

18.10.2024. 21:12 21:17
Пише:
кристофер хил
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил изјавио је данас да је јасно куда Србија жели да иде, да буде блиска државама Запада и део модерних економија, као и да ће јој на путу ка Европској унији САД помоћи.

Хил је у интервјуу за ТВ К1 рекао да разуме нестрпљење грађана, али да мисли да вреди чекати и учинити оно што се тражи за придруживање.

"Волео бих да не морате да чекате, али мислим да заиста вреди чекати и вреди учинити оно што они траже од вас како бисте им се придружили. И не мислим да ћете се икада кајати због тога. Да сам Србин, био бих веома нестрпљив. Идете у правом смеру. Желео бих да наставите даље и стићи ћете тамо", рекао је Хил на питање о томе да је Србија већ одавно требало да буде у ЕУ и да се осећа као неко ко је без много разлога остављен у чекаоници.

Он је рекао и да ако Србија тежи да се придружи ЕУ треба да схвати да постоје неке ствари које Европљани траже, као што су владавина права или независни медији.

"И ако Србија жели да иде у том правцу, желимо да помогнемо Србији", истакао је Хил.

Одговарајући на питање да ли је највећи проблем Србије неутралност и како САД доживљавају Србију, Хил је рекао да не види Србију као неутралну земљу, да је направила цивилизацијски избор и да је у Европи.

"Свидело се то вама или не, у Европи сте", истакао је Хил и додао да Србија поред тога има и везе са земљама Азије, Африке, Блиског истока и да је то за њу важно.

Он је рекао и да САД не говоре Србији шта треба да ради, јер је то ствар избора додајући и да то разуме, јер ни у САД не слушају друге државе кад им говоре шта да раде.

"Мислим да је прилично јасно куда Србија хоће да иде. Она жели да иде са модерним економијама. Она жели да буде близу државама Запада. Али мислим да Србија не жели да јој се говори са ким може да разговара. Па ако Србија жели да има посетиоце из Индије или било где, то је ствар Србије", рекао је Хил.

Литијум велика прилика за СРБ и о судбини налазишта треба да одлучи српски народ

О судбини налазишта литијума у Србији требало би да одлучи српски народ и није на странцима да говоре шта треба да уради, изјавио је вечерас амерички амбасадор Кристофер Хил и нагласио да је литијум велика прилика, али да грађани Србије сами треба да се увере да је то тако.

Хил је рекао да Србија има налазиште литијума које је једно од највећих и најбољих у Европи, као и да ће од Србије зависити да ли ће то бити део њене будућности.

"Ако будете тражили моје мишљење, мислим да је то права прилика за српски народ, али очигледно Срби треба да буду сигурни у ту одлуку. Морају да осете да то заиста функционише", рекао је Хил.

Подсетио је да се у српском парламенту водила дебата о ископавању литијума.

"Мислим да је то питање које треба да се реши коришћењем науке. То је веома важно. Потребно је више науке. Одлука ће бити на Србији. Нисам ту да кажем Србима - морате имати литијум. Одлука је на Србији", рекао је он.

Додао је да у САД постоје налазишта литијума и то и на истоку и на западу земље и да је литијум важан, јер је примаран за електрична возила.

"То је очигледно део будућности, тако да ћемо морати да видимо шта ће Србија одлучити. Мислим да је било прикладно да се води расправа у парламенту и да ће када поново буде имала те дискусије између изабраних званичника, Србија спознати шта је то што мора да уради", истакао је он.

Нагласио је да је Србија успешна држава, која је такође и мала и да када мале државе, како је рекао, од шест и по милиона становника, имају залихе неопходних минерала, онда је важно да одлуче шта да раде са тим залихама.

За доношење такве одлуке, према његовим речима, неопходно је да се разговара што је више могуће.

"Не говорим Србији како да донесе одлуку о овоме, јер има изабране званичнике. Србија је донела многе одлуке и мислим да одлуке које је до данас донела, по многим питањима усмеравају Србију у правцу Запада", истакао је Хил.

кристофер хил
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Према његовим речима, САД донекле покушавају да обликују окружење у ком ће Србија видети где жели да иде, али "то је на крају избор Срба".

На питање да ли у својим изјавама указује да би Србија требало да се дистанцира од Русије, Хил каже да би Србија требало то да уради, јер у свету има мало држава које се приближавају Русији.

"Говоримо можда о Белорусији, иако су већ веома близу. Можда говоримо о Северној Кореји... Тако да сматрам да можете да видите куда то иде, који је правац", рекао је Хил.

