Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ALEKSANDAR VUČIĆ IZ NJUJORKA Srbija postaje vidljiva na svetskoj mapi

25.09.2024. 16:07 16:26
Piše:
вучић
Izvor: screenshot Pink

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima iz Njujorka.

- Imao sam mnogo važnih sastanaka, sa više afričkih predsednika, što je izuzetno važno za našu zemlju. Očekujemo predsednika Angole u januaru ili februaru. Nastaviću sa dodelom odlikovanja danas i sutra pre nego što poletimo. Tu možemo mnogo dobrih stvari za političku i ekonomsku saradnju da uradimo.

- Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova NR Kine i zahvalan mu na čeličnom prijateljstvu. Vang ji je bio jasan po pitanju teritorijalnog intergiteta i suvereniteta Srbije, a sada je bilo još jasnije. Razgovarao sam sa predsednikom Irana, hvala im na podršci teritorijalnom integritertu Srbije i razgovarali o nekim ekonomskim temama.

- Rekao sam mu i koliko smo i ozlojeđeni i frustrirani zbog svega što je potpisano 2013. godine, uvek izmišljanja nekakvih razloga sa jedinim ciljem da se protera srpski narod sa KiM. To je bilo ono što sam rekao, a Srbija nikad neće bežati od dijaloga. Bio sam, nažalost, u pravu i za Petera Stana, ali je to uobičajeno za one koji priznaju Kosovo.

- Ono što ne možete da vidite, na "igvelima", gde ne pričate o čemu se razgovaralo, i tu smo imali dobre razgovore sa predsednikom Finske, predsednicom EP, bili smo i na dodeljivanju nagrade koje deli "Atlantik kansl", i tu sam razgovarao sa Ilonom Maskom, čovek je znao sve o Srbiji i više nego što sam očekivao. Razgovarao sam i sa direktorom Amazona koji će da prošire akcije u Srbiji, i sada imam novi "igvel".

Nema efikasnog leka za KiM

- Ono što je za mene važno, zahvalan sam narodu Srbije na podršci u GS UN, jer zna narod da nisam mnogo lekova mogao da preporučim i kako da izađemo iz toga, kao što u savremenom svetu ne postoj iefikasan lek za rak, tako da za naš problem ne postoji efikasan lek po ptianju KiM, ali držimo to pod kontorlom i dok se stvari i okolnosti ne promene u svetu.

- Niko nije mogao da mi kaže da sam rekao nešto neistinito. Najsrećniji sam što sam govorio istinu i ono što srpski narod i građani Srbije osećaju. Bilo je tu i 1 odsto sebičnog razloga.

- Zna Antonio Gutereš, da smo mi u pravu za ovo, samo ne može to da kaže. On je pametan i obrazovan čovek i on to dobro zna, zato ne trči da se dodvorava zapadu po tom pitanju. Naravno ne može o tome da govori javno. Predstavnik Litvanije je sve vreme pozivao na povelju i poštovanje UN i teritorijalnog integriteta, ali samo u slučaju Rusije i Ukrajine ,a za Srbiju koga briga.

вучић
Izvor: screenshot Pink

- Najčudnije i najsmešnije mi je kad se ministar Fedracije BiH slika sa kosovskom i bosanskom zastavom, a kažu RS "hoćete secesionističke zahteve, hoćete proitv povelje UN", a to što oni to rade koga briga, jer imaju podršku zapadnih velikih sila i misle da mogu da rade šta hoće.

- Doćemo do svakoga na svetu jer Srbija postaje vidljiva na svetskoj mapi. Moramo da guramo dalje, dobro je da se rebalans usvaja, uskoro ide u budžet, nadam se da će ministri svoje apetite da smanje, da imamo pod kontrolu stopu javnog duga. Nije to spisak želja, daj mi pare, daj mi pare. Takve zemlje obično probadnu, kao i mi 2008 i 2011. Moramo ozbiljno da pristupimo.

- Vi ćete sada da imate obeležavanje oslobađanja Aušvica. Oni koji su oslobodili Aušvic, Rusi, neće biti pozvani. A oni, pretpostavljam, koji su stvorili logor, biće pozvani. Tako vam je i sa ovim: Srbima možete da oduzimate državu, govorite o secesiji.

