clear sky
13°C
18.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0508
usd
105.2142
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"БОРИЛИ СМО СЕ ЗА НАШУ СРБИЈУ И РАДНИКЕ" Председник обилази фабрику Линглонга у Зрењанину: Никада ништа слично нисмо имали

13.09.2024. 10:52 11:56
Пише:
Линглонг
Извор: Линг лонг

Председник Србије Александар Вучић присуствује данас свечаној церемонији покретања серијске производње у кинеској фабрици Линглонг у Зрењанину.

Компанија Линглонг Интернатионал Еуропе отвориће у Зрењанину фабрику аутомобилских гума, а свечаности присуствују и генерални директор Linglong Tire Фенг Ванг и кинески амбасадор у Србији Ли Минг.

Вредност инвестиције је већа од милијарду долара. Фабрика се простире на површини од 130 хектара.

Председник Вучић: Ово је убедљиво највећа гринфилд инвестиција на територији Србије

Председник Вучић је на почетку обраћања рекао да је данас велики дан.

- Пошто ја знам како се живи, и сви би да иду негде да завршавају друге ствари, па се питају што смо оволико времена овде на отварању. Па ово је чудесно, апсолутно чудесно. Да смо овде месец дана не бисмо могли да опишемо ово чудо - истакао је он.

Линглонг
Извор: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Каже да су били тешки разговори, и да није био сигуран да ће бити завршена фабрика.

- Познато је колико сам ја тежак човек, али да неко може да буде тежи од мене, као што је то Ванг Фенг, нисам ни сањао. Он се борио за своју компанију, ми за Србију и наше раднике, запосленост, Зрењанин и Банат. И поносан сам данас, ово је убедљиво највећа гринфилд инвестиција на територији Србије. Никада ништа слично нисмо имали - рекао је он.

Истакао је да је ова сала само рекреативан објекат за раднике, и истакао одушевљење фабриком.

- Више од 1800 запослених ће бити, не морам ни да вам причам колико то значи за Зрењанин. То ће им омогућити да раде многе ствари, много путева, и воду о којој се толико говори. Ништа нема без фабрика и напретка. Ово је за нас огромна ствар, и овога не би било да није пријатељства председника Кине Си Ђинпинга. Његова жеља да помогне Србији је огромна - казао је председник.

Вучић се запитао како је могуће да постоји земља која гледа своје интересе, али и труди се да сви други буду успешни.


- Овај пројекат није било лако завршити, 114 пријава је долазило, нема како се нисмо ангажовали. Знате и сами колико новца се улаже у антикинеску пропаганду широм света, из западних земаља. Ми у Србији смо добро препознали свој интерес, и имали смо снаге да се супротставимо интересима других земаља - истиче он.

Српским радницима у Линглонгу је поручио да су они најбољи амбасадори наше земље.

Александар Вучић
Извор: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

- Због ваше способности, марљивости и лојалности ће долазити и друге компаније и инвестиције. Уложили смо велики новац да бисмо помогли Банату и Зрењанину. Ускоро крећемо у изградње пруге која ће спајати јужни и северни Банат, а онда ћемо додатно да повезујемо Панчево са Београдом - рекао је Вучић.

Све се мења, рекао је он, и додао да ми живимо толико брзо да то често нећемо ни да видимо.

- Ова компанија ће за годину дана извозити 500 милиона евра из Србије! Биће један од највећих извозника, бескрајно сам поносан на тај резултат. Желим да се захвалим свим људима који су имали храбрости да се боре за овај пројекат - истакао је председник.

Директору компаније је пожелео много успеха, нових победа, и посебно пожелео срећу радницима.

- Ово је људи цео град овде. И желим да вам се захвалим што сте прихватили моју идеју да овде доведемо и студенте и пензионере, да виде какво сте чудо направили. Нисмо ни сањали да је ово могуће! Ваша екселенцијо, пренесите изразе мог најдубљег поштовања и искреног пријатељства председнику Си Ђинпингу. Хвала вам на свему што сте учинили за Србију! Живела Србија - закључио је Вучић.

Након обраћања председника Вучића делегације су потписале меморандум о стратешкој сарадњи.

Амбасадор Ли Минг: Даљим јачањем сарадње Кине и Србије градимо заједничку будућност

Амбасадор НР Кине Ли Минг на почетку обраћања подсетио је на посету председника Си Ђинпинга Србији, и на његове речи о изградњи заједничке кинеско-српске будућности.

- Та посета одражава не само висок ниво односа између Кине и Србије, већ испуњава заједничка очекивања народа Србије и Кине. Даљим јачањем сарадње Кине и Србије градимо ту заједничку будућност. Данашња свечаност уноси нови замах у развој кинеско-српских односа - рекао је Минг.

Ванг Фенг: Постали смо много јачи и бољи

Фенг је на почетку обраћања поздравио председника Александра Вучића и све присутне, и пожелео им је добродошлицу.

