Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) IREGULARNE MIGRACIJE POD KONTROLOM Srbija i Mađarska jačaju bezbednost na granici

14.10.2024. 16:48 17:26
Piše:
хоргош
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

HORGOŠ: Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je danas, nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom na Horgošu, da je stanje po pitanju iregularnih migracija na srpsko-mađarskoj granici stabilno i da zajedničke aktivnosti na njihovom suzbijanju daju odlične rezultate.

„Želim da konstatujem da, kao što su odnosi Srbije i Mađarske generalno u jednoj veoma uzlaznoj liniji, na veoma visokom nivou, da su i odnosi i saradnja između dva ministarstva unutrašnjih poslova i dve policije na veoma visokom nivou“, rekao je Dačić.

Istakao je da je ta saradnja raznolika zato što dva ministarstva pokrivaju širok spektar nadležnosti, od policije, borbe protiv kriminala, bilo da je opšti kriminal u pitanju ili organizovani, borbe protiv terorizma, iregularnih migracija, kao i vanredne situacije, graničnu i saobraćajnu policiju i sve druge segmente, saopštio je MUP.

Dačić je još jednom istakao da je saradnja dva ministarstva izuzetno uspešna i da se ona ogleda u značajnim rezultatima u borbi protiv kriminala.

Naveo je da su dva izazova koja su pred nama stalno pitanje iregularnih migracija i unapređenje procedura na graničnim prelazima.

дачић
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

„Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je od strane evropskih zvaničnika svuda na svakom mestu istican kao pozitivan primer upravo rezultat koji su zajednički postigla dva ministarstva i dve policije u zaustavljanju velikog migratornog talasa i velikom smanjenju broja iregularnih migranata. Nama najveći broj ilegalnih migranata dolazi iz Bugarske, više od 50 odsto i malo manje, oko 30-40 odsto iz Severne Makedonije. Praktično smo uspeli da zaustavimo ovu rutu. I dalje ima ilegalnih migranata i pokušaja ilegalnog prelaska granice, ali je taj broj daleko, daleko manji u odnosu na period od pre nekoliko godina“, naglasio je Dačić.

Dodao je da je pitanje ilegalnih migracija i biznis za organizovane kriminalne grupe i da zato oni traže druge rute i zato su sada drugi pravci opterećeniji, što za nas podrazumeva naročito veće kontrole granica. 

„Mi imamo i veoma dobru bilateralnu saradnju, ali održavamo i trilateralne sastanke na ovu temu sa Austrijom. Takođe, kod nas na granici prema Severnoj Makedoniji ima 20-30 pripadnika i mađarske i austrijske granične policije koji pomažu našim policajcima“, istakao je Dačić.

Naveo je da je sa Pinterom razgovarao i o unapređenju procedura na graničnim prelazima. 

„Drugi izazov su granični prelazi, odnosno da učinimo kako da to bude efektivnije, da bude što manje zadržavanje za protok ljudi, robe, putničkih i teretnih vozila, a moramo da govorimo i o železničkom saobraćaju. Imamo zajedničke predloge kako da unapredimo rad“, rekao je Dačić i dodao da je na sastanku bilo razgovora i o projektu za kontrolu ulaska u Evropsku uniju.

хоргош
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslov

Pinter je rekao da je sastanak bio uspešan i da se razgovaralo o više tema i istakao da saradnja dva ministarstva ima dobre rezultate. 

„Želimo da postignemo da naši građani bez bilo kakvih prepreka mogu brže da pređu iz jedne države u drugu. Govorili smo i o ekonomiji, kako možemo da ubrzamo teretni saobraćaj, carinske postupke, da teretna vozila brže prolaze“, naglasio je Pinter.

On je ukazao da je cilj da koridor koji prolazi kroz Srbiju i  Mađarsku bude efikasan, kao što je i sada i da nema nikakvih prepreka na tom koridoru.

„To se odnosi i na drumski i na železnički saobraćaj. Svakako želim da navedem železničku prugu iz Beograda do Budimpešte koja će u budućnosti imati jako važan zadatak“, rekao je Pinter.

Dodao da je saradnja dva ministarstva unutrašnjih poslova na visokom nivou.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
EVO U KOJU BALKANSKU ZEMLJU Britanija nudi migrantima preseljenje sa tajanstvenog ostrva
s

EVO U KOJU BALKANSKU ZEMLJU Britanija nudi migrantima preseljenje sa tajanstvenog ostrva

11.10.2024. 16:44 16:52
ORBAN PRETI Dovešćemo migrante u Brisel i ostaviti ih ispred kancelarija EU

ORBAN PRETI Dovešćemo migrante u Brisel i ostaviti ih ispred kancelarija EU

07.10.2024. 08:41 12:48