clear sky
31°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДРАМА НА СУЂЕЊУ УРОШУ БЛАЖИЋУ: Масовни убица заплакао кад је видео мајку; Сведок се онесвестио; Говорила и девојка оптуженог! „Код њих се увек пуцало”

27.09.2024. 11:53 13:09
Пише:
Суђење за масакр у Дубони
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

У Специјалном суду у Београду данас се одржава рочиште Урошу Блажићу и његовом оцу Радиши.

У зграду суда су стигле ожалошћене породице жртава, које су и овог пута дошле заједно. Такође, они су и сада на себи имали мајице са фотографијама убијених, док им је на леђима писало "Живите 4.5.2023."

Брат масовног убице гестикулирао ка новинарима

Након суђења Марко Блажић, брат Уроша Блажића који је искористио своје законско право да не сведочи против брата и оца Радише Блажића, окупљеним новинарима је показао прст у знаку лајка.

Адвокати Перовић и Стефановић о понашању породице Блажић

Адвокат Небојша Перовић који заступа повређеног Немању Илићу рекао је након суђења да је породица Блажић заиста искористила своје право да не сведочи, али да мисли да би било морално да су сведочили.

- На следећем рочишту очекује нас допуна исказа. Пре 20 година када би се у породици појавио лопов, породица би се стидела таквог понашања и не би давала подршку, али у пвом случају тога нема. Сматрам да је породица окривљеног јавно требала да изађе и изјави саучешће породицама и да стане иза својих речи и да каже " ево радите са нама шта хоћете" , али то се овде није десило - рекао је адвокат Перовић.

Адвокат Стефан Стефановић који заступа поједине оштећене породице рекао је исто што и његов колега Перовић - да је породица Блажић искористила своје право да не сведочи.

- Сматрам да је саучешће које је изјавила Биљана Блажић неискрено. На данашњем суђењу саслушана су и војна лица, колеге Радише Блажића па су спомињани и делови авиона Ф-117 који је оборен у Буђановцима, чији делови су нађени код Радише Блажића што говори у потом томе да је крао са ратишта. Лице које је било са Блажићем у ночи масакра одбило је да буде саслушано, баш данас се разболело, али ми ћемо инсистирати да буде саслушано - рекао је Стефановић.

Завршено рочиште, на следеће ће бити позвани вештаци

Стефан Стефановић потом је навео да је Мирослав Миша Тодоровић, отац убијеног Далибора Тодоровића затражио да се опет саслуша јер има нека нова сазнања. Што је судија одобрила и констатовала да ће то урадити на следећем рочишту које је заказано за 21. октобар. На следећем рочишту очекује се сведочење Андријане Митровић из Малог Орашја која је тешко рањена у маскару. Такође, поред ње позвани су остали сведоци, а судија је навела да се уручи позив породици Гавриловић из Крагујевца код којих је након злочина крио Урош Блажић.

- За следеће рочиште позваћемо и вештаке - рекла је судија Лидија Јовановски пре него што је суђење завршено.

Суђење за масакр у Дубони
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ / nr

Лесић поново у судници

Судија Лидија Јовановски затим је позвала сведока Милана Лесића у судницу, коме је претходно позлило. Лесић је навео да је сада добро и да може да настави са сведочењем. Сведок седи на столици испред говорнице где је на питање адвоката Уроша Блажића рекао да познаје Николу Ђорђевића, као и да су се раније дружили. Након овог одговора сведок је уз пратњу стражара напустио судницу у Устаничкој улици.

Председница судског већа Лидија Јовановски навела је да су добили здравствене налазе оштећене Јелене Ајдиновић, путнице у таксију који је кобне вечери отео осумњичени убица Урош Блажић. Прочитано је да она има високоризничну трудноћу и да неће моћи да присуствује до даљњег на рочишту. Након тога за реч се јавио бранилац Стефан Стефановић који је рекао да је сведочење и долазак Јелене Ајдиновић јако битан и да би она требала да дође на рочиште.

Сведочење потпуковника Пухача

Сведок Предраг Пухач сведочио је након Савића и навео да је Радиша Блажић, његов колега. био арогантан и препотентан.

- Сада сам потпуковник. 1994. године, потпуковник је дошао на привремени рад. Тада сам и упознао Радишу Блажића. Он је био у батерији, ја сам био у другој. Тада сам чуо од њега, да је био у Источној Славонији, да је био хаос, да је могао да узме ко шта хоће, оружје које је Војска Југославије прогласила некорисним, према мојим сазнањима сам чуо да су код њега пронађене две пушке. То је само тамо могло да се нађе, то је шверцовано оружје. То у магацину ЈНА није постојало. Он се хвалисао тиме. Он није ухапшен, него када је пао авион у Буђановцима, ту ноћ сам био једини који је покушао да пронађе пилота. Када смо стигли до авиона, схватили смо да је амерички авион. Радиша Блажић је покушао да однесе делове авиона кући. То сам видео својим очима - рекао је сведок који је додао да Блажић није био у судници са њих због украдених бомби.

