overcast clouds
12°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.03
usd
105.5751
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Сектор за ванредне ситуације дневно има око 200 интервенција

МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ ПОДНЕО ДЕТАЉАН ИЗВЕШТАЈ Дачић: У Србији сачувано стабилно стање безбедности БРОЈ ПОГИНУЛИХ У НЕСРЕЋАМА 5% МАЊИ

06.09.2024. 21:29 21:30
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је на данашњој седници Одбора Скупштине Србије за одбрану и унутрашње послове да је у Србији сачувано стабилно стање безбедности.

Дачић је истакао да су припадници Министарства унутрашњих послова одговорили на све изазове у различитим секторима, као и да ће информације о раду МУП-а подносити на свака три месеца.

"Било да је реч о сузбијању криминала, тероризма и свих видова екстремизма, јавном реду и миру, стању безбедности и у другим сегментима као што је гранична безбедност, безбедност саобраћаја, управних послова, а наравно и када је реч о ванредним ситуацијама", рекао је Дачић.

Када је реч о саобраћају, навео је да је било 15.025 саобраћајних незгода, а да је број погинулих смањен за пет одсто.

Указао је да Сектор за ванредне ситуације дневно има око 200 интервенција, док је од почетка године било више од 25.000 интервенција, углавном пожара.

Дачић је казао и да је 2.308 полицајаца ангажовано у школама почетком нове школске године.

Према његовим речима, у првих шест месеци полиција је пријавила укупно 453 кривична дела извршена између лица млађих од 19 година, као и да у сукобима вршњака није било смртних последица.

Расветљена су сва тешка убиства и убиства у покушају, рекао је он, наводећи да је за протеклих шест месеци учињено 32.191 кривично дело, што је смањење од 6,2 одсто у односу на исти период 2023.

Дачић је рекао да је у протеклих пола године регистровано 607 кривичних дела у области високотехнолошког криминала, што је 8,4 одсто више него прошле године и додао да у Управи криминалистичке полиције ради сектор који се бави еколошким криминалом.

"Мислим на дела која се тичу угрожавања животне средине и пријављено је 437 кривичних дела еколошког криминала, а поднете су 402 кривичне пријаве", казао је он.

Такође, ту је уношење опасних материја у Србији, недозвољено присвајање, одлагање и складиштење опасних материја.

Према његовим речима, поднете су и бројне кривичне пријаве за злостављање и убијање животиња.

Подсетио је да се крајем јуна у Београду догодио напад на припадника Жандармерије, који је обезбеђивао амбасаду Израела.

"Проглашен је црвени ниво безбедносних претњи од тероризма. То је обавеза ако се терористички акт деси на нашој територији. Не само испред објеката од значаја, већ и свих објеката где се окупља већи број грађана", истакао је он.

Према његовим речима, извршени су претреси станова, као и просторија које користе припадници вехабијског покрета.

"Против одређених људи, међу којима је и нападач, поднете су кривичне пријаве, а припадници тог покрета се налазе под опсервацијом наших безбедносних служби", навео је Дачић.

Евидентирано је 13 напада на припаднике ЛГБТ популације, 46 лажних дојава о подметању експлозивних средстава, 26 у школским објектима, шест у правосудним органима и 13 у осталим објектима.

Министар је напоменуо да када је реч о јавном реду и миру, у Србији је за шест месеци било 22.460 јавних окупљања.

"Међу њима и 92 одсто су спортска окупљања. Регистровано је и 111 непријављених јавних окупљања, прекинуто је 17, а забрањених није било", рекао је Дачић и додао да су грађани у 82 случаја блокирали саобраћајнице.

Објаснио је да је у Копненој зони безбедности регистровано стабилно стање са потенцијалним безбедносним ризицима, а преко контролних тачака на административној линији прешло је 2,6 милиона људи и 1,9 милиона возила.

На подручју аутономне покрајине Косова и Метохије, Дачић је оценио да је безбедносна ситуација сложена.

"Настављени су систематски напади на Србе и њихову имовину у циљу промене етничке структуре у српским срединама", истакао је он.

Дачић је напоменуо да је у незаконитом преласку државне границе заустављено 7.255 лица, највише из Бугарске и потом из Северне Македоније, а када је реч о питању шверца, како је рекао, "било је заплене 7.900 боксова цигарета, одређене количине злата и сребра, као и резаног дувана".

У извештајном периоду је 1,3 милиона страних држављана пријавило боравак, док је захтев за азил поднело 385 лица и додао да је та тема од великог значаја, не само за нас, него и за целу Европу.

Када је реч о делима која се тичу тзв. привредног криминала, корупције и прања новца, откривено је 2.021 кривично дело, што је за 4,4 процента мање него за првих шест месеци прошле године.

Број кривичних дела извршених над полицијским службеницима повећан је за око 10 одсто, на 476, са 431.

"Осам полицијских службеника задобило је тешке, а 133 лакше телесне повреде. Око 72 одсто ових кривичних дела извршено је вербално, тако да истовремено против 169 полицијских службеника поднете су кривичне пријаве", казао је он.

Према његовим речима, проценат расветљавања кривичних дела износи 58,7 одсто и он је већи у односу на тај компаративни период прошле године када је било 53 процената.

Дачић је навео да је у првих шест месеци одузето више од две тоне дроге.

"Највећа заплена се тиче марихуане, затим 62 кг хероина, 10 кг кокаина и тако даље. Недавно је била једна заплена која је можда највећа овде у Београду кад је реч о кокаину, где је заплењено више од 20 кг кокаина", истакао је министар.

Евидентирано је укупно 5.336 кривичних дела у вези са опојном дрогом.

Нагласио је да када је реч о илегалној трговини наркотицима веома важна међународна сарадња, као и да се велики број тих акција одвија у сарадњи са Интерполом.

Извор:
Dnevnik.rs
Аутор:
Пошаљите коментар