clear sky
17°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0936
usd
105.0544
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МИСЛИЛИ СТЕ ДА ЈЕ ГОТОВО НАКОН 75 ДАНА? Војска ће вас звати и кад одслужите војни рок, после обуке следе вежбе и провере знања МЛАДИЋИ ДОБИЈАЈУ И РАТНИ РАСПОРЕД

26.09.2024. 20:03 20:08
Пише:
Војска Србије
Извор: Министарство одбране

Војници ће након обавезног војног рока имати још 90 дана вежби у наредних пет година, војне вежбе ће се одржавати по 15-16 дана годишње...

Када одслуже 75 дана обавезног војног рока војници се неће у потпуности одужити држави јер је предвиђено да у наредних пет година имају још укупно 90 дана вежби у јединици војске у коју су распоређени по ратном распореду. Те вежбе би се одржавале по 15-16 дана годишње, а аналитичари их оцењују као уобичајену проверу способности и надоградњу знања стеченог током обавезног војног рока. 

По завршетку 75 дана сваки војник ће бити уписан у резервни састав војске. Како ће то изгледати објаснио је Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба војске.

- Имаћете попуњен картон са вашим успехом у борбеној обуци, на оспособљавању, са смерницама и запажањима командира, како да након завршетка војног рока се у знању допуњавате кроз реализацију и учешће на војним вежбама које су планиране - навео је Мојсиловић. 

Потом је открио колико дуго ће трајати те вежбе. 

- Планирано је да након одслужења војног рока, у пет наредних година, 90 дана се проведе на војним вежбама. То значи, отприлике 15-16 дана на годишњем нивоу - рекао је Мојсиловић. 

војска србије
Извор: Министарство одбране

"Тестирање знања у теренским условима"

А шта ће резервисти током тих двонедељних војних вежби радити?

Владе Радуловић из Центра за геостратешка истраживања и тероризам каже за "Блиц" да права поента враћања обавезног служења војног рока је да се "након служења војске стечено основно знање освежава и надограђује надограђује кроз војне вежбе". 

- У 75 дана сваки војник ће проћи основну пешадијску обуку, а након тога током двонедељних вежби годишње вероватно ће испробати то знање у теренским условима, можда ће се радити и на војно-евиденционој специјалности - оцењује Радуловић. 

"Укупно време неће бити довољно за сложене борбене системе"

Како каже, ипак не треба очекивати много од тих војних вежби. 

- И кад се узме укупно време од 75 дана основне обуке и још 90 дана војних вежби то није довољно да се војник оспособи за сложене борбене системе какав је, рецимо, артиљеријски - објашњава Радуловић.

Наш саговорник подсећа да ће сваки војник након 75 дана војног рока ући у резервни састав војске.  

- Добиће свој ратни распоред и гарнизон који ће бити близу његовог места пребивалишта. То је и идеја да будете са људима који живе и раде у месту где сте и ви - каже Радуловић. 

војска србије
Извор: Министарство одбране

"Вежбе су неопходне због јединица војске"

Позивање на вежбе неће бити новина у војсци. 

Александар Радић, војни аналитичар, наводи за "Блиц" да је позивање резервиста на војне вежбе и раније била уобичајена пракса. 

- Регрути ће у 75 дана војног рока имати изузетно кратку обуку након чега ће кроз вежбе на терену имати проверу тог стеченог знања. Те вежбе су неопходне због јединица војске у чијем се резервном саставу по ратном распореду налазе војници који заврше обавезно служење војног рока. Током вежби ради се провера њихове способности - оцењује Радић.

Како каже, војска је позивала резервисте и претходних година иако служење војног рока није било обавезно. 

- Позивани су, пре свега, припадници јединица критичких специјалности код којих се најлакше губи рутина стеченог знања као што су, рецимо, тактичке јединице. Да не помињем да су војне вежбе биле редовне још у време ЈНА - закључује Радић. 

војска србије
Извор: Министарство одбране

Током војног рока биће и тактичке обуке

Иначе, према плану током обавезног војног рока регрути ће поред основне имати и нешто мало специјалистичке обуке. 

- Планирали смо да се првих 30 дана проведе на обуци за одређену врсту гађања, да се прође обука за руковање личном и индивидуалном заштитном опремом, да се раде вежбе које се односе на израду заклона за заштиту, санитетска обука, указивање прве помоћи. Значи, све је оно што се тиче индивидуалних способности војника - објаснио је Мојсиловић.

Касније следи сложенија обука. 

- Други месец предвиђен је за тактичку обуку - стрелац, пушкомитраљезац, укључујући и допунска пешадијска гађања: минимум два дневна и једно ноћно. Затим, 15 дана, оних до 75 дана, било би усмерено ка обуци у логорским и теренским условима - навео је Мојсиловић. 

војска србије
Извор: Министарство одбране

Три основна и шест специјалистичких центара 

Како је рекао, један део контингента би завршио "у центрима за специјалистичку обуку". У војсци постоје три основна центра за обуку и шест специјалистичких центара за обуку. 

- У делу који се односи на регрутацију војника, уколико сте профилисани као возач тенка, аутоматски се упућујете у центар за обуку копнене војске у Пожаревац и тамо ћете се обучавати за возача тенка, у оквиру тих 75 дана, а ако сте профилисани за возача моторног возила, упућујете се у Крушевац, односно у Краљево и тамо се обучавате 75 дана за возача моторног возила - казао је Мојсиловић. 

Начелник генералштаба је додао да ће, примера ради, падобранци проћи основну обуку у центру за обуку у Ваљеву.

Извор:
Blic.rs
Аутор:
Пошаљите коментар
У ВОЈСКУ МОГУ И ЗАПОСЛЕНИ Послодавац дужан да исплаћује плату током војног рока САМО У ОВОМ СЛУЧАЈУ МОЖЕТЕ ДОБИТИ ОТКАЗ
војска

У ВОЈСКУ МОГУ И ЗАПОСЛЕНИ Послодавац дужан да исплаћује плату током војног рока САМО У ОВОМ СЛУЧАЈУ МОЖЕТЕ ДОБИТИ ОТКАЗ

25.09.2024. 17:24 11:54
ЕВО КО ЋЕ ПРВИ БИТИ ПОЗВАН У ВОЈСКУ Генерал објаснио како ће изгледати служење војног рока и када СТАРТУЈЕ РЕГРУТАЦИЈА
Војска Србије

ЕВО КО ЋЕ ПРВИ БИТИ ПОЗВАН У ВОЈСКУ Генерал објаснио како ће изгледати служење војног рока и када СТАРТУЈЕ РЕГРУТАЦИЈА

23.09.2024. 10:29 10:46
НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА ОБЈАСНИО! Познати сви детаљи ВОЈНОГ РОКА Регрути ће бити подељени, ево ко ће служити војни рок 75, а ко 155 дана

ГЕНЕРАЛ МОЈСИЛОВИЋ О ВОЈНОМ РОКУ

Министарство одбране Републике Србије

НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА ОБЈАСНИО! Познати сви детаљи ВОЈНОГ РОКА Регрути ће бити подељени, ево ко ће служити војни рок 75, а ко 155 дана

26.09.2024. 10:43 12:54