clear sky
8°C
30.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОЋАС ПОЛЕТЕО ПРВИ АВИОН ЗА ГУАНГЏОУ Ер Србија развија саобраћај (ФОТО)

30.09.2024. 06:27 06:30
Пише:
авион
Фото: Танјуг, Марко Ђоковић

БЕОГРАД: Ер Србија је данашњим летом ЈУ988 у 00:20 часова успоставила директну авио-линију између Београда и Гуангџоуа у Народној Републици Кини.

То је друга дестинација у тој азијској земљи до које српска национална авио-компаније саобраћа у редовном саобраћају. 

Летови између Београда и „капије јужне Кине“ обављаће се два пута недељно - понедељком и петком, авионима типа ербас А330-200 из дуголинијске флоте Ер Србије, саопштено је из српске националне авио-компаније.

На београдском аеродрому "Никола Тесла" синоћ је организован свечани испраћај за први лет Ер Србије за Гуангџоу, са којег је поручено да овај лет представља још један допринос челичном пријатељству две земље.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је у име председника и Владе честитао Кини 75. годишњицу оснивања и додао да није случајно одлучено да први лет за Гуангџоу полети баш у време када се обележава овај јубилеј.

Допринос челичном пријатељству

"То јесте наш допринос челичном пријатељству између два народа", рекао је Весић.

Он је додао да је Србија веома захвална кинеским пријатељима на развоју, како економских, тако и других односа.

Весић је подсетио да је 2014. основана нова авио-компанија и било је, каже, сумњи како ће она радити, а данас, како је истакао, ова авио-компанија, рачунајући овај лет, има 85 дестинација.

авион
Фото: Танјуг, Марко Ђоковић

"Последњег дана августа прешли су три милиона путника, а 25. септембра су прешли 3,4 милиона путника и имаће ове године рекордан резултат. Некада је ЈАТ имао 5,5 милиона путника у земљи са 22 милиона становника. То говори колико Ер Србија напредује и колико смо поносни како Ер Србија ради и показује да једна авио-компанија у власништву државе може да буде конкуретна", истакао је Весић.

Према његовим речима, очекивања су да ће овај лет бити пословни, али и да ће га користити и туристи.

"Економске везе Србије и Кине су све значајније. Од 1. јула је на снази Споразум о слободној трговини између наше две земље тако да очекујемо још више пословних људи јер управо је Србија једна од ретких земља која нема предрасуде према кинеском капиталу и народу као што постоје у неким другим земљама Европе и света. Сви су код нас добродошли", поручио је Весић.

Летови два пута недељно

Он је навео да ће Ер Србија два пута недељно летети за Гуангџоу и још два пута кинеска компанија, односно биће укупно четири лета седмично, а ускоро се очекује и успостављање директне линије за Шангај.

"Очекујемо да ће Ер Србија наставити да се шири", рекао је Весић.

Амбасадор Кине у Србији Ли Минг честитао је Ер Србији на покретању нове руте и истакао да је ово још један значајан резултат сарадње и да представља изградњу ваздушног моста између Србије и Кине.

"Уверен сам да ће отварање овог лета донети опипљиву корист за два народа. Задовољство је што тржиште Кине и Србије брзо расте", рекао је амбасадор наводећи да је све више кинеских туриста у Београду и да је у првом кварталу ове године тај број порастао за 84 одсто.

Навео је да је провинција према којој је успостављен лет најснажнија у Кини у економском смислу, односно да је прва када је у питању БДП, па је тако избор Ер Србије прави.

Директор Ер Србије Јиржи Марек оценио је да је успостављање ове линије  изузатан дан за ту компанију, као и за две државе.

Према његовим речима, поновно увођење летова између Србије и Кине 2022. године био је значајан корак за компанију, али и за цео Западни Балкан.

"Увођењем лета до Гуангџоуа у нашу мрежу дестинација проширујемо присуство у Кини. Гуангџоу је један од највећих трговинских и индустријских центара у Кини и верујемо да ће директни летови посебно бити занимљиви пословној заједници читаве Европе", рекао је Марек.

Ускоро стиже ербас 330

Марек је најавио да ће ускоро стићи трећи ербас 330, који ће бити у бојама Експоа и широм света ће промовисати Србију.

Путници ће до Гуангџоуа путовати авионом ербас А330-200, а реч је о авиону који носи лик Михајла Пупина, са конфигурацијом од 18 седишта у бизнис класи и 250 седишта у економској класи.

Гуангџоу је важно међународно ваздушно чвориште кинеске националне иницијативе "Један појас, један пут" и "Ваздушног пута свиле" и уједно главни аеродром у области Великог залива Гуангдонг-Хонгконг-Макао.

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар