overcast clouds
19°C
11.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВО У КОЈУ БАЛКАНСКУ ЗЕМЉУ Британија нуди мигрантима пресељење са тајанственог острва

11.10.2024. 16:44 16:52
Пише:
s
Фото: youtube prinstcrin/ BBC News

Десетинама миграната, који се већ годинама налазе у кампу на коралном острву Дијего Гарсија у Индијском океану, Велика Британија је понудила привремено пресељење на Балкан.

Нуде им пресељење у Румунију. Ако прихвате понуду и у Румунији проведу шест месеци, тада остварају право доласка у Британију. Другим мигрантима у кампу понуђен је новац како би отишли у Шри Ланку, земљу у којој би потенцијално били жртве прогона, пише Би-Би-Си.

Први мигранти који су стигли на ово острво су Тамили када је брод на којем су се налазили 2021. године упао у проблеме. Њих је тада спасила британска Краљевска ратна морнарица, те су завршили на Дијегу Гарсији, највећем острву у архипелагу Чагос, а острво припада Великој Британији. Необичан статус Дијега Гарсије довео је до дуготрајног судског спора, а све због тога што се влада Уједињеног Краљевства бринула да би довођење Тамила у Велику Британију створило "нову мигрантску руту".
Наиме, Влада Велике Британије тврди да Конвенција о статусу избеглица из 1951. године не важи на Британској територији Индијског океана (БТИО), јер се тамо примењује "другачији устав" од оног Велике Британије, те њиме управља Министарство спољних послова Велике Британије.
Власти у БИОТ успоставиле су другачији процес за утврђивање могу ли се Тамили вратити у Шри Ланку или им се може пружити међународна заштита, односно дати им статус који Уједињене нације виде као сличан статус избеглица.
Портпарол Министарства спољних послова Велике Британије рекао је да су британски министри покушавали да смисле решење за ову ситуацију, чиме би се заштитили и добробит миграната и британске границе. Он је изјавио да би пребацивање миграната на трећу локацију док се њихови захтеви за азил обрађују, мигрантима дало више сигурности.
Британски политичари су ову понуду Тамилима дали у уторак, недуго након што је Велика Британија објавила како ће суверенитет над БТИО дати Маурицијусу, док ће британско-америчка војна база остати на Дијегу Гарсији.
Тренутно се на Дијегу Гарсији налази 56 Тамила, док се осам њих налази у Руанди. Тамо су пребачени како би им се пружила лекарска помоћ након што су покушали самоубиство. Већина или чека да се испуне њихови захтеви за међународном заштитом или се жали на то што су им одбијени захтеви. Осам Тамила добило је међународну заштиту.
Комесар БИОТ-а Пол Кандлер затражио је прошлог лета да Влада Велике Британије све мигранте на Дијегу Гарсији пребаци у Велику Британију јер је ситуација у мигрантском кампу након масовног самоповређивања миграната постала "опасна и неодржива".
Кандлер је месец дана касније поднео оставку. Тада је рекао да је ситуација тешка те да су одлуке које мора доносити постајале све теже и теже. Тренутна комесарка Ниши Долакија рекла је да је влада Велике Британије размотрила ранији БИОТ-ов захтев, те да је одлучила појединим мигрантима дати појединачне понуде.
"Неки ће добити понуду да иду у неку сигурну земљу, а другима ће се понудити прилика да се сами врате. Нико неће морати одмах да напусти острво. Сви ће имати времена да донесу одлуку", рекла је Долакија.
Адвокати који заступају неке мигранте рекли су да је од пресудне важности да се мигрантски камп, који је ограђен у чува га приватно обезбеђење, што пре затвори те да влада Велике Британије пронађе дугорочно одрживо решење.
Мигранти којима су одобрени захтеви за међународну заштиту, као и породице са децом, и они на Дијегу Гарсији и они у Руанди, биће пребачени у "сигурни центар" Уједињених нација у Румунији. Док су тамо, влада Велике Британије покушаће да осмисли "дугорочно решење", рекли су мигранти за Би-Би-Си.
Мигранти су навели како им је речено да у Румунији могу боравити максимално шест месеци. Из БИОТ-а су мигрантима у писмима поручили да ће им Велика Британија током тог периода понудити дугорочно решење у складу с међународним стандардима. Мигранти могу да прихвате било коју понуду коју добију.
"Ако не прихватите ниједну понуду, бићете пребачени у Велику Британију", стоји у писмима БИОТ-а у које је Би-Би-Си имао увид.
Један Тамил који се налази у Руанди рекао је да му је лакнуло када му је понуђен боравак у Румунији.
Мигрантима чији су захтеви за међународну заштиту одбијени и који међу азилантима немају чланове породице понуђени су финансијски подстицаји да се врате у Шри Ланку. Тај пакет финансијске помоћи укључује 3.000 британских фунти, три године здравственог осигурања, три године плаћеног смештаја, као и посао или образовање. Међутим, мигранти чији су захтеви одбијени нису без правних опција.
"Нисам јутрос ништа јео. Депресиван сам", рекао је један Тамил који је у Руанди добио стручну помоћ због менталних проблема, а којем је понуђен повратак у Шри Ланку.
Први Тамили су на Дијегу Гарсији стигли у новембру 2021. године. Рекли су да беже од прогона и да покушавају да стигну до Канаде како би тамо затражили азил. Затим је наредних неколико месеци стигло још тамилских бродова.
Камп на Дијегу Гарсији у којем мигранти бораве сачињен је од војних шатора. У једном шатору спава пет-шест особа. Хигијенски услови су лоши, толико да су се у једном шатору појавили пацови, док неки шатори прокишњавају, а људи спавају на неудобним војничким креветима. Камп је ограђен оградом високом 180 центиметара, те због тога мигранти тврде да се осећају попут животиња у кавезима и да је камп ружно место. 

У кампу су недавно одвојени неожењени мушкарци од породица. Независни социјални радник којег је ангажовао један од адвоката рекао је крајем прошле године да се кампом проширила епидемија менталних поремећаја. Мушкарци, жене и деца показали су новинарима ожиљке које су нанели сами себи. Једна уплакана жена рекла је да је други мигрант злостављао њену ћерку. Неколико њих тврди да су били жртве сексуалног злостављања. Три мушкарца који су осуђени за злочине почињене у кампу или за које се сумња да су у кампу починили злочине пребачена су у собу недалеко од острвске полицијске станице.
 

 

Извор:
НИН
Аутор:
Пошаљите коментар