clear sky
20°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО/ВИДЕО) ПОГЛЕДАЈТЕ СПЕКТАКУЛАРНЕ АКРОБАЦИЈЕ НА АЕРОДРОМУ У ВРШЦУ Одржан међународни аеромитинг поводом 100 година Ваздухопловне академије

22.09.2024. 17:19 17:38
Пише:
аеро
Извор: Танјуг/МГСИ/Предраг Митић

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић отворио је данас међународни аеро-митинг у Вршцу поводом сто година постојања Ваздухопловне академије и том приликом истакао да сто година традиције обуке пилота и другог ваздухопловног особља говори о томе колико је за Србију ваздухопловство значајно.

Весић је поздравио присутне у име председника Србије Александра Вучића и истакао да се по броју људи који је дошао на овај аеро-митинг види колико ваздухопловство значи како Вршцу, тако и читавој Србији.

Навео је да је Србија земља која је између Првог и Другог светског рата производила авионе, али не и аутомобиле и да је краљ Александар Карађорђевић први европски монарх који је летео авионом на почетку двадесетог века, као и да је пре 112 година, 1912. године, са Вршачког брега инжењер Аурел Влајку обавио први лет, што је био један од првих летова авионом на нашим просторима.

авио
Извор: Танјуг/МГСИ/Предраг Митић

"За нас је посебно важно да у време када се развија наше ваздухопловство, када купујемо најмодерније борбене авионе на свету, када наше ваздухопловство бележи успехе, имамо образовну компоненту и наставимо традицију образовања по којој су Вршац и наша национална Ваздухопловна академија познати у свету", истакао је Весић, а саопштило Министарство.

    Он је навео да је закључно са 31. августом ове године "Ер Србија" превезла три милиона путника, што је за осам одсто више у односу на исти период 2023. године.

 

    "Када је у питању београдски аеродром 'Никола Тесла', закључно са 31. августом ове године имали смо укупно 5.564.369 путника, што је за скоро девет процената више него прошле године", казао је министар и додао да ћемо ове године имати више од осам милиона путника на "Тесли", што говори да ћемо у наредном периоду имати пројектованих 15 милиона путника на београдском аеродрому.

    Истакао је да "Ер Србија" већ достиже резултате ЈАТ-а из времена бивше Југославије, који је тада био једна од најбољих авиокомпанија у Европи и опслуживао земљу са 22 милиона становника, без лоукост компанија које у то време нису постојале.

    То, додао је, говори о томе колико је била храбра одлука председника Вучића и Владе Србије да се затвори лоша компанија "Јат Ервејз" и да се крене у оснивање нове авиокомпаније "Ер Србија", заједно са партнерима из "Етихада".

авио
Извор: Танјуг/МГСИ/Предраг Митић

    Подсетио је да је данас држава Србија једини власник "Ер Србије" која је, како је истакао, "најбрже растућа регионална компанија у овом делу Европе".

    Весић је рекао да је сто година велика и значајна традиција за било коју институцију у Србији.

    Подсетио је да је само у Тренинг центру Ваздухопловне академије у Вршцу, који је скоро 70 година био ЈАТ-ов тренажни центар, обучено и сертификате добило више од 2.000 пилота током тих седам деценија.

авио
Извор: Танјуг/МГСИ/Предраг Митић

    "Ваздухопловна школа на Дорћолу која је део ове Академије деценијама је са поносом носила име народног хероја генерала Петра Драпшина, команданта славом овенчане Четврте армије народно-ослободилачке војске Југославије и ослободиоца Ријеке и под тим именом постала светски бренд", рекао је Весић.

    Према његовим речима, веома је значајно што смо потписали уговор са "Ер Србијом" о школовању десет пилота, што је тренажни центар на Дорћолу који је део Ваздухопловне академије добио свој симулатор за Ербас А320 и на тај начин ћемо почети, како је рекао, "као некада да школујемо, не само пилоте који су потребни за нашу националну авиокомпанију, већ и за оно што је потребно у иностранству.

    Навео је да ће око 50 милиона евра бити уложено у пројекат реконструкције Тренинг центра Ваздухопловне академије у Вршцу и додао да то говори о томе колико наша земља напредује.

    "Педесет милиона евра у овакву врсту институције може да се инвестира само ако имате снажну економију. Да немамо снажну економију, не би биле могуће овакве инвестиције, да се граде ауто-путеви, брзе пруге, обнављају аеродроми, да се инвестира у нашу националну Ваздухопловну академију и зато је веома важно да наставимо са политиком привлачења страних инвестиција јер снажна економија гарантује да можемо више да улажемо у образовање", рекао је Весић.

авио
Извор: Танјуг/МГСИ/Предраг Митић

    Поручио је да је век у коме живимо век образовања и модерних технологија и да земље које нису спремне да се прилагоде тим изазовима неће моћи да напредују.

    "Ми смо се, захваљујући визији председника Вучића, на време прилагодили и заиста моземо да кажемо да предњачимо када су у питању реформе у образовању. То се посебно односи на дуално образовање које је дало резултате и показало се да све оне критике које су постојале када је у питању то образовање апсолутно нису тачне јер оно омогућава нашим људима да се брже запосле, имају боље плате и виши животни стандард", нагласио је министар.

    Поновио је да је ваздухопловство посебно значајно и да је Србија била земља која је између два светска рата производила више авиона од многих развијених земаља западне Европе.

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар
ВРШАЦ ДОМАЋИН НАЈВЕЋЕГ АЕРОМИТИНГА У РЕГИОНУ Главна атракција француска акробаткиња
авиони

ВРШАЦ ДОМАЋИН НАЈВЕЋЕГ АЕРОМИТИНГА У РЕГИОНУ Главна атракција француска акробаткиња

21.09.2024. 09:51 10:09
ПОГЛЕДАЈТЕ СНИМАК СУДАРА АВИОНА НА АЕРОМИТИНГУ Приликом извођења МАНЕВРА није све прошло како треба; ПУБЛИКА у шоку све забележила

ПОГЛЕДАЈТЕ СНИМАК СУДАРА АВИОНА НА АЕРОМИТИНГУ Приликом извођења МАНЕВРА није све прошло како треба; ПУБЛИКА у шоку све забележила

02.06.2024. 18:56 19:06