broken clouds
19°C
25.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0601
usd
108.4794
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВИКЕНД ПРЕД НАМА С ТЕМПЕРАТУРAMA ИЗНАД ПРОСЕКА, A СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ МОГУЋ СНЕГ Метеоролог Ристић најавио прве мразове и пахуље

25.10.2024. 10:23 10:48
Пише:
Врана
Фото: pixabay/ilustracija

Јоргован је процветао пре неколико дана, а народна веровања кажу да нас онда чека ледена зима.

У Србији ће данас у већини крајева бити претежно сунчано време, ујутро ће бити мало до умерно облачно, а потпуно облачно и суво у Војводини, на западу и југозападу Србије и само у Бачкој ће понегде бити слабе кише.

У већем делу земље дуваће углавном слаб ветар, а у кошавском подручју умерен, повремено и јак источни и југоисточни. Најнижа температура од један до 11 степени Целзијуса, а највиша од 18 до 21 сепен.

У Београду ће јутро бити мало до умерено облачно и свеже, а током дана биће претежно сунчано. Дуваће умерен југоисточни ветар, краткотрајно и јак. Најнижа температура од седам до 11 степени, а највиша око 21 степен.

До краја октобра суво и стабилно

До краја октобра суво и стабилно са највишом температуром у границама или изнад вишегодишњег просека за овај период године, од 18 до 24 степена.

Priroda/Magla
Фото: pixabay/ilustracija

До понедељка јутарња магла биће локалног карактера, углавном по котлинама и долинама река југозападне и јужне Србије, а у току дана се очекују дужи сунчани интервали.
Од уторка магла и ниска облачност биће чешћа појава, очекују се и у нижим пределима, а понегде ће се задржавати и током већег дела дана.

Уз више облачности, краткотрајна киша могућа је данас у току јутра тек понегде на северозападу Србије.

Каква нас зима чека?

Јоргован је процветао пре неколико дана, народна веровања кажу да нас онда чека ледена зима, а Иван Ристић је овим поводом говорио о прогнози за наредни период.

- Променила се циркулација ваздуха на планети, очекујемо много јачу зиму него што је била у последњих 10 година. Све иде ка томе. Октобар делује јесење, као некад, нема великих скокова температура на 30 степени, имамо и прве мразеве, све је као некад што је било - рекао је Ристић.

Фото: pixabay.com

Велике осцилације температура

Разлика између јутарње и дневне температуре је велика протеклих дана, а тако ће бити и у наредном периоду.

- Субота, недеља и понедељак биће најтоплији, са више од 20, то су јесење температуре, летња је преко 25 степени. Средња температура је испод нормале. Велике су осцилације од око 0 па око 20 степени. Следеће недеље ће стати ветар који дува и који доноси отопљење. Од уторка, среде иде пад температуре, биће и магле. Поједини модели дају прогнозу за следећи викенд, за 2. и 3. новембар, те прогнозе дају и снег, јаче захлађење. Тренутно за сада, не могу ниста да кажем прецизно, али иде постепен пад, биће 10 и 15 степени и како додмиче новембар иде све хладније време и могућ је и снег - рекао је Ристић за ТВ Прва.

Михољско лето

Када је реч о топлијем времену, Ристић каже да су и у децембру могућа "два топлија пика".

- Имаћемо још по пар лепих дана. Биће отопљења средином новембра, али неће температура бити виша од 20 степени, после опет захлађење следи. И у децембру имамо два пика од око 15 степени.

Када је реч о снегу, Ристић каже да се у Београду и Војводини очекује око 16, 17 дана са снегом, док је јужније могуће да ће бити и око 30 дана са појавом снега, али мање дана са снежним покривачем.

- За Београд 10 степени испод нуле очекује се у јануару и фебруару, да би се вратили на ниво осемдесетих година треба да на аеродрому у Београду буде -21, као тих година, али ове године мислим да ћемо стићи до -10. Делује да ћемо имати два права зимска месеца, више ће бити хладно са мразевима и снегом - најавио је Ристић.

kurir.rs/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар