light rain
17°C
04.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0241
usd
106.0385
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕКСКУРЗИЈЕ ЋЕ БИТИ ЈОШ СКУПЉЕ Хотели су увели ЈОШ ЈЕДНУ СТАВКУ НА РАЧУНУ, ПОГЛЕДАЈТЕ ЗАШТО

01.10.2024. 07:26 09:24
Пише:
bus ekskurzije
Фото: Pixabay

Родитељи се већ годинама жале на високе цене екскурзија, а сада ће, изгледа, морати да плате још више.

Наиме, тражи се да се приложи депозит у хотелу који ће дете приложити на рецепцији како би у случају штете хотел могао да је надокнади.

За просечни родитељски буџет у нашој земљи екскурзије било једнодневне или вишедневне постале су луксуз, а њихове цене и на почетку ове школске године изазвале су револт међу мама и татама. Њиховим мукама овде није крај. Таман кад су помислили да су исплатили рате и одвојили новац за џепарац дошла је и нова ставка на списку трошкова - хотелски депозит. Неки родитељи сматрају да су ови нови захтеви хотела оправдани, али има пак и других који негодују, али ипак мора да плате...

Бајина башта наплаћује све што стигне, па и депозит за евентуалну штету

Мајка ученика осмог разреда који похађа основну школу у центру Београда била је шокирана понудом за тродневну екскурзију до Бајине Баште са обиласком Мећавника и Мокре горе која их је коштала 26.300 динара. Иначе цена аранжмана износи 23.059 динара, док је бруто надокнада по ђаку 3.240 динара. Екскурзију плаћају на четири рате и у цену су поред трошкова пута и дневница за наставнике, лекаре и лиценциране водиче укључена и два пуна пансиона са доручком, ручком и вечером и смештајем у двокреветним, трокреветним и четворокреветним собама у хотелу са четири звездице. У програму, међутим, стоји и напомена исписана великим болдованим словима:

- Хотел у којем бораве ученици захтева полагање депозита на рецепцију у износу од 500 динара по ученику у случају штете у хотелу изазване радњама ученика иста се наплаћује из депозита у супротном депозит се враћа приликом напуштања хотела или у пуном износу или умањен на начињену штету. Молимо вас о овоме обавестите родитеље и ученике - гласи захтев хотела.

bus
Фото: Pixabay

Збуњена мајка тврди да до сада никада нису имали ову ставку приликом плаћања екскурзије, а сада им је наглашена ознаком "Важно!"

- Ђаци су на путовању били прошле недеље од 25. до 27. септембра. Сваки ученик је приликом уласка у хотел морао да плати додатних 500 динара. Наставници су их пред пут упозорили да поведу рачуна, пошто се овде буквално све наплаћује. Догодило се да су у једној соби дечаци мало испљали зид и депозит им није враћен, пошто је четворокреветна соба чак 2.000 динара. Ако нас одеру више од 26.000 динара за три дана, могли су вала и тих 500 негде да урачунају - сматра бесна мајка.

Александар Сеничић, директор Националне организације туристичких агенција Јута, каже за Курир да су наши хотели увели ову релативно нову меру угледајући се на хотеле у иностранству где бораве деца на екскурзијама који су узимали од 10 до 20 евра по соби.

Деца полупају врата, сломе кревете

- Дешавало се да деца на екскурзијама поломе ствари у купатилу, сломе кревете, врата, оштете душеке. Штете буду заиста велике и ово је једно од решења које су донели хотели. Свој захтев би требало обавезно да наведу уз понуду екскурзије коју добијају родитељи - закључује Сеничић.

- Деца умеју да направе озбиљну штету. Ваљда мисле да су то платили и да могу да раде шта хоће. Хотели који имају три или четири звездице почели су да траже депозит из тог разлога и већина њих је вероватно већ имала нека лоша искуства. Ово је нешто на шта ће родитељи морати да се навикну. Износ није велики, али у случају да хотел задржи новац наставници и водич морају да узму записник из хотела у коме стоји која штета је начињена. Хотели од гостију који долазе комерцијално не узимају депозит, али имају нашу личну карту и податке и имају пуна права да наплате штету.

Извор:
Дневник, Курир
Аутор:
Пошаљите коментар
УДАР НА РОДИТЕЉСКИ ЏЕП Скупље ђачке екскурзије! Ево како ће се кретати цене

УДАР НА РОДИТЕЉСКИ ЏЕП Скупље ђачке екскурзије! Ево како ће се кретати цене

25.08.2024. 17:35 17:48
КАО ДА ВЕЋ НИЈЕ КОШТАЛО ПРЕВИШЕ Од јесени поново ПОСКУПЉУЈУ ђачке екскурзије! Родитељи већ ДИЗАЛИ КРЕДИТЕ да пошаљу дете на пут, шта је следеће?

КАО ДА ВЕЋ НИЈЕ КОШТАЛО ПРЕВИШЕ Од јесени поново ПОСКУПЉУЈУ ђачке екскурзије! Родитељи већ ДИЗАЛИ КРЕДИТЕ да пошаљу дете на пут, шта је следеће?

07.08.2024. 17:53 17:58
ДА ЛИ ЈЕ ОДЗВОНИЛО ЕКСКУРЗИЈАМА Форум стручних школа каже НА ЈЕСЕН ЈОШ СКУПЉЕ, МНОГЕ ШКОЛЕ ОТКАЗУЈУ

ДА ЛИ ЈЕ ОДЗВОНИЛО ЕКСКУРЗИЈАМА Форум стручних школа каже НА ЈЕСЕН ЈОШ СКУПЉЕ, МНОГЕ ШКОЛЕ ОТКАЗУЈУ

05.08.2024. 08:35 08:45
(ВИДЕО) ИГРАЛИ СЕ УПАЉАЧЕМ? Нови детаљи ПОЖАРА У АУТОБУСУ ПУНОМ ДЕЦЕ, која су се враћала са екскурзије у Врњачкој Бањи

(ВИДЕО) ИГРАЛИ СЕ УПАЉАЧЕМ? Нови детаљи ПОЖАРА У АУТОБУСУ ПУНОМ ДЕЦЕ, која су се враћала са екскурзије у Врњачкој Бањи

За сада није познато како је дошло до пожара.
05.06.2024. 16:10 16:44