scattered clouds
18°C
09.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0298
usd
106.672
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ИЗ ДУБРОВНИКА Поштујемо територијални интегритет Украјине, али не уводимо санкције Русији

09.10.2024. 17:45 18:02
Пише:
вучић
Фото: printscreen RTS

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности из Дубровника након Дубровачког самита.

Подсетимо, председник Александар Вучић допутовао је у Дубровник где учествује на Самиту Украјина-Југоисточна Европа.

Реч је о трећем самиту у том формату. Први је одржан у августу 2022. године у Атини, а други у фебруару 2024. године у Тирани.

Суорганизатор самита заједно с хрватским премијером Андрејем Пленковићем је украјински председник Володимир Зеленски.

- Разговарали смо о поштовању принципа територијалног интегритета Украјине, и на држање тих принципа, некада одговара да то поштује а некад се удаљи. Случај Србије је прави пример за то, не мислимо сви исто. Где и даље имамо на својој страни Повељу УН и Резолуцији 1244, али многи не желе тога да се држе, али важно је да смо успоставили мир, сматрам да је мир неопходно постићи, и мислим да је важно што смо разговарали о европском путу свих наших земаља.

О наоружавању Хрватске

Како је истакао, важно је да се разговара о свим питањима и да се отвори дијалог.

- Људи у Србији који буду ту желели да учествују, ја ћу их подржати. Пленковић је говорио о "агресији 1991.", ја сам истакао да Србија 100% ствари види другачије, али за нас је важно да отворимо искрени дијалог са Хрватском и без обзира на многе од нас који, можда и због својих личних разлога, не могу увек и потпуно благонаклоно на такво поправљање односа да гледају, важно је да их градимо на другачији начин и отворимо дијалог - рекао је Вучић.

 

О Декларацији

- Промењен је члан и подстичу се земље да се ускладе са мерама ЕУ. Србија, то је оно што смо изменили, три-четири ствари и то је била једна од ствари, Србија поштује своју политику — слободна и слободарска земља. Подржавамо територијални интегритет Украјине, али ћемо истовремено остати без увођења санкција Русији. То је наша политика - додао је.

Како је додао, није хтео да се ексклузивно пише о војној помоћи, не сматрамо да су било каква решења најбоља решења. И прихваћени су предлози Републике Србије.

- Зашто није било речи о Србији? Па ваљда зато што свако мисли да је време да нам очита лекцију, а важно је шта ће бити у будућности. А ако ме питате шта мислим лично, ја сам сигуран да Србију и Хрватску чекају бољи односи у будућности - додао је. 

"Не седим на две столице"

- Ја стојим овде пре вама главом и брадом, и поносно представљам политику РС која не седи на две столице, ми ћемо да водимо своју политику, а ви водите своју. Никакав проблем немамо. Немојте да нас наградите. Жалимо ли се? Молимо ли за нешто? Очекујемо нешто? Ништа од свега тога. Једино што желимо да имамо остварен и отворен дијалог и да разговарамо о темама које се тиче за будућност односа Хрватске и Србије и немам никакав проблем да причамо и о стварима из прошлости. Чврсто се држимо те српске столице, а за другу столицу нисмо ни најмање заинтересовани - додао је.

На питање о томе шта ће бити у будућности, председник Вучић је истакао да је пре две године донет став на седници Српског националност савета за националну безбедности и до сада се није мењао тај став.

- Тај став је био усклађен са међународно правним поретком, као што ставови других нису биле, издржао је пробу времена, а да ли ће неко други да промене политику за коју сам се залагао, сасвим је могуће. Али је нереално да се то догоди за годину-две. Зашто није било речи о Србији? Па ваљда зато што свако мисли да је време да нам очита лекцију, а важно је шта ће бити у будућности. А ако ме питате шта мислим лично, ја сам сигуран да Србију и Хрватску чекају бољи односи у будућности - додао је.

Додао је да нису изменили кључне ствари, док је фокус само шта произискује кроз Декларацију.

- Надам се да је Балкан стабилан и да ће бити још стабилнији, а хвала Виктору на подршци и помоћи коју увек пружа Србији - додао је. 

Извор:
Курир.рс
Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО) ВУЧИЋ ОШТРО ОДГОВОРИО ПЛЕНКОВИЋУ на тврдње о агресији на Хрватску! Председник Србије на САМИТУ УКРАЈИНА-ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА
в

(ФОТО) ВУЧИЋ ОШТРО ОДГОВОРИО ПЛЕНКОВИЋУ на тврдње о агресији на Хрватску! Председник Србије на САМИТУ УКРАЈИНА-ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

09.10.2024. 16:10 17:05