 Он је оценио и да уместо да се говори о томе од кога Србија треба да се дистанцира треба погледати у ком правцу иде додајући да то показује и  изванредан број посета.

"Мислим да је важно да сваки страни дипломата разуме да ће Србија бирати пријатеље", рекао је Хил и додао да они не желе да говоре Србији са ким може, а са ким не да разговара.

Говорећи о односима Србије и САД, Хил је рекао да желе добре односе са Србијом, односно да Вашингтон има одређена очекивања, као што и Србија има одређена очекивања од САД, али да могу да раде заједно.

"Са Србијом није тако тешко, јер мислим да имамо заједничку визију шта бисмо желели да видимо у овом свету. И желимо да видимо много више поштовања једни према другима. А ми свакако желимо да видимо мир и безбедност на овим просторима, али и широм света", рекао је Хил.

На питање какав је његов однос са председником Србије Александром Вучићем и колико често комуницирају, Хил каже да би то назвао добрим односом.

"Ако сте амбасадор САД у Србији боље да то буде однос у коме разумете једни друге и покушавате  да разговарате о проблемима.

Морамо да будемо бољи слушаоци", рекао је Хил и додао да није колико често разговарају, већ да ако постоји нешто хитно, морате бити у могућности да дођете до руководства земље у којој сте акредитовани.

"Морате бити у могућности да имате такву врсту односа и морате да држите комуникационе линије отворене и морате бити сигурни да када Вашингтон жели нешто да зна, ви сте у стању да то пренесете", рекао је он и додао да  је важно да можете да дођете до људи и да разговарате.

На питање о слободи говора у Србији, имајући у виду да је и он често због својих изјава предмет критика, па и тврдњи да је на платном списку председника Србије, Хил је рекао да зато више воли да разговара директно са људима и сматра да у Србији постоји осећај да можеш да кажеш шта хоћеш.

"Имамо исти осећај у САД. Дакле, ако то не можете да прихватите, онда сте вероватно у погрешном послу. Морате бити спремни да прихватите критику, чак и потпуно неправедну и нетачну критику", рекао је Хил.

О томе како се носи са тим када му лидер опозиције каже да је на плаћеничкој листи председника државе и да ли некако на то одговара, Хил је истакао да када су ствари потпуно неосноване или погрешне, не жели да се њима бави у медијима.

"Иначе,  када сте у дипломатији, запамтите једну ствар, а то је да се не ради о мени, већ о мојој земљи. Овде се ради о Србији. Овде се ради о односу две земље", рекао је Хил и додао да људи често покушавају да то претворе у неку врсту личног проблема, а да он то игнорише.

На питање да ли као амбасадор САД има утицај на унутрашњу политику Србије и ако има, какав је тај утицај он је рекао да то није његов посао.

"У Америци, ако имамо страног дипломату који говори људима за кога треба да гласају ми то не прихватамо баш добро. Тако да не бих очекивао од људи у Србији да то учине", рекао је Хил.

Он је додао да мора много да слуша и да покуша да разуме шта се дешава.

"Ако вас људи питају за мишљење, можете да поделите своје мишљење или не. Реч је о Србији и шта год да ја мислим, заиста није оно што је битно", рекао је Хил.

На питање да ли будућност Србије зависи од председничких избора у САД, како се то често истиче у овдашњим медијима, Хил је рекао да не воли да прича о унутрашњем политичком процесу у САД и да не види зашто би људи у Србији могли да воле једног кандидата, а не другог, пошто они не гласају на изборима у САД.

Говорећи о свом мандату у Београду и о томе шта планира у будућности Хил је рекао да то још не зна и нагласио да му је велика част што је амбасадор у Србији.

"И заиста сам уживао у времену које сам овде провео. Шта ћу радити од сада па надаље, служим на задовољство председника. Није до мене. Могу да говорим и у име своје жене, Џули, која се на жалост вратила на Флориду да се бави штетом коју је ураган нанео нашем дому тамо", рекао је Хил и додао да му је приликом урагана била поплављена кућа и да је изгубио ауто.

 Додао је и да би и након истека мандата волео да се враћа у Србију где се осећа добродошло.

"Заиста уживам, посебно у Београду. Мој омиљени део је шетња до Калемегдана, то је шетња кроз средњи век. И 20 минута касније, ви сте дошетали назад у 21. век, кроз Кнез Михајлову улицу.

Дакле, мислим да овај град има много тога да покаже. И, долазило нам је много пријатеља у посету овде и њих смо водили у те шетње кроз Београд, и свима су се допале. Ја сам сам Американац и вероватно ћу живети у Америци. То је моја земља, али волео бих да се вратим овде", рекао је Хил.

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар