broken clouds
25°C
25.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0917
usd
104.5929
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ИЗ ЊУЈОРКА Србија постаје видљива на светској мапи

25.09.2024. 16:07 16:26
Пише:
вучић
Извор: screenshot Pink

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се медијима из Њујорка.

- Имао сам много важних састанака, са више афричких председника, што је изузетно важно за нашу земљу. Очекујемо председника Анголе у јануару или фебруару. Наставићу са доделом одликовања данас и сутра пре него што полетимо. Ту можемо много добрих ствари за политичку и економску сарадњу да урадимо.

- Разговарао сам са министром спољних послова НР Кине и захвалан му на челичном пријатељству. Ванг ји је био јасан по питању територијалног интергитета и суверенитета Србије, а сада је било још јасније. Разговарао сам са председником Ирана, хвала им на подршци територијалном интегритерту Србије и разговарали о неким економским темама.

- Рекао сам му и колико смо и озлојеђени и фрустрирани због свега што је потписано 2013. године, увек измишљања некаквих разлога са јединим циљем да се протера српски народ са КиМ. То је било оно што сам рекао, а Србија никад неће бежати од дијалога. Био сам, нажалост, у праву и за Петера Стана, али је то уобичајено за оне који признају Косово.

- Оно што не можете да видите, на "игвелима", где не причате о чему се разговарало, и ту смо имали добре разговоре са председником Финске, председницом ЕП, били смо и на додељивању награде које дели "Атлантик кансл", и ту сам разговарао са Илоном Маском, човек је знао све о Србији и више него што сам очекивао. Разговарао сам и са директором Амазона који ће да прошире акције у Србији, и сада имам нови "игвел".

Нема ефикасног лека за КиМ

- Оно што је за мене важно, захвалан сам народу Србије на подршци у ГС УН, јер зна народ да нисам много лекова могао да препоручим и како да изађемо из тога, као што у савременом свету не постој иефикасан лек за рак, тако да за наш проблем не постоји ефикасан лек по птиању КиМ, али држимо то под конторлом и док се ствари и околности не промене у свету.

- Нико није могао да ми каже да сам рекао нешто неистинито. Најсрећнији сам што сам говорио истину и оно што српски народ и грађани Србије осећају. Било је ту и 1 одсто себичног разлога.

- Зна Антонио Гутереш, да смо ми у праву за ово, само не може то да каже. Он је паметан и образован човек и он то добро зна, зато не трчи да се додворава западу по том питању. Наравно не може о томе да говори јавно. Представник Литваније је све време позивао на повељу и поштовање УН и територијалног интегритета, али само у случају Русије и Украјине ,а за Србију кога брига.

вучић
Извор: screenshot Pink

- Најчудније и најсмешније ми је кад се министар Федрације БиХ слика са косовском и босанском заставом, а кажу РС "хоћете сецесионистичке захтеве, хоћете проитв повеље УН", а то што они то раде кога брига, јер имају подршку западних великих сила и мисле да могу да раде шта хоће.

- Доћемо до свакога на свету јер Србија постаје видљива на светској мапи. Морамо да гурамо даље, добро је да се ребаланс усваја, ускоро иде у буџет, надам се да ће министри своје апетите да смање, да имамо под контролу стопу јавног дуга. Није то списак жеља, дај ми паре, дај ми паре. Такве земље обично пробадну, као и ми 2008 и 2011. Морамо озбиљно да приступимо.

- Ви ћете сада да имате обележавање ослобађања Аушвица. Они који су ослободили Аушвиц, Руси, неће бити позвани. А они, претпостављам, који су створили логор, биће позвани. Тако вам је и са овим: Србима можете да одузимате државу, говорите о сецесији.

- Сви они имају заштиту великих западних земаља и мисле да могу да чине шта им је воља. Ми живимо у Европи, културолошки, делимично историјски и у складу с тим морамо да се понашамо. Економија је кључна ствар.

- Да увек имамо под контролом стопу јавног дуга. Кад се тако одређује плата, онда земље пропадну, као што смо ми пропали 2010. 2011. 2012. године, па смо 2014. морали да се дижемо.

Председник је истакао да фокус мора да буде на бризи о људима, нашим пензионерима, нашим младима, и свему другом.

И даље ћемо наставницима да исплаћујемо плате, радићемо са децом, али неће бити тако лако, рекао је о ситуацији на КиМ.

- У директном разговору с нашим народом увек ћемо проналазити решење. Они ни о чему не могу да причају сем о Србији, Београду и Србима. О чему да причају? Да имају најлошији интернет на свету.

О опозицији

- Они само потврђују колико немају политичког морала, колико политичке части немају нити ће имати, рекао је Вучић о изјавама да је његов говор био "chatGPT". 

- Сам сам написао и први и други говор. Хвала му на томе да је мој мозак део вештачке интелигенције. Морам да похвалим и Тијану која преводи као ГПТ рачунар. Добар смо тим за вештачку интелигенцију, ваљда ћемо моћи то једном и да наплатимо. Говорио сам из срца, говорио сам чињенице - рекао је Вучић.

вучић
Извор: screenshot Pink

- Истину не говорите да бисте некога обрадовали или растужили, него да бисте му рекли шта је истина. Трудим се увек да се борим за своју земљу, да не показујем бахатост, осионост и ароганцију. Нисам богат, осим што имам троје добре деце, и да не бих улазио даље у патетику, кад говорите о фармеркама, не знам, не купујем их, али трудим се да будем чист, одевен и уредан. Све што имам не вреди као једна десетина џипова Драгана Ђиласа, а што се тиче плата, у његово време плата просветара је била 30.000 динара, а сада ће бити 100.000 динара. То је важно. Све то што имам, није довољно ни да платим прекидаче за интерфоне на кућама браће Ђилас. При томе нисам украо, нисам се обогатио и живим на истом месту као и пре 10 година. Немам нигде рачун у иностранству, осим уобичајених у земљи, који стоје на увид агенцији за борбу против корупције. Немам. Кад не можете некоме да се супротставите резултатима, плановима и програмима, онда причате о глупостима. 

Председник се, подсетимо, од понедељка налази у Њујорку, а синоћ је био говорник на 79. заседању Генералне скупштине Уједињених нација.

- Мир је данас важнији од свега, али нико не види мир као значајну вредност. Насупрот томе, сви велики, правдајући своје велике политике, говоре о праведном миру, што значи да би они требало да победе, а да би други требало не само да изгубе, него и да буду потпуно уништени. Сви актери, без изузетка, позваће се на норме међународног права које иду њима у прилог, а намерно ће заборављати шта су радили и шта и данас раде. На то ће их подсетити други велики, који ће, такође, да забораве сва та недела, али ће, ипак, да пронађу бескрајна кршења међународног права у случају првих - казао је између осталог председник.

Извор:
Курир, Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
"ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ИМАО ЈЕ ХРАБАР И СЛОБОДАРСКИ ГОВОР" Премијер Вучевић: Верујем да ће и овај говор бити један од најгледанијих

"ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ИМАО ЈЕ ХРАБАР И СЛОБОДАРСКИ ГОВОР" Премијер Вучевић: Верујем да ће и овај говор бити један од најгледанијих

25.09.2024. 13:12 13:30
НАСТАВАК БОРБЕ У ЊУЈОРКУ: Вучић предочио Ванг Јиу све тежу ситуацију за српски народ на КиМ
Александар Вучић и Ванг Ји

НАСТАВАК БОРБЕ У ЊУЈОРКУ: Вучић предочио Ванг Јиу све тежу ситуацију за српски народ на КиМ

25.09.2024. 10:45 11:11