clear sky
24°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"ПРВУ КЛАСУ ОЧЕКУЈЕМ У ЈЕСЕН 2025." Премијер Вучевић о војном року: Наш циљ је да годишње у касарнама имамо 20.000 регрута

21.09.2024. 14:56 15:13
Пише:
Извор: Министарство одбране

Премијер Србије Милош Вучевић истакао је данас на Повлену, одговарајући на питања новинара, детаље о враћању служења обавезног војног рока и подсетио грађане да се Србија не спрема за сукобе.

-Јуче је Влада Србије на седници где је присуствовао и председник Републике, као врховни командант оружаних снага, донела одлуку да формира радни тим који ће имплементирати све и донети акте за враћање војног рока од 75 дана, и представили члановима Владе, председнику Републике и јавности временски оквир када ће то бити завршено. До краја године нас чека да извршимо израду Нацрта закона којим враћамо војну обавезу као редовну и припремамо измену сета пратећих закона - Закона о војном здравственом осигурању пре свега. У марту 2025. идемо у Скупштину са предлогом Закона, а прву класу очекујем у јесен 2025. Наша је идеја да од септембра почне обавеза служења војног рока. У том периоду ми морамо са припремимо касарне, медицинске центре где ће се вршити преглед регрута, њихово психо-физичко стање и да припремимо процес обуке који ће за наше официре и подофицире бити изазован, јер ће имати 75 дана да изврше ту обуку за нову војску. Остаје са видимо око цивилног служења војног рока, ја нисам заговорник тога и мислим да мора да буде у дужем периоду него што је редовни служење војног рока. Мислим да није добро да они који се определе за то буду у вртићима или геронотилишким центрима, мислим да има довољно посла и у касарни. Не морате са носите униформу, али има логистичких послова где могу да помогну момцима који су обукли униформу и носе пушку. 

У касарну у Лозници долази први део бригаде

Вучевић је навео и да остаје за Министарство одбране и Владу да виде које ће прве класе позивати - да ли прво момке од 30 година или ће се кретати од младих регрута. 

-Можда буде и комбинација. Треба да видимо и колико ће класа бити годишње. Наш циљ је да годишње у касарнама имамо 20.000 регрута. Са председником Републике радимо на враћању гарнизонских центара које смо укидали. Касарну у Лозници смо отворили и ту долази део прве бригаде, чека нас Прибој и да видимо где у Источној Србији и наравно Пирот- рекао је премијер и додао да ће сви млади регрути бити на време обавештени.

-Од јуче смо стартовали са припремама. Гледаћемо да одређене профиле посебно ангажујемо, нпр. ко је завршио Електротехнички или Машински факултет да их укључимо у војно-технички институт где ће они знањем нама додатно допринети. Око полагања вожње, регрути би могли да имају предност око полагања за Б, Ц, Д категорију и да то не морају да плаћају у цивилном животу. Приговор савести и цивилно служење војног рока није исто, јер ово друго значи да неко не жели да буде регрутован као војник. Али, није фер да они буду код неговатељица или васпитачица два сата и после оду на кафу. То нећемо дозволити.

Није то показивање мишића, него рапорт грађанима

Одговарајући на питање да ли српска војска показује мишиће, како пишу поједини медији у Хрватској, Вучевић одговара јасно.

- Мислим да је јуче држава Србија и сваки Србин где год да живи могао да буде поносан на оно што је Министарство одбране показало на Приказу “Застава 2024”.  Никад већи број припадника војске нити наоружања нисмо приказали јавности. Није то показивање мишића, него рапорт Војске Србије својим грађанима, Председнику и Влади да би видели шта је рађено у претходном периоду. 

Премијер је поновио да се Србија не спрема ни за какве ратове и сукобе, али јака Војска је најснажнији одвраћајући фактор за све оне који нису добронамерни према нашој држави, а којих, нажалост, има. 

-Увиђањем регрутне војске, ми се не спремамо за сукобе, него радимо са нашим народом да буде спремнији и обученији за све изазове у животу, а пре свега јачамо наше одбрамбене капацитете, уз напомену да не укидамо професионалну војску која исте ударна песница Војске Србије. Имали смо неколико састанака на тему шта треба да купујемо од наоружања. Не можемо да будемо слепи код очију и глуви код ушију да не видимо какве други имају одбрамбене системе. Ништа нећемо употебити, али ћемо имати адекватне одговоре на оно што нам се дешава у окружењу, да нам се не би десило нешто што не желимо.

dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар