Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

"PRVU KLASU OČEKUJEM U JESEN 2025." Premijer Vučević o vojnom roku: Naš cilj je da godišnje u kasarnama imamo 20.000 regruta

21.09.2024. 14:56 15:13
Piše:
Izvor: Ministarstvo odbrane

Premijer Srbije Miloš Vučević istakao je danas na Povlenu, odgovarajući na pitanja novinara, detalje o vraćanju služenja obaveznog vojnog roka i podsetio građane da se Srbija ne sprema za sukobe.

-Juče je Vlada Srbije na sednici gde je prisustvovao i predsednik Republike, kao vrhovni komandant oružanih snaga, donela odluku da formira radni tim koji će implementirati sve i doneti akte za vraćanje vojnog roka od 75 dana, i predstavili članovima Vlade, predsedniku Republike i javnosti vremenski okvir kada će to biti završeno. Do kraja godine nas čeka da izvršimo izradu Nacrta zakona kojim vraćamo vojnu obavezu kao redovnu i pripremamo izmenu seta pratećih zakona - Zakona o vojnom zdravstvenom osiguranju pre svega. U martu 2025. idemo u Skupštinu sa predlogom Zakona, a prvu klasu očekujem u jesen 2025. Naša je ideja da od septembra počne obaveza služenja vojnog roka. U tom periodu mi moramo sa pripremimo kasarne, medicinske centre gde će se vršiti pregled regruta, njihovo psiho-fizičko stanje i da pripremimo proces obuke koji će za naše oficire i podoficire biti izazovan, jer će imati 75 dana da izvrše tu obuku za novu vojsku. Ostaje sa vidimo oko civilnog služenja vojnog roka, ja nisam zagovornik toga i mislim da mora da bude u dužem periodu nego što je redovni služenje vojnog roka. Mislim da nije dobro da oni koji se opredele za to budu u vrtićima ili geronotiliškim centrima, mislim da ima dovoljno posla i u kasarni. Ne morate sa nosite uniformu, ali ima logističkih poslova gde mogu da pomognu momcima koji su obukli uniformu i nose pušku. 

U kasarnu u Loznici dolazi prvi deo brigade

Vučević je naveo i da ostaje za Ministarstvo odbrane i Vladu da vide koje će prve klase pozivati - da li prvo momke od 30 godina ili će se kretati od mladih regruta. 

-Možda bude i kombinacija. Treba da vidimo i koliko će klasa biti godišnje. Naš cilj je da godišnje u kasarnama imamo 20.000 regruta. Sa predsednikom Republike radimo na vraćanju garnizonskih centara koje smo ukidali. Kasarnu u Loznici smo otvorili i tu dolazi deo prve brigade, čeka nas Priboj i da vidimo gde u Istočnoj Srbiji i naravno Pirot- rekao je premijer i dodao da će svi mladi regruti biti na vreme obavešteni.

-Od juče smo startovali sa pripremama. Gledaćemo da određene profile posebno angažujemo, npr. ko je završio Elektrotehnički ili Mašinski fakultet da ih uključimo u vojno-tehnički institut gde će oni znanjem nama dodatno doprineti. Oko polaganja vožnje, regruti bi mogli da imaju prednost oko polaganja za B, C, D kategoriju i da to ne moraju da plaćaju u civilnom životu. Prigovor savesti i civilno služenje vojnog roka nije isto, jer ovo drugo znači da neko ne želi da bude regrutovan kao vojnik. Ali, nije fer da oni budu kod negovateljica ili vaspitačica dva sata i posle odu na kafu. To nećemo dozvoliti.

Nije to pokazivanje mišića, nego raport građanima

Odgovarajući na pitanje da li srpska vojska pokazuje mišiće, kako pišu pojedini mediji u Hrvatskoj, Vučević odgovara jasno.

- Mislim da je juče država Srbija i svaki Srbin gde god da živi mogao da bude ponosan na ono što je Ministarstvo odbrane pokazalo na Prikazu “Zastava 2024”.  Nikad veći broj pripadnika vojske niti naoružanja nismo prikazali javnosti. Nije to pokazivanje mišića, nego raport Vojske Srbije svojim građanima, Predsedniku i Vladi da bi videli šta je rađeno u prethodnom periodu. 

Premijer je ponovio da se Srbija ne sprema ni za kakve ratove i sukobe, ali jaka Vojska je najsnažniji odvraćajući faktor za sve one koji nisu dobronamerni prema našoj državi, a kojih, nažalost, ima. 

-Uviđanjem regrutne vojske, mi se ne spremamo za sukobe, nego radimo sa našim narodom da bude spremniji i obučeniji za sve izazove u životu, a pre svega jačamo naše odbrambene kapacitete, uz napomenu da ne ukidamo profesionalnu vojsku koja iste udarna pesnica Vojske Srbije. Imali smo nekoliko sastanaka na temu šta treba da kupujemo od naoružanja. Ne možemo da budemo slepi kod očiju i gluvi kod ušiju da ne vidimo kakve drugi imaju odbrambene sisteme. Ništa nećemo upotebiti, ali ćemo imati adekvatne odgovore na ono što nam se dešava u okruženju, da nam se ne bi desilo nešto što ne želimo.

dnevnik.rs

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar