Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PREDSEDNIK VUČIĆ IZ DUBROVNIKA Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne uvodimo sankcije Rusiji

09.10.2024. 17:45 18:02
Piše:
вучић
Foto: printscreen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz Dubrovnika nakon Dubrovačkog samita.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić doputovao je u Dubrovnik gde učestvuje na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa.

Reč je o trećem samitu u tom formatu. Prvi je održan u avgustu 2022. godine u Atini, a drugi u februaru 2024. godine u Tirani.

Suorganizator samita zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

- Razgovarali smo o poštovanju principa teritorijalnog integriteta Ukrajine, i na držanje tih principa, nekada odgovara da to poštuje a nekad se udalji. Slučaj Srbije je pravi primer za to, ne mislimo svi isto. Gde i dalje imamo na svojoj strani Povelju UN i Rezoluciji 1244, ali mnogi ne žele toga da se drže, ali važno je da smo uspostavili mir, smatram da je mir neophodno postići, i mislim da je važno što smo razgovarali o evropskom putu svih naših zemalja.

O naoružavanju Hrvatske

Kako je istakao, važno je da se razgovara o svim pitanjima i da se otvori dijalog.

- Ljudi u Srbiji koji budu tu želeli da učestvuju, ja ću ih podržati. Plenković je govorio o "agresiji 1991.", ja sam istakao da Srbija 100% stvari vidi drugačije, ali za nas je važno da otvorimo iskreni dijalog sa Hrvatskom i bez obzira na mnoge od nas koji, možda i zbog svojih ličnih razloga, ne mogu uvek i potpuno blagonaklono na takvo popravljanje odnosa da gledaju, važno je da ih gradimo na drugačiji način i otvorimo dijalog - rekao je Vučić.

 

O Deklaraciji

- Promenjen je član i podstiču se zemlje da se usklade sa merama EU. Srbija, to je ono što smo izmenili, tri-četiri stvari i to je bila jedna od stvari, Srbija poštuje svoju politiku — slobodna i slobodarska zemlja. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo istovremeno ostati bez uvođenja sankcija Rusiji. To je naša politika - dodao je.

Kako je dodao, nije hteo da se ekskluzivno piše o vojnoj pomoći, ne smatramo da su bilo kakva rešenja najbolja rešenja. I prihvaćeni su predlozi Republike Srbije.

- Zašto nije bilo reči o Srbiji? Pa valjda zato što svako misli da je vreme da nam očita lekciju, a važno je šta će biti u budućnosti. A ako me pitate šta mislim lično, ja sam siguran da Srbiju i Hrvatsku čekaju bolji odnosi u budućnosti - dodao je. 

"Ne sedim na dve stolice"

- Ja stojim ovde pre vama glavom i bradom, i ponosno predstavljam politiku RS koja ne sedi na dve stolice, mi ćemo da vodimo svoju politiku, a vi vodite svoju. Nikakav problem nemamo. Nemojte da nas nagradite. Žalimo li se? Molimo li za nešto? Očekujemo nešto? Ništa od svega toga. Jedino što želimo da imamo ostvaren i otvoren dijalog i da razgovaramo o temama koje se tiče za budućnost odnosa Hrvatske i Srbije i nemam nikakav problem da pričamo i o stvarima iz prošlosti. Čvrsto se držimo te srpske stolice, a za drugu stolicu nismo ni najmanje zainteresovani - dodao je.

Na pitanje o tome šta će biti u budućnosti, predsednik Vučić je istakao da je pre dve godine donet stav na sednici Srpskog nacionalnost saveta za nacionalnu bezbednosti i do sada se nije menjao taj stav.

- Taj stav je bio usklađen sa međunarodno pravnim poretkom, kao što stavovi drugih nisu bile, izdržao je probu vremena, a da li će neko drugi da promene politiku za koju sam se zalagao, sasvim je moguće. Ali je nerealno da se to dogodi za godinu-dve. Zašto nije bilo reči o Srbiji? Pa valjda zato što svako misli da je vreme da nam očita lekciju, a važno je šta će biti u budućnosti. A ako me pitate šta mislim lično, ja sam siguran da Srbiju i Hrvatsku čekaju bolji odnosi u budućnosti - dodao je.

Dodao je da nisu izmenili ključne stvari, dok je fokus samo šta proiziskuje kroz Deklaraciju.

- Nadam se da je Balkan stabilan i da će biti još stabilniji, a hvala Viktoru na podršci i pomoći koju uvek pruža Srbiji - dodao je. 

Izvor:
Kurir.rs
Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO) VUČIĆ OŠTRO ODGOVORIO PLENKOVIĆU na tvrdnje o agresiji na Hrvatsku! Predsednik Srbije na SAMITU UKRAJINA-JUGOISTOČNA EVROPA
в

(FOTO) VUČIĆ OŠTRO ODGOVORIO PLENKOVIĆU na tvrdnje o agresiji na Hrvatsku! Predsednik Srbije na SAMITU UKRAJINA-JUGOISTOČNA EVROPA

09.10.2024. 16:10 17:05