Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) Novosađaninu izrečena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja DNEVNIK SAZNAJE: Novosadski Viši sud doneo odluku o UBISTVU SUPRUGE BUŠILICOM

27.09.2024. 13:59 16:02
Piše:
кућа
Foto: Dnevnik

Nikoli Teodoroviću (55) iz Novog Sada, koji je bušilicom, u porodičnoj kući, u Ulici Diane Budisavljević 75b, u naselju Mali Beograd na Klisi, ubio dve godine mlađu suprugu Gordanu, odlukom novosadskog Višeg suda, izrečena je mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Predsednica velikog sudskog veća, sudija Ivana Josifović je istakla da je Teodorović 11. marta ove godine oko 16.50 časova, u stanju kada nije mogao da shvati značaj svog dela i nije mogao da upravlja svojim postupcima, usled duševne bolesti, izvršio protivpravno delo koje je u zakonu određeno kao krivično delo ubistvo.
 

Sud je jednoglasno doneo tu odluku, kao i rešenje da se Nikoli Teodoroviću produži pritvor koji može da traje do upućivanja na izvršenje mere bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi. Do tada će Teodorović biti smešten u Specijalnu zatvorsku bolnicu.
 

Kako je pojasnila sudija Josifović, okrivljeni je priznao delo, a svi materijalni dokazi su međusobno saglasni, a sud je našao da je Nikola Teodorović izvršio ubistvo, ali ne na svirep i podmukao način, kako se to navodi u predlogu tužioca, jer je u vreme izvršenja protivpravnog dela koje je u zakonu određeno kao krivično delo ubistvo bio neuračunljiv.


Pati od duševne bolesti trajnog karaktera

Nikola Teodorović se nalazi u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu jer pati od duševne bolesti trajnog karaktera (perzistentni poremećaj sa sumanutošću) koja, prema rečima medicinskog veštaka dr Vladimira Stojkovića, ne može biti potpuno izlečena. On je trenutno u relativno solidnom stanju jer je pod dejstvom lekova i dobija odgovarajuću terapiju.

Da bi govorili o svireposti morala bi da postoji svest i namera da se žrtvi nanose prekomerni bolovi i patnja, kao i namera da se zrtva muci,  što ovde nije slučaj jer okrivljeni nije bio sposoban da shvati da joj nanosi bolove visokog inteziteta. Naročito što je oštećena ubrzo izgubila svest, pa nije ni objektivno osećala bolove visokog intenziteta - obrazložila je sudija Josifović i dodala da ne možemo govoriti o lukavosti i prikrivenosti prilikom izvršenja krivičnog dela.
 

Nesporno je utvrđeno da je Nikola Teodorović uzeo akumulatorsku šrafilicu i prilazeći sada pokojnoj supruzi, sa kojom je u braku proveo 30 godina, koja je sedela na trosedu i gledala televiziju, udario je u predelu čela, gde je ona odreagovala braneći se rukama po kojima je zadobila takozvane odbrambene povrede, a nakon toga ustala i krenula prema vratima. Taѕda je okrivljeni udara odnazad što dovodi do gubitka svesti i smrti. 
 

кућа
Foto: Dnevnik

Veštak sudske medicine prof. dr Igor Veselinović je na suđenju precizirao da je sada pokojna Gordana zadobila najmanje deset povreda u predelu glave, i pet po rukama, koje se smatraju odbrambenim, a da su fatalne bile one koje su nastale  u zaušnom i potiljačnom delu glave. Ona nije osećala prekomernu patnju i bol jer je veoma brzo izgubila svest, a ubrzo potom i umrla.
Okrivljeni je posle zločina koji se dogodio 11. marta, kako smo ranije pisali,  otišao na Temerinski most, odakle je vezavši sebi blokom sa žicom skočio u vodu nameravajući da se ubije, ali je prethodno pozvao je ćerke koje u trenutku kritičnog događaja nisu bile kući i rekao im da je gotovo i da ne može više da izdrži. Njih dve su odmah krenule ka kući, a prilikom dolaska na most jedna je ostala tu, a druga je otišla da proveri šta je sa mamom. Dok je išla prema kući, telefonom je pozvala Hitnu pomoć, govoreći adresu i navodeći da je možda reč o ubistvu. Na audio snimku razgovora sa operaterom, reprodukovanim u sudnici, jasno su se čuli povici: „Mama, mama, joj, ubio ju je, mama...“

Izgubile ne samo majku, nego i oca

Sudija Ivana Josifović je izjavila najdublje saučešće ćerkama koje su, kako je rakla, izgubile, ne samo majku, nego i oca. Inače, one su dale svoje iskaze, ali su tokom suđenja iskoristile svoje zakonsko pravo i kao privilegovani svedoci nisu svedočile.
 

Tokom sudskog postupka Teodorović je rekao da je imao nameru da se ubije, jer mu ne treba život bez supruge i ćerki šo govori o neskladu između njegovih radnji i želja usled duševne bolesti. Takođe, ćerke su u svojim iskazima napomenule da se poslednjih godinu dana ponašao čudno. Osim toga imao je tešku porodičnu istoriju, a deo detinjstva proveo je u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, jer je ostao bez roditeljskog staranja kada je njegov otac ubio njegovu majku.
 

 Tekst i foto:  D. Nikolić

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar