few clouds
15°C
30.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Чир на желуцу

ПРЕВЕНЦИЈОМ МОЖЕ ДА СЕ СПРЕЧИ НАСТАНАК БОЛЕСТИ Крварење чира је ургентно стање НИСУ СВИ БОЛОВИ ПОСЛЕДИЦА ОВОГ ОБОЉЕЊА

30.09.2024. 10:19 10:32
Пише:
Чир
Фото: Дневник

У Универзитетском клиничком центру Војводине годишње се хоспитализује 240 пацијената због крварења из чира на желуцу и дванаестопалачном цреву.

Управница Клинике за гастроентерологију и хепатологију УКЦВ др Олгица Латиновић Бошњак каже како је то ургентно стање које захтева хитно збрињавање.

- Пептички улкус (чир) је раница (дефект слузница) на желуцу или дванаестопалачном цреву која је већа од пет милиметара. Настаје када дође до поремећаја одбрамбених фактора желудачне слузнице и фактора који оштећују слузницу желуца и дванаестопалачног црева. Најчешћи узрок настанка, у 80-90 одсто случајева, је хеликобактер пилори (ХП) инфекција, као и поједини лекови. То су најчешће аналгетици, али и антидепресиви и антиагрегациона терапија, односно лекови који спречавају згрушавање крви. Ретко, узрок могу да буду алкохол, пушење, стрес, зачињена храна и друге болести које се манифестују улкусом– каже др Латиновић Бошњак.

Чир на желуцу настаје најчешће због улцерогених лекова и хеликобактер пилори инфекције, а ови чиреви могу да буду и малигни. Чир на дванаестопалачном цреву најчешће настаје због хеликобактер пилори инфекције и они не могу да буду малигни, а уколико на терапију чир не зараста потребно је урадити додатна испитивања, јер се можда ради о Кроновој болести.

Болови нису увек последица чира

Болови у пределу желуца се често јављају и нису увек последица чира, али уколико су болови јаки, шире се у леђа, уколико имате упорно повраћање хране које траје данима, отежано или болно гутање, губите на телесној тежини или имате црне катранасте столице, повраћање тамног садржаја све су то симптоми који морају да вас алармирају да што пре потрежите преглед гастроентеролога.

Бол
Фото: Pixabay.com

Чир на дванаестопалачном цреву се манифестује као бол у горњем делу трбуха и то на гладан стомак или током ноћи, док се чир на желуцу манифестује као бол углавном на пун стомак или непосредно након оброка.

- Пацијенти осећају печење или пробадајући бол, а уколико се бол шири на леђа, одмах треба потражити помоћ лекара, јер је то компликација, пробој чира у панкреас. Такође могу да се јаве и мучнина, повраћање, киселина, горушица, осећајем тежине у пределу желуца. Симптом чира на дванаестопалачном цреву је и повећање апетита, док код чира на желуцу долази до смањења апетита, као и губитка телесне масе – наводи др Латиновић Бошњак.

Чир на дванаестопалачном цреву се манифестује као бол у горњем делу трбуха и то на гладан стомак или током ноћи, док се чир на желуцу манифестује као бол углавном на пун стомак или непосредно након оброка (др Олгица Латиновић Бошњак)

Дијагноза се поставља гастроскопијом, када се кроз уста пласира ендоскопски апарат и прегледају се сви делови гастроинтестиналног тракта од једњака до дванаестопалачног црева, са узимањем биопсија.

Превенција

- Превенција је да се смањи употреба улцерогених лекова, или уколико морају да се користе уз улцерозне лекове користе обавезно и инхибитори протонске пумпе, односно лекове који смањују лучење киселине. Превенција је и редовна исхрана, умерени оброци, избегавање алкохола, цигарета и стреса, да се тестира и излечи хеликобактер пилори инфекција, као и да се не узимају улцерогени лекови – објашњава др Латиновић Бошњак.

Лечење ХП инфекције траје 14 дана и ради се провера након осам недеља од завршетка терапије (издисајним тестом или анализом столице). Терапију чини више лекова, међу којима су и антибиотици. Када је реч о лечењу чира, користе се лекови који смањују секрецију киселине (инхибитори протонске пумпе) током два месеца и код чира на желуцу мора ендоскопски да се потврди да је чир зарастао, због потенцијалног малигнитета.

Уколико дође до крварења из чира, које се манифестује црним, катранастим столицама и/или повраћањем крви или црног садржаја, неопходна је хоспитализација, а крварење се у највећем броју случајева санира ендоскопски, ако не може тако, мора хитно да се ради операција, јер је то стање опасно по живот. Перфорација, односно пуцање чира иде са јаким боловима у трбуху и захтева хитну хирушку интервенцију.

Текст и фото: Љ. Петровић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
Доктор показао како изгледа БОЛЕСНО ДЕБЕЛО ЦРЕВО: Овај снимак је видело 4 милиона људи и гарантујемо да се ЖЕЛУДАЦ СВИМА ОКРЕНУО

Доктор показао како изгледа БОЛЕСНО ДЕБЕЛО ЦРЕВО: Овај снимак је видело 4 милиона људи и гарантујемо да се ЖЕЛУДАЦ СВИМА ОКРЕНУО

02.02.2024. 15:47 16:17
СОК ОД КУПУСА ЈЕ ПРАВА РИЗНИЦА ЗДРАВЉА, а ево и како се прави: Помаже за чир на желуцу, регулише холестерол, цревну флору...

СОК ОД КУПУСА ЈЕ ПРАВА РИЗНИЦА ЗДРАВЉА, а ево и како се прави: Помаже за чир на желуцу, регулише холестерол, цревну флору...

01.04.2024. 15:35 15:40
НУТРИЦИОНИСТА САВЕТУЈЕ За надутост стомака, киселину у желуцу и боље варење, најбоље је пити овај чај

НУТРИЦИОНИСТА САВЕТУЈЕ За надутост стомака, киселину у желуцу и боље варење, најбоље је пити овај чај

18.07.2024. 11:58 12:08