clear sky
25°C
09.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0298
usd
106.672
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ИЗ ХАМБУРГА Придружили смо се Глобалној алијанси за батерије ПРИПРЕМИМО СЕ ЗА БУДУЋНОСТ

08.10.2024. 10:17 10:31
Пише:
Вучић
Фото: printscreen/Instagram/buducnostrbijeav

ХАМБУРГ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се Србија данас у Хамбургу придружила Глобалној алијанси за батерије како бисмо се на време припремили за будућност.

Председник Србије Александар Вучић је на панелу "Преговори о новој алијанси - одговоран и кружни ланац снабдевања батеријама", који је одржан у оквиру Хамбуршке конференције о одрживост, предао је писмо о приступању Министарства привреде Србије Глобалној алијанси за батерије директорки те алијансе Инги Петерсен.

"Задовољни смо што смо данас предали материјале нашег министарства и придружили се Глобалној батеријској алијанси или како се то већ назива и задовољни разговором са министарком за економски развој Немачке Свењом Шулце. Наставићемо да радимо и важно ми је да смо данас истакли да Србија уколико буду гарантоване све мере еколошке заштите и сигурност за здравље људи, не очекује да главни тон приче буде на рударењу већ на целокупном вредносном ланцу, што значи огромну предност и огромну добит за наше грађане", рекао је Вучић новинарима после панела.

Нагласио је да мисли и на фабрику катода, фабрику батерија и фабрику електричних аутомобила.

"Али за нас је важно да улазимо у те глобалне асоцијације, глобална друштва која се баве будућношћу. Видели сте да у Африци више од 60 одсто људи нема електричну енергију или има проблем с електричном енергијом", напоменуо је Вучић.

Како је рекао, када су сушне године као што је ова била, онда постоје велики проблеми са струјом и у Замбији и у многим другим земљама. 

Вучић
Фото: printscreen/Instagram/buducnostrbijeav

"Нажалост, само Србија о томе говори, други не говоре, а који су у много лошијој ситуацији од нас. Али они ваљда не воле да причају о томе, воле да живе у својим балонима неистина. Ја добро знам са коликим и каквим проблемима ћемо се суочавати, зато морамо да гледамо будућност, како да решимо проблеме електричне енергије и како да правимо и да обезбеђујемо финансирање нуклеарних модуларних реактора, како и на који начин да гарантујемо постојање електричних возила у нашој земљи, коришћење вештачке интелигенције, јер то буквално поједе толико електричне енергије да ми нисмо у стању да произведемо", навео је Вучић.

Због тога је на Хамбуршкој конференцији о одрживости било безброј ствари на столу, јер морамо да гледамо будућност и се припремимо за будућност.

У Тивту ћу актерима медијске и политичке сцене у ЦГ дати адекватан одговор

Председник Србије изјавио је, пред полазак у Тиват, где ће учествовати на самиту Брдо-Бриони, да је уобичајена ствар да се у Црној Гори Србија и он виде као кривци за проблеме са коалицијама у тој земљи, као и да ће актерима са тамошње медијске и политичке сцене рећи у лице све што има.

Вучић је, после учешћа на панелу "Преговори о новој алијанси - одговоран и кружни ланац снабдевања батеријама", навео да ускоро има лет за Тиват, где ће учествовати на самиту Брдо-Бриони са лидерима из региона и где ће, како је рекао, политичари из Црне Горе добити адекватну реакцију.

"Добиће одговор какав заслужују на лицу места, да не бих то чинио из Хамбурга. То ћемо радити тамо где то најмање очекују", рекао је Вучић.

Он је додао да га у Титву очекују на ручку, као и да ће после ручка "бити занимљиво" јер је, како је рекао, Србија главна тема свих напада у Црној Гори, и кад не знају како ће решавати питање коалиција, то да је Србија за све крива.

"Неки мисле да могу да се иживљавају. Ево ме, долазим и у лице ћу им саопштити све што мислим о многима са њихове политичке и медијске сцене", рекао је Вучић.

Извор:
Танјуг/Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
(ВИДЕО) ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА ПАНЕЛУ У ХАМБУРГУ: Морамо гледати у будућност, не само на дневне проблеме; Срећа је да сарађујемо са европским и афричким пријатељима
1

(ВИДЕО) ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА ПАНЕЛУ У ХАМБУРГУ: Морамо гледати у будућност, не само на дневне проблеме; Срећа је да сарађујемо са европским и афричким пријатељима

08.10.2024. 09:23 10:05