light rain
24°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РАДО ИДЕ СРБИН У ВОЈНИКЕ...

СРБИ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА ПОДЕЛИЛИ УРНЕБЕСНЕ ПРИЧЕ СА СЛУЖЕЊА ВОЈСКЕ Дераће се на вас гладне и промрзле, будиће вас ноћу да чувате чизме КЛИНЦИ, СПРЕМИТЕ СЕ

27.09.2024. 21:31 21:40
Пише:
војска србије
Фото: Тан‌југ/Министарство одбране и Војска Србије

Већ неколико дана главна тема међу Србима, а посебно међу мушком популацијом је вест да се у Србију враћа обавезни војни рок са трајањем од 75 дана.

На друштвеним мрежама људи имају слободу да отворено кажу своје мишљење на ту тему, па чак и анонимно, што су многи мушкарци и искористили, па се тако на Redditu повела озбиљна дискусија. Међу малдима влада страх и питају се како ће то изгледати, а они који су већ прошли војни рок нашли су се да их упуте и поделе своја искуства. 

Члан под псеудонимом "цојле-манојле" покренуо лавину коментара, а обраћао се онима, како каже, који мисле да ће их војска довести у ред. Он је говорећи у своје име, рекао да је војска губљење времена. Како каже, људи морају бити спремни на све, а он је поделио како је то све изгледало из његовог угла.

"Буде те у току ноћи да чуваш чизме"

- Почевши од "намештања кревета" (ако код куће ниси научио то, неће ти ни војска помоћи), терају те на писмо да слажеш кревет, гледају да ли ти длачица вири јер си је промашио приликом бријања и слично. Гледају да ли смо у исто време ставили капу на главу, имамо и дежурства. Буде те у току ноћи, ионако уморног, да чуваш чизме и пушке да се пази сад "не запале". Чистићете снег, лишће, бићете углавном комунална служба већим делом дана уз мало стројевих радњи. Деру се на тебе тако гладног и смрзнутог што си промашио један лист приликом чишћења, а ти цео дан копаш нешто и косиш. Сав си прљав, а тада је небитан посао који си урадио, већ је проблем зашто ти је остало центиметар земље на чизмама и зашто су прљаве - написао је он. 

војска србије
Фото: Тан‌југ/Министарство одбране и Војска Србије

Ништа није као што изгледа

Како каже обуке какве се приказују у филмовима, емисијама и какве гледамо на телевизору можемо да заборавимо, јер то у пракси није тако. 

- Ако желите да останете да радите очекујте седам дана дежурства без спавања за 7.500 динара - написао је он na Redditu.

 "Научио сам како да преживим једући корњаче"

Један корисник изнео је низ разлога због којих је захвалан што је имао прилику да служи војску и то пре више од тридесет година, а он је био распоређен у касарни у Нишу. 

- Научио сам како да преживим једући пљескавице од коприве и корњаче које се морају кувати по неколико сати, јер су углавном пар година старије од Метузалема. Како да скупим мравља јаја богата протеинима, а да притом не скупљам једно по једно и потрошим седам дана да би скупио 20 грама, како да ухватим змију, како да је одерем и уштавим да се не убуђа и како да спакујем падобран. Како изгледа "борење" у војсци, а како изгледа макљажа у кафани. У војсци учиш и како да направиш колут после скока, а да се не сломиш, како да утврдиш да са колутом или без, свака коска у телу ти се помери. Како изгледа кад скочиш из авиона, па те пушка коју ниси стигао да учврстиш спуца у главу, па како да цениш то што те терају да носиш шлем или кацигу и тиме избегнеш да ти се разбије глава - написао је он, али ту није стао. Наставио је низ... 

војска србије
Фото: Тан‌југ/Министарство одбране и Војска Србије

- Научио сам и како да направим наруквицу за сат од војничких трегера да га не полупам на обуци, али и да се добровољно не пријављујеш никада и нигде, те да "џубокс" није оно што си ти мислио да јесте, али и да војничке чарапе имају три стања чистоће. Да војничка цокула стварно главу чува (почев од табана), да се за "нећу" иде у притвор, а за "не могу" у стационар, да "сијалица" не значи то што сам мислио да значи, да ће исти тај официр који је у касарни строг и псује, када га видиш у граду без проблема платити пиће-два-три-неколико и понашати се као да сте најбољи ортаци, да ће ти се тај исти опет сутра ус**ти у живот на обуци као да ти вече пре тога полу-пијан није рекао да се заљубио до ушију у девојку и да ће да је жени и зове те на свадбу - написао је он и додао да га је то променило и да обичног сељака који му је до тада био смешан почиње да гледа другим очима. 

Њега је војска томе научила, а он је, присећајући се сваког детаља, покушао да представи своје искуство данас, када је то једна од најактуелнијих тема, па је прокоментарисао и горућу ситуацију и истакао да не мисли да је служење војног рока данас паметна идеја, јер како каже, омладина данас није заинтересована. Такође сматра да је су "клинци" данас недовољно одговорни и да је приступ оружју и муницији потенцијална опасност. 

Неки су писали и да им је тужно што је војска неколицини људи "највећи успех у животу" и како каже, то су претежно људи који су сиромашни и необразовани и да им је војска била једина прилика да изађу из села, упознају неког.

војска србије
Фото: Тан‌југ/Министарство одбране и Војска Србије

- Служио сам је још за време Броза годину и по дана. То је тотални губитак времена и дела живота у најбољим годинама. Војни рок не прави од момка војника, већ послушника. За годину и по два бојева гађања из пушке, а политичка настава - сваки дан. Комуно - радикалска клика се не руководи стварним потребама за војницима, већ идеолошким залуђивањем под маском обуке за "не дај Боже" рата. Профи војска је много ефикаснија и јефтинија од присилно мобилисане масе - написао је још један корисник. 

Подсетимо, председник Вучић је 14.9.2024. године рекао да је потписао сагласност за обављање редовног војног рока у трајању од 75 дана са циљем да јачања војске. Војни рок садржао би 60 дана обуке и 15 дана вежбе, за мушкарце до 30 године био би обавезан, а за жене добровољан.

Извор:
Telegraf.rs
Аутор:
Пошаљите коментар
МИСЛИЛИ СТЕ ДА ЈЕ ГОТОВО НАКОН 75 ДАНА? Војска ће вас звати и кад одслужите војни рок, после обуке следе вежбе и провере знања МЛАДИЋИ ДОБИЈАЈУ И РАТНИ РАСПОРЕД
Војска Србије

МИСЛИЛИ СТЕ ДА ЈЕ ГОТОВО НАКОН 75 ДАНА? Војска ће вас звати и кад одслужите војни рок, после обуке следе вежбе и провере знања МЛАДИЋИ ДОБИЈАЈУ И РАТНИ РАСПОРЕД

26.09.2024. 20:03 20:08
У ВОЈСКУ МОГУ И ЗАПОСЛЕНИ Послодавац дужан да исплаћује плату током војног рока САМО У ОВОМ СЛУЧАЈУ МОЖЕТЕ ДОБИТИ ОТКАЗ
војска

У ВОЈСКУ МОГУ И ЗАПОСЛЕНИ Послодавац дужан да исплаћује плату током војног рока САМО У ОВОМ СЛУЧАЈУ МОЖЕТЕ ДОБИТИ ОТКАЗ

25.09.2024. 17:24 11:54
ЖЕНА КОЈА ЈЕ ОДСЛУЖИЛА ВОЈНИ РОК И МАЈКА ЈЕ ТРИ СИНА ПРОЗВАЛА МУШКИ РОД:„Више мушкараца имамо у фризерским салонима, него у ешалонима“, поручује ова Чачанка
Vojska

ЖЕНА КОЈА ЈЕ ОДСЛУЖИЛА ВОЈНИ РОК И МАЈКА ЈЕ ТРИ СИНА ПРОЗВАЛА МУШКИ РОД:„Више мушкараца имамо у фризерским салонима, него у ешалонима“, поручује ова Чачанка

27.09.2024. 19:03 19:06