- Чуо сам да је била покренута дисциплински поступак против Радише Блажића. Хтео сам да додам да је Блажић био арогантан, препотентан, често је био на боловањима. Седео је сам у канцеларији и читао новине, био је у неком свом свету. Приче да је крварио за ову земљу, ја би волео да видим где је то он радио.

- Хтео сам да кажем да вам нико од колега из војске неће рећи ниједну лепу реч за њега. Стално се хвалио, увек су му била пуна уста себе - рекао је овај сведок.

Суђење за масакр у Дубони
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ / nr

Урош Блажић плакао због мајке

Како Курир незванично сазнаје, када је за судску говорницу дошла Биљана Блажић она је гледала у Радишу Блажића свог супруга.

- Након што Биљана није погледала Уроша Блажића, свог сина који је починио злочин, он је почео да плаче. Бризнуо је у плач, толико је плакао да се тресао - каже наш добро обавештен извор који је седео у публици на суђењу.

- Када је завршила сведочење, Биљана је опет погледала у правцу супруга који седи у другом делу бокса. Када је на сведочење дошао Марко Блажић, како сазнајемо, гледао је Уроша Блажића, тражио га је погледом, али га није видео. - Марко је гледао Уроша, али пошто се брзо окренуо видео је само окривљеног оца Радишу ког су окружила три стражара у боксу за окривљене.

Сведочење полицајца Александра Савића

Полицијски службеник Александар Савић сведочио је након Марковића. - Радим као форензичар, а у био сам на одузимању оружја од Радише Блажића у децембру 2021. године када је нарушио ред и мир. Након што се оружје одузме тада се врши провера и особа остаје без оружје све до окончања поступка. Био сам на лицу места када је одузето оружје, али на адреси нисмо га затекли у кући јер је био на послу. Касније смо ступили у контакт неколико сати касније и дошли смо у кућу његове мајке. Ту смо дошли и дао ми је то оружје које је имао у легалном поседу. Две ловачке пушке које су регистроване. Ништа више није донео, да ја знам - рекао је сведок.

Сведок Стефан Марковић: Код њих се увек пуцало

Сведок Стефан Марковић, иначе аутомеханичар дошао је за судску говорницу након што стао је за говорницу и положио заклетву рекао је да остаје при свему што је до сада рекао.

- Уроша и Радишу познајем цео живот, али се нисмо дружили. Никада нисмо били у сукобу, и живимо на неких 600 метара. Хтео би да кажем да се код њих увек пуцало за славу, Божић, ма стално се пуцало. Пуцало се увек као да је ратно стање и Урош је исто пуцао. Сви су пуцали, и Марко и Урош је као млад пуцао дали су му пиштољ да пуцао тада на свадби. Видео сам га својим очима - рекао је на питање тужиоца Ивана Конатара, а потом је додао:

- Људи су се плашили да се не запали село, имали су и светлеће ракете. Сви смо знали да се увек пуца из њихове куће.

Суђење за масакр у Дубони
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ / nr

На питање адвоката Стефана Стефановића када је кобног дана видео Уроша Блажића он је рекао:

- Видео сам га то вече, негде око 20.30 сати испред продавнице у Дубони. Урош се паркирао колима испред и тада је из кола изашао неки набилдовани, истетовирани малдић са качкетом на глави. Нижи је за главу од мене, а ја имам 2,2 метра - рекао је он.

Поново се јавио тужилац Конатар

Јавни тужилац Иван Конатар јавио се за реч и рекао да је исказ, односно одбрана Радише Блажића лажна с обзиром да је он питан да ли зна нешто о несталим бомбама, као и да ли је вођен дисциплински поступак против њега поводом несталих бомби, он је рекао да се не сећа и да не зна ништа о томе.

- Овим долазимо до тога да Радиша Блажић није дао искрене одговоре - закључио је Конатар.

Сведочење колеге Радише Блажића

Сведок Горан Милетић из Инђије, иначе колега Радише Блажића са којим је био у војсци дошао је за судску говорницу. Одговарајући на питања јавног тужиоца Ивана Конатара, рекао је да старијег Блажића зна од 1997. јер су служили заједно у Руми, где му је Радиша Блажић био надређени. - Када су у питању нестале бомбе, то је било у Буђановцима 1999. Радиша Блажић је био командир чете, добио сам наређење да задужим две ручне бомбе и 150 метака за аутоматску пушку да би он имао на терену за личну одбрану. Отишао сам са два војника који су били на одслужењу војног рока до магацима. Видео сам да су у једном сандуку покидане и преврнуте бомбе, али нисам одмах знао шта се дешава, шта тачно фали. Онда сам видео да су неке нестале са кутијом, а да је негде остала кутија, али без бомбе. Чини ми се да је нестало 11 или 12 комада - рекао је сведок Милетић и додао да тврди да Радиша Блажић то знао. - Блажић је имао задужену пушку, дође код мене у магацин да узме то оружје, оде на задатак, а потом врати ту пушку мени - каже сведок. 

Сведочење Милана Лесића, онесвестио се за говорницом

Сведок Милан Лесић, пријатељ Уроша Блажића који га познаје неколико година уназад, рекао је да је неколико месеци пре злочина добио информацију од окривљеног да ће да почне да тренира у теретану, као и шта ће све од суплемената да користи.

- Остајем при свему што сам рекао у тужилаштву, хтео сам да кажем да сам био код њега кући у Шепшину, показивао ми је имање, њиве и причали смо о животним стварима - рекао је он и додао да је последњи пут видео Уроша пре него што је отишао у Немачку, а чули су се последњи пут везано за воће и орезивање.

До драме у судници дошло је када је адвокат Небојша Перовић имао замерку и примедбу на сведочење Милана Лесића јер сматра да је његово сведочење срачунато, и како је могуће да не зна ништа о Блажићу а дружио се са њим. Након тога сведок се срушио за говорницом и пао у несвест.

Тада су стражали притрчали и пружили прву помоћ младићу, давали су му воду и ставили га на столицу. Након тога је судија рекла да се сведок изведе из суднице, како би му се пружила адекватна помоћ.

Небојша Перовић је затим навео: - Ја мислим да нема смисла да човек који се онесвестио чека да се врати да сведочи. Његова изјава је срачуната, да би подржала изјаву окривљеног да није он крив, већ неки препарати - рекао је адвокат Перовић.

Сведочење Ање Талић

Након ње је за говорницу изашла сведок Ања Талић са којом се Урош Блажић кобне вечери посвађао, где је навела да је он на друштвеним мрежама величао криминал.

- Вређао ме је на мрежама, моју мајку, сестру. Говорио је ружне речи за нас и да сам глупача која продаје патике, па шта ако продајем патике. То је била обична свађа која је започета тако што ме је он избрисао са мрежа, питала сам га зашто је то урадио, тако је све кренуло. То је била група за дружење, гле су се сви зезали. Два пута сам видела Уроша и тада се понашао сасвим нормално - рекла је она одговарајући на питања тужилаштва.

Адвокат Петар Луковић питао је зашто ју је звао такође сведок Виктор Ђорђевић, она је рекла да се не сећа и да је тада била веома узнемирена. Такође је рекла да није истина да је претила Урошу Блажићу и да му није написала: "Шта ћеш сада када оде твој сенсеи?", а иначе ова порука се налази у преписци која се налази у списима предмета.

Како је затим додала рекла је да је Урош Блажић величао криминал и да је имао фотогрфаије Кристијана Голубовића, као и да је причао о филму "Јужни ветар".

Сведочење бивше девојке Уроша Блажића

Анастасија Ђорђевић, бивша девојка Уроша Блажића, затим је детаљно сведочила.

- Немам ништа да додам, остајем при свему што сам рекла у тужилаштву. На питање тужиоца Оливере Милојевић да ли је видела пиштољ, навела је:

Суђење за масакр у Дубони
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ / nr

- Видела сам пиштољ испод јастука када сам завукла руке испод јастука. Тада сам га питала шта ће ово овде, он ми је рекао да се он и његов отац баве ловом и да имају оружје. Рекао ми је да живи сам и да је боље да буде обезбеђен. Даље нисам испитивала, али сам му рекла да то склони од мене. Рекао је да његов отац иде у лов и има ловачке пушке. Што се тиче односа Радише и Уроша рекла би да је Урош имао поштовање према њему и гледао га је као ауторитет - рекла је она, а потом додала:

- Урош и ја смо имали добар однос, а онда су настали проблеми јер сам ја имала неке одређене планове у животу, али је он рекао да су то глупости. Хтела сам да идем у војску, рекао је да је то не треба да радим, већ да треба да напустим школу и да се удам за њега, као и његова снајка што је уурадила. Ја то нисам хтела и тада су почели проблеми. Што се тиче питања да ли сам се плашила Уроша то се десило последњег пута пре нашег раскида. Имали смо тад свађу, позвала сам Биљану и да јој кажем да смо се посвађали и да дође по мене да ме вози кући, он је рекао ја ћу те возити. Рекла сам му да морам да сде јавим мајци, јер смо нас две имале отворен однос и морала сам да будем кући до 12 сати, а то се дешавало око 12 сати рекла сам му да морам да јој се јавим. Тражио ми је телефон, почео је да се дере на мене у колима, лупао је по седишту. Рекао ми је да изађем из кола. "Изађи из аута, да те не би ударио". Отимао ми је телефон из руке, јер не знам шта може да ми уради. Мислила сам да је боље да га послушам него да ми уради нешто горе.

