clear sky
18°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0936
usd
105.0544
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"СВЕ ИДЕ КА САВРШЕНОЈ ОЛУЈИ" Вучић из Њујорка о детаљима разговора са светским лидерима: СРБИЈА МОРА ХИТНО ДА СЕ УКРЦА У ЧЕТВРТИ ВОЗ, да не заостајемо

26.09.2024. 15:59 16:03
Пише:
vucic
Извор: printscreen/Pink

Председник Републике Србије Александар Вучић обраћа се грађанима Србије из Њујорка и говори о заседању Генералне скупштине Уједињених нација, разговорима са светским званичницима, али и о другим актуелним темама.

О скупштини

Рекли су да не смем да дођем на седницу Скупштине о литијуму и да би то било кршење устава. Не знам да ли сам ту тог дана, али кад ме позову увек сам спреман да дођем. Сад ћемо завршити на преко 76,5 милијарди и то је огромна разлика. Са 4.500 евра по глави становника до 11.500. Србија је напредовала, смањена незапосленост. Имамо 550.000 људи фортмално више запослено, људи то знају. Никада по својој природи неће бити задовољни, увек траже више и боље. Неко живи за резултат, неко за будућност, а они за ситну пакост. Колико сте пута видели у њиховим новинама "Вућићу стиже свилен гајтан", или изнервирао се Вучић. Какав је то приступ, онај малих завидних, ситних, пакосних људи који виде да некога не могу да победа у рингу, да му не могу ништа па ајде да га оговарамо.

О енергетици
 

Мораћемо да радимо на енергетици много више, нисмо у стању да то променимо деценијама. Направили смо нови блок траљаво уз много кашњена. У енергетици морамо све да мењамо, када дође вештачка интелигенција и електрични аутомобили, трошићемо више, нећемо имати струје, нико у окружењу неће имати струје. Мораћемо да радимо много. Знате како то у Србији иде, кад кажете имате бело злато, литијум кажу хоћеш да нас потрујеш. Коме то да објашњавате? Ми волимо себе да лажемо, да обмањујемо, не волимо да се бавимо науком. Американци гледају, сагледавају сваки део света, све прате и знају, зато су толико испред нас.

О Бећировићу
 

Реч је о ноторној лажи, опасној игри коју играју лажови из Сарајева, то је радио и њихов министар, то није први пут. Чини се да им је последња прилика да окрену свет против Србије. Не могу да разумеју, јер полазе од себе, знају да су само патуљак и патрљак у чије име одлучује неко други. Ајде да то време искористимо и покушамо да нешто учинимо против Србије, сви озбиљни људи у свету то знају. Проследили су информацију како склањамо Титов гроб, а онда су се шокирали када су видели моју изјаву. Знамо Вучића, он је председник и одна су се они нашли у небраном грожђу и почели да говоре овакве ствари. Видели су да је то са Титом њихова прилика, а кад им је то пропало морали су тако да реагују, нико им у то не верује, ни Бошњаци у Сарајеву и они знају да лажу. Биће неки избори вероватно, па морају да лажу.

О закључцима из Њујорка

Разговарао сам са више од 25 шефова држава и премијера, са више од 20 министара спољних послова, присуствовао сам бројним састанцима где нису били ни једни ни други, присуствовали су многи најмоћнији људи света, власник Тифанија, а суштински син најбогатије човека на свету... То је важно за нас због доласка Луј Витона. До тога да сам на кратко имао сусрет са Илоном Маском, данас ћу да се видим са Нетањахуом. Сазнао сам да су овде одвијани разговори великих лидера, сви желе по сваку цену, западни свет жели мир. То је добра вест за нас. Нисам сигуран да Нетањаху жели да искористи прилику, већ му се указала, за њега су се поређале карте, тако да, када погледате са његове стране не зна ко ће бити председник у САД и покушава да реши питање Израела дугорочно.

Мислим да свет, као што сам рекао пре три месеца, да се полако захуктава и све иде ка савршеној олуји. Надам се да ће Американци, надам се и желим да ће да искористе сав свој капитал и утицај да зауставе суком на Блиском истоку и да ће да покушају да зауставе суком у Украјини и Русији. Европи је мир најпотребнији.

Европа је некада била друга највећа сила по економији, данас је на 17,5 одсто укупног светског БДП. Европа ће да пада, Кина ће да расте, Америка се држи. Имате најновију велику борбу између САД и Кине која се тиче вештачке интелигенције, није питање више ко ће да има више пушака. Овде њихови најмоћнији људи и најбогатији сматрају да Америка има предност од око 5 година, а други примећују да Кинези имају  тигрово око и да желе да их престигну. Недовољно се тиме бавимо, недовољно радимо, недовољно смо посвећени томе, бавимо се глупостима и проблемима који нису проблеми. Морамо да дамо све од себе, зависиће од нашег знања. Слушао сам шта су говорили, Кинези хоће да обучавају земље у развоју. Планирам да замолим председника Сија да нам узме 300 људи да иду у Кину на обуку, ми ћемо да платимо све, да ти људи буду добро обучени. То ћемо да радимо и са Американцима и са Французима. То ће да мења све. Довешће нас до тога да ће, између осталог, да ће за 10 година рак да се лечи, да ће ласерима, који ће да коштају 100 евра да се обарају авиони од 100 милиона евра. Морамо да будемо спремни на то. Само су две силе, Америка и Кина и велика је борба.

Пре тога мора да се заврши рат да би Европа могла да се посвети себи и развоју. Земља нам је празна, никад нам није довољно територије али нам је земља пуста. Погледајте Славонију, као да сте погледали источну Србију. Велике промене су пред нама и очекујем да се то покаже у наредном периоду. Ако победи Камала Харис очекујем да ће да има чак снажнији од Трампа, приступ јастреба према Кини и да ће се разликовати њена политика од Бајдена, који је како год окренете, водио у једном делу према Кини неку врсту политике детанта, знајући да време за обрачун економски и политички тек долази. Целом Западу је у интересу мир на Блиском истоку. Када водите рат, онда један, два или три велика пробоја могу да заврше рат. Мислим да су обе стране, Украјина и Русија, исцрпљене, да је Украјина у мало тежој позицији.

У каквој је позицији Србија данас
Прилазили су људи који су запослени у УН да кажу да никада нису чули говор какав сам ја одржао, то људи читају и кажу да никада то нису видели и сагласни су да је то срж проблема. Док сам разговарао са Кличком, пришли су Руси, па су исто то говорили. Реткост је да неко може и сме да каже оно што смо ми рекли. Говорио сам, не само оно што ја мислим, говорио сам из душе сваког грађанина Србије, износио сам чињенице. Нисам говорио ни о коме лоше, нисам користио прилику да изигравам, не знам кога са измишљотинама попут Бећировића, када зна да нисмо у позицији да одговоримо, осим у писаној форми. Мислим да је суштински проблем, Запад нама никад није рекао, осим чињенице, свих лажи 2000. Косово је демократско питање, треба да се сачува државна заједница, па су прогласили независност Косова, све те лажи да оставите по страни, мислим да је суштински проблем да људи са Запада нису у стању да кажу извините, нисте ви Срби били цвећке али да, и ми смо направили грешке, не би данас тако поступили, барем то да кажу. То никада нисмо чули и верујем да у наредних 10 година то нећемо чути. Овде сви мере, остало је пет недеља и пет дана, до избора. Када гледају истраживања и виде бројке, људи треба да знају да ће на националном нивоу Камала добити више гласова. И Бајден је имао више, али није то питање. Питање је какво је стање у свим државама. Ако Камали Харис, како се процењује од најмоћнијих, потребна победа у укупном броју гласова од око 4,1 одсто да би постала председница, а Трампу би могао и пораз од 3 одсто довољан да постане председник.