- Веома сам срећан што смо се окупили данас на почетку серијске производње у нашој фабрици. Већ десет година заједнички доприносимо повећању производње. Претходне године имали смо много изазова, али нисмо одустали, нисмо престали, већ смо много јачи и бољи, и настављамо у будућност - казао је он.

Додаје да је у кратком времену завршен велики пројекат, и посебно се захвалио председнику Вучићу.

- Хвала и граду Зрењанину и градоначелнику, амбасадору НР Кине, као и свим кинеским компанијама које су помогле и дале велики допринос нашем раду у протеклих пет година - додао је Фенг.

Линглонг
Извор: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Генерални директор Линглонга је потом представио обиман развојни план, и рекао да жели да српска фабрика настави да ради још јаче, као и да допринесе развоју српске економије.

- Снабдеваћемо највеће фабрике аутомобила нашим гумама, и повећаћемо профитабилност целог пројекта, а велика заслуга за то је последица подршке Владе Србије. Ми имплементирамо зелени, еколошки приступ изградњи, и радимо у складу са очувањем животне средине - казао је Фенг.

Вучић: Ово изгледа чудесно

Председнику Вучићу су домаћини показали аутоматизоване системе, а он је кратко рекао: "Ово је чудесно!"

- Ово је највећа гринфилд инвестиција икада у Србији. Икада! Ја сам био 370.000 квадратних метара под куполом. Изградили су радницима спортски центар, да људи могу да играју тенис, кантине... А да не подсећам колико су били нападнути. Видели сте и сами колико се пара улаже у антикинеску пропаганду - рекао је председник.

 Он каже да је данас буџет Зрењанина 60 милиона евра, а да ће само наставити да расте за само пар година.

 

- И када будемо радили сада пругу од Панчева до Зрењанина, плус ауто-пут до Београда, подижемо средни Банат, западни Банат, морамо још и Вршац и Кикинду додатно да подигнемо. Банат из мртвих подижемо. Много сам срећан због овога, а људи ће тек видети корист. Хвала Ванг Фенгу, хвала кинеским пријатељима - казао је Вучић.

У разговору са радницима председник се интересовао за услове рада.

- Све је одлично, услови за рад добри. Машине су нове - рекао је један радник председнику.

Уведена је аутоматика, све је напредовало, поручио је други запослени Вучићу.

- Невероватно, као да нисмо у Србији - рекао је председник.

kurir.rs/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ЛИНГЛОНГ ГРАДИ СТАМБЕНО-ПОСЛОВНИ КОМПЛЕКС У Ечки ће нићи 593 стана у седам вишеспратних зграда, СА РЕСТОРАНОМ И РЕКРЕАТИВНИМ ЦЕНТРОМ

КИНЕСКА КОМПАНИЈА ПЛАНИРА СВОЈ МАЛИ ГРАД

д

ЛИНГЛОНГ ГРАДИ СТАМБЕНО-ПОСЛОВНИ КОМПЛЕКС У Ечки ће нићи 593 стана у седам вишеспратних зграда, СА РЕСТОРАНОМ И РЕКРЕАТИВНИМ ЦЕНТРОМ

09.09.2024. 08:21 09:21
ЧЕТВРТИ EV DАYS ОТВОРЕНИ НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ Премијер Вучевић: Треба да дамо одговор себи како Србија треба да се развија даље, чувајући здравље грађана и природе, уз економски развој
Милош Вучевић

ЧЕТВРТИ EV DАYS ОТВОРЕНИ НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ Премијер Вучевић: Треба да дамо одговор себи како Србија треба да се развија даље, чувајући здравље грађана и природе, уз економски развој

12.09.2024. 11:57 14:29
ВУЧИЋ СУТРА САОПШТАВА НАЈВАЖНИЈЕ ОДЛУКЕ! На столу и опција проглашења окупације дела територије Србије

ВУЧИЋ СУТРА САОПШТАВА НАЈВАЖНИЈЕ ОДЛУКЕ! На столу и опција проглашења окупације дела територије Србије

12.09.2024. 10:25 11:50
ВУЧИЋ ОБЕЋАО ПАРАОЛИМПИЈЦИМА БОГАТЕ ПРЕМИЈЕ ЗА МЕДАЉЕ За злато 200.000 евра, 100.000 за сребро и 60.000 за бронзу (ФОТО)
александар вучић

ВУЧИЋ ОБЕЋАО ПАРАОЛИМПИЈЦИМА БОГАТЕ ПРЕМИЈЕ ЗА МЕДАЉЕ За злато 200.000 евра, 100.000 за сребро и 60.000 за бронзу (ФОТО)

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић, који је данас примио учеснике Параолимпијских игара у Паризу и чланове њихових стручних штабова, рекао је да је влада донела одлуку да параолимпијци који су освоји медаље на играма добију награде у истом износу као и олимпијци.
12.09.2024. 13:07 14:06