clear sky
5°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ИРЕГУЛАРНЕ МИГРАЦИЈЕ ПОД КОНТРОЛОМ Србија и Мађарска јачају безбедност на граници

14.10.2024. 16:48 17:26
Пише:
хоргош
Фото: Министарство унутрашњих послова

ХОРГОШ: Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић истакао је данас, након састанка са министром унутрашњих послова Мађарске Шандором Пинтером на Хоргошу, да је стање по питању ирегуларних миграција на српско-мађарској граници стабилно и да заједничке активности на њиховом сузбијању дају одличне резултате.

„Желим да констатујем да, као што су односи Србије и Мађарске генерално у једној веома узлазној линији, на веома високом нивоу, да су и односи и сарадња између два министарства унутрашњих послова и две полиције на веома високом нивоу“, рекао је Дачић.

Истакао је да је та сарадња разнолика зато што два министарства покривају широк спектар надлежности, од полиције, борбе против криминала, било да је општи криминал у питању или организовани, борбе против тероризма, ирегуларних миграција, као и ванредне ситуације, граничну и саобраћајну полицију и све друге сегменте, саопштио је МУП.

Дачић је још једном истакао да је сарадња два министарства изузетно успешна и да се она огледа у значајним резултатима у борби против криминала.

Навео је да су два изазова која су пред нама стално питање ирегуларних миграција и унапређење процедура на граничним прелазима.

дачић
Фото: Министарство унутрашњих послова

„Са великим задовољством могу да кажем да је од стране европских званичника свуда на сваком месту истицан као позитиван пример управо резултат који су заједнички постигла два министарства и две полиције у заустављању великог миграторног таласа и великом смањењу броја ирегуларних миграната. Нама највећи број илегалних миграната долази из Бугарске, више од 50 одсто и мало мање, око 30-40 одсто из Северне Македоније. Практично смо успели да зауставимо ову руту. И даље има илегалних миграната и покушаја илегалног преласка границе, али је тај број далеко, далеко мањи у односу на период од пре неколико година“, нагласио је Дачић.

Додао је да је питање илегалних миграција и бизнис за организоване криминалне групе и да зато они траже друге руте и зато су сада други правци оптерећенији, што за нас подразумева нарочито веће контроле граница. 

„Ми имамо и веома добру билатералну сарадњу, али одржавамо и трилатералне састанке на ову тему са Аустријом. Такође, код нас на граници према Северној Македонији има 20-30 припадника и мађарске и аустријске граничне полиције који помажу нашим полицајцима“, истакао је Дачић.

Навео је да је са Пинтером разговарао и о унапређењу процедура на граничним прелазима. 

„Други изазов су гранични прелази, односно да учинимо како да то буде ефективније, да буде што мање задржавање за проток људи, робе, путничких и теретних возила, а морамо да говоримо и о железничком саобраћају. Имамо заједничке предлоге како да унапредимо рад“, рекао је Дачић и додао да је на састанку било разговора и о пројекту за контролу уласка у Европску унију.

хоргош
Фото: Министарство унутрашњих послов

Пинтер је рекао да је састанак био успешан и да се разговарало о више тема и истакао да сарадња два министарства има добре резултате. 

„Желимо да постигнемо да наши грађани без било каквих препрека могу брже да пређу из једне државе у другу. Говорили смо и о економији, како можемо да убрзамо теретни саобраћај, царинске поступке, да теретна возила брже пролазе“, нагласио је Пинтер.

Он је указао да је циљ да коридор који пролази кроз Србију и  Мађарску буде ефикасан, као што је и сада и да нема никаквих препрека на том коридору.

„То се односи и на друмски и на железнички саобраћај. Свакако желим да наведем железничку пругу из Београда до Будимпеште која ће у будућности имати јако важан задатак“, рекао је Пинтер.

Додао да је сарадња два министарства унутрашњих послова на високом нивоу.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ЕВО У КОЈУ БАЛКАНСКУ ЗЕМЉУ Британија нуди мигрантима пресељење са тајанственог острва
s

ЕВО У КОЈУ БАЛКАНСКУ ЗЕМЉУ Британија нуди мигрантима пресељење са тајанственог острва

11.10.2024. 16:44 16:52
ОРБАН ПРЕТИ Довешћемо мигранте у Брисел и оставити их испред канцеларија ЕУ

ОРБАН ПРЕТИ Довешћемо мигранте у Брисел и оставити их испред канцеларија ЕУ

07.10.2024. 08:41 12:48