- Svi oni imaju zaštitu velikih zapadnih zemalja i misle da mogu da čine šta im je volja. Mi živimo u Evropi, kulturološki, delimično istorijski i u skladu s tim moramo da se ponašamo. Ekonomija je ključna stvar.

- Da uvek imamo pod kontrolom stopu javnog duga. Kad se tako određuje plata, onda zemlje propadnu, kao što smo mi propali 2010. 2011. 2012. godine, pa smo 2014. morali da se dižemo.

Predsednik je istakao da fokus mora da bude na brizi o ljudima, našim penzionerima, našim mladima, i svemu drugom.

I dalje ćemo nastavnicima da isplaćujemo plate, radićemo sa decom, ali neće biti tako lako, rekao je o situaciji na KiM.

- U direktnom razgovoru s našim narodom uvek ćemo pronalaziti rešenje. Oni ni o čemu ne mogu da pričaju sem o Srbiji, Beogradu i Srbima. O čemu da pričaju? Da imaju najlošiji internet na svetu.

O opoziciji

- Oni samo potvrđuju koliko nemaju političkog morala, koliko političke časti nemaju niti će imati, rekao je Vučić o izjavama da je njegov govor bio "chatGPT". 

- Sam sam napisao i prvi i drugi govor. Hvala mu na tome da je moj mozak deo veštačke inteligencije. Moram da pohvalim i Tijanu koja prevodi kao GPT računar. Dobar smo tim za veštačku inteligenciju, valjda ćemo moći to jednom i da naplatimo. Govorio sam iz srca, govorio sam činjenice - rekao je Vučić.

вучић
Izvor: screenshot Pink

- Istinu ne govorite da biste nekoga obradovali ili rastužili, nego da biste mu rekli šta je istina. Trudim se uvek da se borim za svoju zemlju, da ne pokazujem bahatost, osionost i aroganciju. Nisam bogat, osim što imam troje dobre dece, i da ne bih ulazio dalje u patetiku, kad govorite o farmerkama, ne znam, ne kupujem ih, ali trudim se da budem čist, odeven i uredan. Sve što imam ne vredi kao jedna desetina džipova Dragana Đilasa, a što se tiče plata, u njegovo vreme plata prosvetara je bila 30.000 dinara, a sada će biti 100.000 dinara. To je važno. Sve to što imam, nije dovoljno ni da platim prekidače za interfone na kućama braće Đilas. Pri tome nisam ukrao, nisam se obogatio i živim na istom mestu kao i pre 10 godina. Nemam nigde račun u inostranstvu, osim uobičajenih u zemlji, koji stoje na uvid agenciji za borbu protiv korupcije. Nemam. Kad ne možete nekome da se suprotstavite rezultatima, planovima i programima, onda pričate o glupostima. 

Predsednik se, podsetimo, od ponedeljka nalazi u Njujorku, a sinoć je bio govornik na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Mir je danas važniji od svega, ali niko ne vidi mir kao značajnu vrednost. Nasuprot tome, svi veliki, pravdajući svoje velike politike, govore o pravednom miru, što znači da bi oni trebalo da pobede, a da bi drugi trebalo ne samo da izgube, nego i da budu potpuno uništeni. Svi akteri, bez izuzetka, pozvaće se na norme međunarodnog prava koje idu njima u prilog, a namerno će zaboravljati šta su radili i šta i danas rade. Na to će ih podsetiti drugi veliki, koji će, takođe, da zaborave sva ta nedela, ali će, ipak, da pronađu beskrajna kršenja međunarodnog prava u slučaju prvih - kazao je između ostalog predsednik.

Izvor:
Kurir, Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
"PREDSEDNIK VUČIĆ IMAO JE HRABAR I SLOBODARSKI GOVOR" Premijer Vučević: Verujem da će i ovaj govor biti jedan od najgledanijih

"PREDSEDNIK VUČIĆ IMAO JE HRABAR I SLOBODARSKI GOVOR" Premijer Vučević: Verujem da će i ovaj govor biti jedan od najgledanijih

25.09.2024. 13:12 13:30
NASTAVAK BORBE U NJUJORKU: Vučić predočio Vang Jiu sve težu situaciju za srpski narod na KiM
Александар Вучић и Ванг Ји

NASTAVAK BORBE U NJUJORKU: Vučić predočio Vang Jiu sve težu situaciju za srpski narod na KiM

25.09.2024. 10:45 11:11