clear sky
18°C
26.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0936
usd
105.0544
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МИ МОЖЕМО, ОНИ НЕ Одложен почетак служења обавезног војног рока у Хрватској ОВО ЈЕ РАЗЛОГ

26.09.2024. 21:43 21:52
Пише:
Vojska
Извор: Wikipedia, javno dobro

Војни рок у Хрватској, по свему судећи, неће моћи да се уведе од 1. јануара, како је недавно најавио министар одбране Иван Анушић.

"У овом тренутку чека се политичка одлука, сагласност око тога и консензус, и ми смо спремни да то спроводимо од оног тренутка када политичка одлука буде да крећемо од 1. јануара, од 1. јуна или 31. октобра. Свеједно нам је, реците кад и ми крећемо", рекао је Анушић у Сабору.

А "политичка одлука и сагласност" одгођени су за време након председничких избора, што значи да ће војни рок почети ипак касније. Наиме, иако је премијер Андреј Пленковић спомињао другачије, председника Зорана Милановића у тој се теми ипак не може прескочити с обзиром на важећи Закон о одбрани, а с обзиром на већ започету предизборну кампању, очигледно се неће ићи у тражење сагласности око те теме. Уосталом, у кампањи то би врло вероватно била немогућа мисија, пише Вечерњи лист.

Такође, најављене измене Закона о одбрани којима би се смањиле председничка овлашћења, а тиме могуће и садашња обавеза сагласности председника на одлуке попут увођења војног рока, неће се спровести ове године. Уз то, изменама председничких овлашћења јасно се противи и ХДЗ-ов председнички кандидат Драган Приморац. Стога је јасно, иако то нико још не жели јавно да каже, да војни рок ипак креће касније.

vojska
Извор: Youtube Printscreen

Уз то, медији су приметили и да би се, да је 1. јануар реалан рок, већ морало почети с изменама и других делова Закона о одбрани, у којима се још наводе детаљи старог војног рока попут његовог трајања од шест месеци. А да измена Закона о одбрани неће бити ове године, потврдио је и сам министар обране. Анушић је рекао да је предлог свих измена Закона о одбрани готов и упућен на Владу, али да се по том питању ништа неће радити док не прођу председнички избори.

"Не желимо да то буде тема која ће бити тумачена као некакав удар од стране Министарства. Независно о томе ко ће бити изабран за председника, те измене морају да се ураде јер се показало да се тренутна ситуација, која није била случај с претходним председницима, мора мењати јер у будућности опет може доћи нетко ко ће блокирати нормално функционисање Оружаних снага", поручио је Анушић.

Министар обране Хрватске Иван Анушић недавно је рекао да је систем спреман за почетак обуке у склопу обсвезног војног рока и да ће се спроводити на три локације, те да је годишњи потенцијал младића за служење основног војног оспособљавања између 17.000 и 18.000, али да је разумљиво да неће сви у њему учествовати ако не прођу лекарски преглед или се позову на приговор савести. Управо је приговор савести у време док је Хрватска имала војни рок био велики проблем јер је последњих година 75% младих бирало опцију да војни рок "служе" у домовима пенyионера и другим јавним установама. 

vojska
Извор: Youtube Printscreen

То је заправо супротно од праксе у многим државама, у којима приговор савести не ослобађа од војне службе, сви војни рок одрађују у касарнама, а приговор савести ослобађа војника евентуално само од коришћења оружја током војне обуке и/или могућих сукоба.

Извор:
Дневник, Телеграф
Аутор:
Пошаљите коментар
МИСЛИЛИ СТЕ ДА ЈЕ ГОТОВО НАКОН 75 ДАНА? Војска ће вас звати и кад одслужите војни рок, после обуке следе вежбе и провере знања МЛАДИЋИ ДОБИЈАЈУ И РАТНИ РАСПОРЕД
Војска Србије

МИСЛИЛИ СТЕ ДА ЈЕ ГОТОВО НАКОН 75 ДАНА? Војска ће вас звати и кад одслужите војни рок, после обуке следе вежбе и провере знања МЛАДИЋИ ДОБИЈАЈУ И РАТНИ РАСПОРЕД

26.09.2024. 20:03 20:08
ЕВО КО ЋЕ ПРВИ БИТИ ПОЗВАН У ВОЈСКУ Генерал објаснио како ће изгледати служење војног рока и када СТАРТУЈЕ РЕГРУТАЦИЈА
Војска Србије

ЕВО КО ЋЕ ПРВИ БИТИ ПОЗВАН У ВОЈСКУ Генерал објаснио како ће изгледати служење војног рока и када СТАРТУЈЕ РЕГРУТАЦИЈА

23.09.2024. 10:29 10:46