clear sky
31°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) Новосађанину изречена мера обавезног психијатријског лечења ДНЕВНИК САЗНАЈЕ: Новосадски Виши суд донео одлуку о УБИСТВУ СУПРУГЕ БУШИЛИЦОМ

27.09.2024. 13:59 16:02
Пише:
кућа
Фото: Dnevnik

Николи Теодоровићу (55) из Новог Сада, који је бушилицом, у породичној кући, у Улици Диане Будисављевић 75б, у насељу Мали Београд на Клиси, убио две године млађу супругу Гордану, одлуком новосадског Вишег суда, изречена је мера безбедности обавезног психијатријског лечења и чувања у здравственој установи.

Председница великог судског већа, судија Ивана Јосифовић је истакла да је Теодоровић 11. марта ове године око 16.50 часова, у стању када није могао да схвати значај свог дела и није могао да управља својим поступцима, услед душевне болести, извршио противправно дело које је у закону одређено као кривично дело убиство.
 

Суд је једногласно донео ту одлуку, као и решење да се Николи Теодоровићу продужи притвор који може да траје до упућивања на извршење мере безбедности обавезног психијатријског лечења и чувања у здравственој установи. До тада ће Теодоровић бити смештен у Специјалну затворску болницу.
 

Како је појаснила судија Јосифовић, окривљени је признао дело, а сви материјални докази су међусобно сагласни, а суд је нашао да је Никола Теодоровић извршио убиство, али не на свиреп и подмукао начин, како се то наводи у предлогу тужиоца, јер је у време извршења противправног дела које је у закону одређено као кривично дело убиство био неурачунљив.


Пати од душевне болести трајног карактера

Никола Теодоровић се налази у Специјалној затворској болници у Београду јер пати од душевне болести трајног карактера (перзистентни поремећај са суманутошћу) која, према речима медицинског вештака др Владимира Стојковића, не може бити потпуно излечена. Он је тренутно у релативно солидном стању јер је под дејством лекова и добија одговарајућу терапију.

Да би говорили о свирепости морала би да постоји свест и намера да се жртви наносе прекомерни болови и патња, као и намера да се зртва муци,  што овде није случај јер окривљени није био способан да схвати да јој наноси болове високог интезитета. Нарочито што је оштећена убрзо изгубила свест, па није ни објективно осећала болове високог интензитета - образложила је судија Јосифовић и додала да не можемо говорити о лукавости и прикривености приликом извршења кривичног дела.
 

Неспорно је утврђено да је Никола Теодоровић узео акумулаторску шрафилицу и прилазећи сада покојној супрузи, са којом је у браку провео 30 година, која је седела на троседу и гледала телевизију, ударио је у пределу чела, где је она одреаговала бранећи се рукама по којима је задобила такозване одбрамбене повреде, а након тога устала и кренула према вратима. Таѕда је окривљени удара одназад што доводи до губитка свести и смрти. 
 

кућа
Фото: Dnevnik

Вештак судске медицине проф. др Игор Веселиновић је на суђењу прецизирао да је сада покојна Гордана задобила најмање десет повреда у пределу главе, и пет по рукама, које се сматрају одбрамбеним, а да су фаталне биле оне које су настале  у заушном и потиљачном делу главе. Она није осећала прекомерну патњу и бол јер је веома брзо изгубила свест, а убрзо потом и умрла.
Окривљени је после злочина који се догодио 11. марта, како смо раније писали,  отишао на Темерински мост, одакле је везавши себи блоком са жицом скочио у воду намеравајући да се убије, али је претходно позвао је ћерке које у тренутку критичног догађаја нису биле кући и рекао им да је готово и да не може више да издржи. Њих две су одмах кренуле ка кући, а приликом доласка на мост једна је остала ту, а друга је отишла да провери шта је са мамом. Док је ишла према кући, телефоном је позвала Хитну помоћ, говорећи адресу и наводећи да је можда реч о убиству. На аудио снимку разговора са оператером, репродукованим у судници, јасно су се чули повици: „Мама, мама, јој, убио ју је, мама...“

Изгубиле не само мајку, него и оца

Судија Ивана Јосифовић је изјавила најдубље саучешће ћеркама које су, како је ракла, изгубиле, не само мајку, него и оца. Иначе, оне су дале своје исказе, али су током суђења искористиле своје законско право и као привилеговани сведоци нису сведочиле.
 

Током судског поступка Теодоровић је рекао да је имао намеру да се убије, јер му не треба живот без супруге и ћерки шо говори о нескладу између његових радњи и жеља услед душевне болести. Такође, ћерке су у својим исказима напоменуле да се последњих годину дана понашао чудно. Осим тога имао је тешку породичну историју, а део детињства провео је у Дечјем селу у Сремској Каменици, јер је остао без родитељског старања када је његов отац убио његову мајку.
 

 Текст и фото:  Д. Николић

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар