moderate rain
11°C
29.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО, ФОТО) НЕСТВАРНЕ СЛИКЕ СУПЕРЋЕЛИЈА: Огромни црни облаци над Београдом, делови Земуна, Сурчина, али и Ваљево били су директно испод ротирајућег дела ОЛУЈЕ

26.09.2024. 09:58 10:30
Пише:
Суперћелијска олуја
Фото: Instagram hailz_srbija

Нити је свако велико невреме суперћелија, нити свака суперћелија доноси невреме.

Невреме је јуче погодило неке делове Србије, падала је киша, у појединим деловима било је олујног ветра и ситног града, али формирале су се и суперћелије.

Како је објавио метеоролошки систем Хаилз Србија, иницијална олуја десила се на територији Ваљева, Авале и јужно од Панчева. У овом делу је било пљускова, града и олујног ветра, а невреме је наставило потом да се креће ка истоку и североистоку.

 На Инстаграм страници "hailz_srbija" потом су објављене и фотографије суперћелије из Земуна, западни део Београда.

 Делови Земуна и Сурчина били су директно испод ротирајућег дела суперћелије, објавио је Хаилз Србија уз видео снимак. 

Циклична суперћелија на територији Сурчина

"Метеоролог Милош документовао је спектакуларну, за крај септембра месеца, цикличну суперћелију на територији Сурчина. Фотографије приказују директан поглед на мезоциклон и wалл цлоуд. Олуја, релативно високе базе, је прешла путању од око 100 км од рођења на територији Ваљева, до смрти мало североисточније од Падинске Скеле. Појачано вертикално смицање ветра је брзо креирало неколико ротирајућих олуја, после неколико сати дневног загревања које је дестабилизовало атмосферу, али се ова левоскретајућа суперћелија посебно издвојила, након првобитног раздвајања прве суперћелије на територији Ваљева. Иако ниског врха (до 10 км висине) и малих хоризонталних димензија, ову олују није спречило да формира ову задивљујућу структуру, чему је релативно висока база додатно помогла", објавио је Хаилз Србија на Инстаграму, а у наставку погледајте нестварне фотографије.

Међу коментарима је било и оних који тврде да ово није била суперћелија, а онда се јавио метеоролог Милош који је све детаљно појаснио. 

"Као дипл. метеоролог морам да потврдим да је ово била суперћелија и то класична, можда и најбоље дефинисана структура коју сам икада документовао. Више пута сам на свом профилу писао да се појам "суперћелија" неосновано приписује сваком јачем невремену. Нити је свако велико невреме суперћелија, нити свака суперћелија доноси невреме. Ова вероватно није донела олујно невреме нигде на својој путањи, али је забележен ситнији град. У данашњој ситуацији са јаким смицањем уз закривљени профил ветра на ходографу, имали смо ограничену термицку енергију, али довољну за иницирање конвекције. Иако малих димензија и релативно слабог радарског одраза, овај облак је имао све карактеристике класичне суперћелије са трансформацијом у ЛП суперћелију пред дисипацију у јужном Банату. Оно по чему је била занимљива је што је била лево-скрећућа, односно кретала се улево у односу на преовлађујуће струјање, а настала је раздвајањем матичне суперћелије код Ваљева на десно и лево-скрећућу. Профил ветра са висином је више погодивао атипичној ротацији мезоциклона па се лево-скрећућа одржала знатно дуже, иако је у 90% случајева обрнуто", написао је он.

Dnevnik.rs/Kurir.rs

Извор:
Дневник/Курир
Аутор:
Пошаљите коментар
ДАНАС УЖИВАЈТЕ У ДАШКУ ЛЕТА, А ОНДА СТИЖЕ МОНСТРУОЗНА СУПЕРЋЕЛИЈА Ево кад ћемо опет ДОЖИВЕТИ ХАОС

НОСИТЕ САНДАЛЕ, СПРЕМИТЕ ЈАКНЕ

vreme Srbija

ДАНАС УЖИВАЈТЕ У ДАШКУ ЛЕТА, А ОНДА СТИЖЕ МОНСТРУОЗНА СУПЕРЋЕЛИЈА Ево кад ћемо опет ДОЖИВЕТИ ХАОС

12.09.2024. 06:39 06:44
У СРЕДУ ВРХУНАЦ ПОПЛАВНОГ ТАЛАСА НА ДУНАВУ Ево где прво стиже и које ће нивое достићи велика река

НЕМА МЕСТА ПАНИЦИ?

дунав

У СРЕДУ ВРХУНАЦ ПОПЛАВНОГ ТАЛАСА НА ДУНАВУ Ево где прво стиже и које ће нивое достићи велика река

24.09.2024. 21:42 09:31
АПОКАЛИПСА У КАНУ Град потопљен, БУЈИЦА НОСИ СВЕ ПРЕД СОБОМ (ВИДЕО)
Kan

АПОКАЛИПСА У КАНУ Град потопљен, БУЈИЦА НОСИ СВЕ ПРЕД СОБОМ (ВИДЕО)

24.09.2024. 07:06 12:18
СТРАШНЕ СЛИКЕ НЕВРЕМЕНА У ЕВРОПИ! Олује и кише прави хаос, на Алпима ПАДА СНЕГ, Словенија у страху (ВИДЕО)
невреме Европа

СТРАШНЕ СЛИКЕ НЕВРЕМЕНА У ЕВРОПИ! Олује и кише прави хаос, на Алпима ПАДА СНЕГ, Словенија у страху (ВИДЕО)

БОН: Олујне кише погодиће наредних дана делове Немачке, Пољске, Аустрије, Словеније и Чешке, где су у току припреме за могуће поплаве, а на већим надморским висинама већ је пао и први снег.
14.09.2024. 08:05 08:19