overcast clouds
25°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВО КО ЋЕ ПРВИ БИТИ ПОЗВАН У ВОЈСКУ Генерал објаснио како ће изгледати служење војног рока и када СТАРТУЈЕ РЕГРУТАЦИЈА

23.09.2024. 10:29 10:46
Пише:
Војска Србије
Извор: Принтскрин ТВ Прва/Танјуг/Страхиња Аћимовић

Служење војног рока ће бити обавезно за младиће од 19 до 27 година, односно 30 година за одложење.

Планира се да обавезно служење војног рока почне од септембра наредне године.

Генерал мајор Тиослав Јанковић, начелник оперативне управе Генералштаба Војске Србије, истакао је да се ништа неће драстично променити када је у питању служење војног рока.

Генерал Јанковић истиче да је служење војног рока предвиђено за младиће од 19 до 27 година, односно до 30 година за оне који буду одлагали војни рок.

Генерал мајор Тиослав Јанковић
Извор: Принтскрин ТВ Прва

- То значи да ће најмлађе годиште које ће ући у касарне бити они рођени 2006. године. Када су у питању девојке, за њих је служење војног рока на доборовољној бази. Идеја је да се од септембра наредне године крене са обавезним служењем војске. Формиран је радни тим који ће предузети све мере и активности да се у сфери нормативно-законске регулативе створе услови - истакао је Јанковић.

Додао је и да је Војска Србије спремна за тај задатак и да једва чекају нове регруте.

Када стижу први војни позиви

Генерал Јанковић истиче да бисмо у наредној години имали прве позиве на адресе будућих регрута.

- Мора се спровести процес регрутације, оцене подобности кандидата за обавезно служење војног рока. То ће радити Регионални центар Министарства одбране, установе Управе за војно здравство и ја верујем ако се донесе благовремена одлука негде у првим месецима наредне године да ћемо ми негде након тога имати већ позивање и да ћемо у септембру имати прву партију војника - каже мајор Јанковић.

Војска Србије
Извор: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Ко ће моћи да избегне служење војног рока

- Они који изаберу служење војног рока са оружјем имаће могућност одлагања, студенти, лица која имају неке приватне породичне проблеме, наравно до престанка постојања таквих разлога. Приговор савести као могућност, он ће остати зато што је то уставна категорија. Законском регулативом, изменама закона о одбрани, закона о војној радној материјалној обавези покушаћемо да неке појаве које су карактерисане у неком ранијем периоду избегнемо. У погледу цивилне службе, наћи ћемо начин да омогућимо да они који не желе да служе војни рок са оружјем, ипак буду припадници Војске Србије и своја знања пруже јединицама где није неопходно да у току та два и по месеца носе оружје. Студенти могу да одложе служење војног рока до завршетка студија - каже мајор Јанковић.

Војска Србије
Извор: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Како ће изгледати 75 дана војног рока?

Војни рок у трајању од 75 дана предвиђа свеобухватну обуку која припрема војнике за различите задатке и ситуације на терену. 

Програм је подељен у две главне фазе: индивидуалну обуку и колективну обуку.

Генерал Јанковић објаснио је детаљно три фазе служења војног рока:

Војска Србије
Извор: Танјуг/Страхиња Аћимовић

1.         Првих месец дана војници ће проћи општу индивидуалну обуку. Током овог периода, научиће да користе и одржавају лично наоружање, правилно користе личну заштитну опрему и савладају основне вештине прве помоћи. Такође, војници ће бити обучени за кретање на бојишту, израду заклона и елементе стројеве обуке.

2.         У другом месецу служења војног рока, војници ће стећи знања везана за своју војноевиденциону специјалност. Ова стручно-специјалистичка знања, иако неће бити потпуна, биће довољна да војници разумеју основне задатке и улоге у оквиру тима, одељења посаде или послуге.

3.         На крају, последњих 15 дана обуке резервисано је за колективну обуку у теренским условима. Током ове фазе, војници ће применити све научено кроз практичне вежбе и рад у тиму, сагледавајући своје место и улогу унутар јединице.

- Оваква структура обуке осигурава да сваки војник прође кроз основна и специјалистичка знања која су кључна за ефективно функционисање у војној служби, пружајући им основу за даљи развој и усавршавање - каже Јанковић.

Служење војног рока биће једна коцкица у мозаику одрастања младих.

Обавезно служење војног рока доноси значајне бенефите за војску и друштво, како краткорочно тако и дугорочно. Већи број људи који ће служити војни рок омогућава брзо подмлађивање редовног састава војске, док многи војници изражавају интересовање да наставе каријеру као професионални војници, подофицири или да упишу Војну академију, истиче генерал Јанковић.

- Служење војног рока ће бити једна коцкица у мозаику њиховог одрастања, сазревања и мислимо коначно да ће сваки војник који одслужи војни рок имати једну јасну представу о свом значају, своје улози у одбрани земље и то је можда и најважније - истакао је генерал мајор Јанковић за "Прва" ТВ.

Dnevnik.rs/Blic.rs/ Sofija Vulićević

Извор:
Дневник/Блиц
Аутор:
Пошаљите коментар