overcast clouds
5°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАСТАВАК СУЂЕЊА УРОШУ БЛАЖИЋУ Убица пред ПРЕЖИВЕЛИМА И РОДИТЕЉИМА УБИЈЕНИХ У МАСАКРУ У ДУБОНИ

21.10.2024. 07:32 07:39
Пише:
Suđenje
Фото: Tanjug/Strahinja Aćimović

У згради Специјалног суда у Београду данас се наставља суђење Урошу Блажићу, оптуженом за масакр у Дубони и Малом Орашју.

На оптуженичкој клупи је и његов отац Радиша, а планирано је саслушање оштећене Андријане Митровић, сведока који још нису саслушани. Такође, биће и допунски саслушан оштећени Милосав Тодоровић, отац убијеног Далибора Тодоровића из Дубоне. Пред суд ће изаћи и вештаци.

На прошлом рочишту које је одржано 27. септембра, Урошев деда, односно отац Радише Блажића, Урошева мајка Биљана, Урошев брат Марко и Урошева снајка Жељана искористили су своје законско право да не сведоче јер су окривљени Урош и Радиша њихови најближи сродници.

Блажићи одбили да сведоче

Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Смедереву, Иван Конатар, рекао је да су они искористили право да не сведоче, међутим, како је рекао, "сва четири сведока су показала став о трагедији и недостатак било каквог саосећања према жртвама и њиховим породицама".

Suđenje
Фото: Tanjug/Strahinja Aćimović

Сведок Анастасија Ђорђевић, Урошева бивша девојка, на прошлом рочишту, између осталог, рекла је да је испод јастука у његовој кући пронашла пиштољ, али да јој је он рекао да има дозволу.

Сведок, Ања Талић са којом се Урош, непосредно пред масакр, посвађао у групном чету на Ватсапу, рекла је да је Урош вређао њу, њену мајку и сестру и да је на друштвеним мрежама величао криминал.

Сведок Милан Лесић, пријатељ Уроша Блажића, рекао је да остаје при исказу који је дао у тужилаштву, а када је адвокат Небојша Перовић давао примедбу на његов исказ, с обзиром да није знао да одговори скоро ни на једно питање осим да је Урош користио стероиде, сведок се онесвестио.

Где су нестале бомбе у Буђановцима?

Сведок Горан Милетић, колега Радише Блажића из Војске Србије, рекао је да му је Радиша био надређени. Он је говорио о бомбама које су нестале из касарне у Буђановцима 1999. године.

Сведок Стефан Марковић, комшија породице Блажић, рекао је да су Блажићи пуцали за Нову годину и Божић, те да се пуцало и на свадби Урошевог брата. Он је навео и да се "пуцало као да је ратно стање", те да је кобне вечери видео нижу мушку особу са тетоважама која је била заједно са Блажићем.

Сведок Александар Савић, полицијски службеник из Младеновца, рекао је да је поступао када се Радиши Блажићу одузимало оружје када је дошло до нарушавања јавног реда и мира.

Suđenje
Фото: Tanjug/Strahinja Aćimović

Сведок Предраг Бухач, колега Радише из Војске Србије, рекао је да се Блажић покушао да однесе делове авиона који се срушио, те да има сазнања да је напао кондуктера у аутобусу и да је смењен са дежурства јер није дошао прописно одевен.

Трудница не може да сведочи

Сведок Јелена Ајдиновић која се налазила у такси возилу у које је кобне ноћи ушао Урош Блажић, доставила је суду обавештење да није у стању да сведочи, те да има високоризичну трудноћу и да не жели да се присећа трауме коју је преживела те вечери.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Смедереву Урош Блажић се терети да је у селима Дубона и Мало Орашје, која се налазе у близини Младеновца, убио деветоро младих, а ранио 12 особа. Њему се на терет стављају кривична дела - тешко убиство у стицају са кривичним делима недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, као и неовлашћено коришћење туђег возила.

На оптужници се, осим Уроша, налази и Радиша Блажић којем се на терет ставља да је извршио кривично дело - недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Извор:
Дневник, Блиц
Аутор:
Пошаљите коментар
НА СУЂЕЊУ ЗА МАСАКР У ДУБОНИ И МАЛОМ ОРАШЈУ СВЕДОЧИ ТРУДНИЦА ИЗ ТАКСИЈА Данас наставак у специјалном суду

НА СУЂЕЊУ ЗА МАСАКР У ДУБОНИ И МАЛОМ ОРАШЈУ СВЕДОЧИ ТРУДНИЦА ИЗ ТАКСИЈА Данас наставак у специјалном суду

26.09.2024. 07:21 09:56
НА СУЂЕЊУ ДЕВЕТОСТРУКОМ УБИЦИ ИЗ МАЛОГ ОРАШЈА И ДУБОНЕ Урош Блажић ПРИЗНАО да је починио масакр код Младеновца и ово поручио

НА СУЂЕЊУ ДЕВЕТОСТРУКОМ УБИЦИ ИЗ МАЛОГ ОРАШЈА И ДУБОНЕ Урош Блажић ПРИЗНАО да је починио масакр код Младеновца и ово поручио

26.07.2024. 12:48 13:47