Морамо да разумемо да морамо хитно да се укрцавамо у неки, ако је у првом Америка, у другом вагону Кина, у трећем развијене земље, да се укрцамо у четврти, да не заостајемо. Мораћемо да радимо посвећеније на развоју науке, технологије, образовања. Не могу да слушам кукњаву. Биће ускоро у целој Србији да се не плаћају уџбеници, а како год да окренете сви тражимо разлог за кукање. Сви ћете на крају имате таблете, неће бити ништа тешко осим што ће морати да се учи више. Почели су да враћају људе на посао, нема више седења код куће и да се не ради ништа.  Сви ми, колико год мало да радимо, радимо више од других и то нам даје прилику да правимо успехе. Американци су вредни људи, видите колике проблеме имају са том дигиталном лењивошћу. Неко мора да очисти јабуке, да очисти улице. Одбијао сам да недеља буде нерадан дан, из Двери су чини ми се дошли и рекли да услов буде нерадан дан, прекинули смо сарадњу. Нема нерадних дана, сами их направимо више него што је потребно.

- Радили су у Финској експеримент, смањите на 4 радна дана по 8 сати, ако дневно уберете 100 кг јабука, то је 500 кг недељно. Пропорције су важне, у та 40 дана би требало да уберете 80, уберете 84, више, то траје три месеца, после три месеца се вратите на 80 па паднете на 75 и падате даље јер немате мотивацију. Тражите мотивацију са још краћим радним временом. Вештачка интелигенција ће нам донети то да нам све услуге постану важније. Морамо да се, као земља која нема море, ако себе подигнемо, ако ја почнем да радим више, ако ви радите више, мењамо себе...

О говору у ГС УН
 

Шта друго да кажу, наши политички противници, нисам видео те насловне стране. Сам сам написао и сам диктирао и хвала им што су мој мозак упоредили са вештачком интелигеницијом. И даље ми мозак ради. Када немате шта да радите, кажете празна сала, мени је била никад пунија, људи то накнадно читају. Када је говорио шпански премијер ја сам једини био присутан од шефова држава. Мислим да је Сијарто имао изванредан говор. Шта друго да кажу? Глумио је Тита? Нисам глумио никога, говорио сам као српски председник, једне мале поносите земље која има свој став и која се мучи са проблемом који је делом наметнут, и делом сама крива. Да не причам о лажима којима смо себе обмањивали до проглашења независности Косова. Данас живимо у реалности, разумемо своју позицију, нећемо сукобе, нећемо ратове, знамо да су нас преварили са Бриселским споразумом, куповали време. Показало се да смо без обзира на то жилави. Наставићемо да се боримо за своју земљу. Приметили сте, немам енергије да говорим о својим противницима, искористе сваку прилику да нешто кажу, углавном кратко, глупо, неистинито...
Председник Вучић је, подсетимо, пред Генералном скупштином УН подсетио на праве корене великих трагедија којима тренутно сведочимо и упозорио да су последице кршења међународног права разорне по начела Повеље светске организације. Он је без икаквог увијања говорио о истинском почетку рушења модерног света, гажењу Повеља УН и тренутку када смо, како је рекао, престали да верујемо у право и почели да се додворавамо сили.

Он је у свом обраћању на 79. седници ГС УН у Њујорку наводио чињенице које објашњавају светски поредак и неправду која је Србији чињена деценијама. Како је нагласио, ноторна је неистина да је нападом на Украјину отворена Пандорина кутија и почело кршење међународног права.

Цео говор председника Вучића у ГС УН можете да прочитате на овом линку.

Председник се, подсетимо, од понедељка налази у Њујорку, где је био говорник на 79. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, а састао се и за бројним званичницима из целог света.
 

Извор:
Курир
Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО) НАКОН ТРИ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ У СРПЦУ ИЗГРАЂЕН НОВИ ВРТИЋ Премијер Вучевић: Пренећу председнику Вучићу да смо завршили пројекат као потврду да смо једно тело и народ
Милош Вучевић

(ФОТО) НАКОН ТРИ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ У СРПЦУ ИЗГРАЂЕН НОВИ ВРТИЋ Премијер Вучевић: Пренећу председнику Вучићу да смо завршили пројекат као потврду да смо једно тело и народ

26.09.2024. 14:34 16:02