- Након што смо раскинули почела сам да се забављам са младићем из Малог Орашја, али он то није знао. Није могао да сазна јер се он није распитивао касније за мене, као ни ја за њега. Хоћу још да додам да је знао да ме ухвати за руку, да ми не да да идем кући, а што се тиче тога што ме терао на секусални односто се догодило пред наш раскид, то је био последњи пут.

Реч јавног тужиоца

Иван Конатар јавни тужилац се затим јавио за реч и рекао да жели да се чују његове речи након исказа сведока. - Желим да се ово чује у судници, малочас смо чули од сведока Биљане Блажић да изјављује саучешће породицама, као и да је тужилаштво злоупотребило њен исказ.

- Сва четири сведока показали су свој став где нема искреног саосећања иако су данас дошли да дају исказ. Иако су и јуче уредно позив и знали су које су последице. Тако да сматрам да треба да се казне за јучерашњи недолазак - рекао је он.

Мајка Уроша Блажића изашла за говорницу

Потом је за говорницу изашла Биљана Блажић, супруга Радише Блажића, односно мајка убице Уроша Блажића.

- Хтела сам да изјавим саучешће породицама, јер до сада нисам имала прилику за то. Одлучила сам да нећу да сведочим - рекла је Биљана Блажић у пратњи два стражара. Иначе, Биљана изгледа потпуно другачије, јер је скратила косу. Подсетимо, како смо раније извештавали, према наводима оптужнице она је рекла да никада нису имали проблема са Урошем, али да су након инцидента са полицајцем морали да плате адвокате 1.000 евра како би "испеглали ствари". Такође, на саслушању у Вишем јавном тужилаштву у Смедереву прошле године у јуну рекла је како су сазнали за злочин, али да није могла да поверује да је то урадио.

Након Биљане Блажић, за говорницу у пратњи стражара изашао је Марко Блажић, син Радише Блажића, односно брат Уроша који је починио злочин. - Не желим да сведочим - кратко је рекао Марко Блажић наслоњен на говорницу.

Жељана Блажић, снајка Радише и Уроша Блажића рекла је кратко да не жели да сведочи и да ће искористити своје законско право због сродства са окривљенима.

Почело суђење Блажићу

Почиње суђење окривљеном Урошу Блажићу због масакра који је починио 4. маја прошле године у селима Дубона и Мало Орашје, судија Лидија Јовановски констатовала је да су присутни тужиоци, окривљени, адвокати, оштећених, а затим је констатовала да су на данашње рочиште дошли Биљана Блажић, мајка окривљеног, Марко Блажић његов брат, његова супруга Жељана Блажић, као и Урошев деда Најдан Блажић. Данас ће поред њих сведочити Ана Талић и Анастасија Ђорђевић. Иначе, Ана Талић је девојка око које је кобне вечери и избила свађа на Воцап групи, док је Ђорђевић бивша девојка окривљеног Уроша Блажића.

За говорницу је изашао Најдан Блажић отац окривљеног Радише, односно деда Уроша Блажића пред говорницом где је рекао: - Не желим да сведочим. Остајем при том ставу - рекао је он са рукама на струку.

Суђење за масакр у Дубони
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ / nr

Породице и сведоци стижу на суђење

Породице жртава Уроша Блажића стигле су на суђење. У зграду суда је дошао и сведок Стефан Марковић, брат и пријатељ убијених младића. Како смо раније преносили, Марковић је у потресној исповести рекао да је само 5 минута пре него што је дошло до злочина отишао са дружења. Такође, навео је да је први имао информације да је дошло до масакра.

- Сећам се да су Блажићи пуцали и на весељима. Имали су оружје, то знају сви - рекао је раније Марковић.

Родитељи Лазара Миловановића и Немање Стевановића који су убијени док су такође, седели код ватре на споменику Равни Гај, дошли су заједно на данашње рочиште.

Dnevnik.rs/Kurir.rs/Branka Travica

Извор:
Дневник/Курир
Аутор:
Пошаљите коментар