moderate rain
11°C
29.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"ОД 1. ЈАНУАРА НАЈВЕЋЕ ПОВЕЋАЊЕ ЗА ПРОСВЕТНЕ РАДНИКЕ И ВАСПИТАЧЕ" Премијер Вучевић: На амандману о ребалансу смо чули да је Вучић крив за НАТО бомбардовање

29.09.2024. 09:56 10:29
Пише:
Милош Вучевић
Фото: Screenshot Prva TV

Премијер Милош Вучевић говорио је за "Јутро" на Првој телевизији о важним политичким и друштвеним темама Србије, с акцентом на седници Народне скупштине, говором председника Вучића у Њујорку, као и повећањима плата у јавном сектору.

- Наша седница у Скупштини се наставља, велики је број амандмана, из редова опозиционих странака. Оно што јесте злоупотреба посланичких права, јесте да се не прича о теми амандмана, него о Косову, литијуму или Вучићу. Настављамо сутра седницу и када завршимо председница Скупштине ће заказати нову седницу по предлогу опозиције за измену и допуну Закона о рударењу и геолошким истраживањима. Влада је спремна да учествује, негативно смо се изјаснили на тај предлог закона. Првог октобра почиње редовно заседање, зато су опозициони посланици захтевали ванредно сазивање, а не редовно, кад су могли, не знам. Овако не би били лимитиранио временским оквиром. Влада ни председник не беже ни о разговору о литијуму, ни о Косову, радујемо се размени агрументације. 

Вучевић је нагласио да што се тиче ребаланса буџета, најважнија ставка јесте да су повећана издвајања за пољопривреду, здравство, најважније инфраструктурне пројекте и образовање.

-Нигде немамо одустајање од неког пројекта. Огромна средства смо припремили за подршку породица са више деце и добра је одлука да сва деца од 1. јануара 2025. буду обухваћена овим законом – за прво дете је 500.000 динара, за треће је 2,2 милиона динара. То значи да имате сигурна десетогодишња примања када имате троје и четворо деце. Што се тиче повећања плата и пензија, видећемо са ММФ – ом да ли ће бити 10,9 или 11 посто од децембарске пензије у за јавни сектор иде повећање плата од 1. јануара 2025, а највеће повећање плата јесте за просветне раднике, за професоре, наставнике, учитељице У васпитачице. Волео бих да смо могли да понудимо и два и три пута веће повећање, али није питање добре воље и да ли неко треба да има већу плату, већ шта је реално и шта држава може да издржи, а да не срушимо целу економију државе. Неки опозициони посланици полако износе да би почетна плата требало да буде 120.000, ма треба да буде и 220.000, то је најлакше рећи, али је питање одакле и како то извести. Предвидели смо 12 посто за просветне раднике, 8 посто за остале у јавном сектору. 

Нисам ништа чуо конструктивно од амандмана што се тиче опозиције

Он је најавио нову једну рунду разговора са синдикатима у уторак те навео да је спреман сам на дијалог и да разуме очекивања.

-Не смемо да упропастимо државу да би се додворавали било коме. Највеће повећање смо предвидели за просветне раднике, али не могу да кажем да су нам војницим полицајци нити ватрогасци мање битни, а ставили смо акценат на просвету. По први пут ћемо доћи да је почетна плата у просвети бити 95% просечне зараде у Србији. Сундикати су тражили да то буде изједначено, али тренутно не можемо. Наша пројекција раста БДП је 4%, а ми предлажемо да се плате повећају за 12%. Мислим да је то коректна понуда. Нисам ништа чуо конструктивно од амандмана што се тиче опозиције, не кажем да је све што предложе негативно, али најчешће су то олака решења, без обзира да ли је могуће или не, просто једно додворавање онима који су некада оправдано, а некада не, незадовољни.

Ми седимо на нашој столици, али она може да се окрене и лево и десно

Што се тиче Ист Ривера, председник Вучић је урадио важан посао за Србију, навикли смо да ће он рећи што већина света мисли, а не смеју да изговоре, речи су премијер Вучевића.

-И не могу да кажем да сам изненађен садржајем његовог говора. Оно што је радио на маргинама је не мање важно, било је небројано сусрета. А то показује нашу свестраност и рационалан приступ, а они који немају знања и злонамерни су то зову седење на више столица. Ми седимо на нашој столици, али она може да се окрене и лево и десно, али не мења своју позицију и то је компаративна предност. Сама чињеница да се председник срео и са председником Ирана и са премијером Израела, то није случајно. Ова два блока виде Србије као државу са којом морају да разговарају. То показује да је позиција Србије често признатија споља него што ми имамо утисак.

Породицама не дозвољавају да се обележи место где су убијена тројица Срба

Премијер је оценио да Бањска није смела да се деси, али је она била реакција на сва дешавања на КиМ.

- Не смемо ми да прихватимо наратив да је Бањска нешто што се дефинише како то Приштина види. Бањска није смела да се деси, али је она реакција на оно што се дешава на КиМ. Није тамо процват демократије и мањинских права, па је неко био докон и урадио то што се десило. Породицама не дозвољавају да се обележи место где су убијена тројица Срба. Ми сада треба да се поспемо пепелом и извинимо за Бањску, а они су њих убили, а претходно, рањавали, хапсили и пребијали на дестине Срба, и то од дечака, браће Стојановић, до многих других. Бањска је експлозија свега што се дешавало. Моја порука Србима је да ми одавде не знамо колико им је тешко, јер не живимо тамо, али можемо да разумемо да им је много тешко и да их замолимо за стрпљење и разумевање и да опстану и остану на КиМ, да их нико не подбуњује да напуштају своје куће. Невероватно је да нам се ставља на терет да смо ми криви за све шпто се дешава и то се вечито ради. И кад се деси “Олуја” ми смо криви, када Срби напуштају Сарајево, ми смо криви, а на амандману о ребалансу смо чули да је Вучић као министар информисања крив за НАТО бомбардовање! Ми стално неког угрожавамо, а нас је све мање, нас протерују, узимају део територије. Морамо да се као народ ослободимо те стигме као што је да смо ми разбили Југославију, па нисмо, разбили су је они који су хтели да направе своје држеве, а њу видели као предворје за своје националне државе.

Било нам је боље када смо почели да водимо одговорну политику

Премијер Вучевић послао је поруку свим грађанима Србије. 

-Порука свима нама је да будемо мало мање фаталистички опредељени, 25 година у историји или једне државе није дуг период. Издржали смо и дуже под окупацијама, па смо сачували све. Ми сада да после 25 година дигнемо руке да бисмо процветали, па то су нам причали и за Крајину, сад и за КиМ. Нисам видео да нам је било боље. Кад је пао Книн није нам било боље. Било нам је боље када смо почели да водимо одговорну политику. Та прича са сталним попуштањем једне стране, притом ја мислим да је компромис велики успех, и одрицање да би нам било боље је погубна политика. А било је периода кад смо чекали 500 година, па смо дочекали. Треба да будемо смирени, сталожени, чувамо мир, јер Србија у миру побеђује. Укидали су нам и државу и цркву па смо опстајали. 
 

dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар