light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАО ДА ВЕЋ НИЈЕ КОШТАЛО ПРЕВИШЕ Од јесени поново ПОСКУПЉУЈУ ђачке екскурзије! Родитељи већ ДИЗАЛИ КРЕДИТЕ да пошаљу дете на пут, шта је следеће?

07.08.2024. 17:53 17:58
Пише:
Извор: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

У новој школској години екскурзије ће поново поскупети од 10 до чак 20 одсто! Родитељи и просветари су бесни због новог повећања, као да ђачка путовања нису већ била довољно скупа, те с правом кажу да им туристичке агенције деру кожу с леђа.

Београдски средњошколци су ове године добијали понуде за петодневну екскурзију у Италију која кошта 84.900 динара, шестодневна екскурзија у Грчкој износила је 700 евра, а само два дана до Ниша коштала су 22.800 динара!?!

Судећи према најављеном повећању, ови износи ће на јесен бити још већи.

Како би послали дете на екскурзију, рекреативну наставу или излет, многе маме и тате су приморане да подигну кредит само да дете не би било изопштено из друштва.

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, каже за Курир да велики број деце у средњој школи не иде на екскурзију јер су папрене.

Екскурзије се гасе не само због цене него и због тога што родитељи немају транспарентан приступ ценама, колико тачно кошта хотел, оброк, осигурање, колике су дневнице наставника, вође пута, стручног водича. Како би се смањила цена, родитељи не морају да захтевају смештај са три и четири звездице, не морају на путовање да иду директори и два стручна водича. Родитељи треба да се пробуде и да проговоре, није довољно да само одбију понуде.

Зарада агенција

Ана Димитријевић, потпредседница Форума београдских гимназија, рекла је да је програм екскурзија устаљен и да су им примарни циљеви едукација и социјализација деце.

Туристичко путовање јесте дружење, али деца с тог путовања треба да дођу с новим знањем о области коју су посетили, јер место на које се одлази треба да буде у корелацији с наставом. У програму постоје ствари које су закуцане, а то је аутобуски превоз, смештај на бази полупансиона, доручак и вечера, родитељи траже што бољи ниво смештаја, а самим тим је и цена виша. Ниједна агенција не гарантује квалитет у односу на цену јер се често дешава да родитељи плате двокреветне собе, а деца буду смештена по четворо у соби са још два додатна лежаја, што није у реду, истиче за Курир Димитријевићева и додаје:

- Савет родитеља даје сагласност на програм и организацију екскурзије. Наставник разредне наставе, односно одељењски старешина обавештава родитеље о програму и цени наставе у природи, односно екскурзије, избору агенције и осталим условима путовања. Правилницима о организацији и остваривању наставе у природи и екскурзије у основној и средњој школи прописани су ближи услови за организацију ових путовања, у смислу циљева, садржаја, задатака, програма.


Министарство просвете

Из Министарства просвете кажу за Курир да они не одређују цене екскурзија, као и да се "избор агенције за реализацију наставе у природи и екскурзије спроводи у складу са законом који уређује јавне набавке (Закон о јавним набавкама), док поступак јавних набавки спроводи комисија школе коју образује директор".


- У цену улазе и дневнице водича, професора, лекара, али оне не оптерећују цену јер се сведу на 10 до 12 одсто. Агенције често наплаћују улазе у музеје или галерије, који су у многим случајевима бесплатни. Цену генерално диктира тржиште и док су родитељи спремни да плате, оне ће расти, али масовно одбијање екскурзија и излета може да доведе до пада цена. Годинама уназад исте агенције воде исте школе као да постоји договор између њих. Може бити да је школа задовољна prеthodnim услугама, али дешава се да и ако буде приговора, наредне године иста агенција опет води децу. Због тога се рађа сумња.

Родитељи огорчени

И док просветари тврде да агенције деру родитеље на свим ставкама, представници туристичких агенција кажу да су путовања папрена због високих цена наставичких дневница. Обрни-окрени, сви трошкови падну на џеп родитеља јер се стиче утисак да се заправо нико не труди да направи аранжман који ће бити прихватљив за све.

Александар Сеничић, директор Националне организације туристичких агенција Јута, каже да је могуће смањити цене екскурзија од 20 до 30 одсто уз заједничку координацију државе, школе, агенције и родитеља.

- Цене екскурзија се и даље повећавају због поскупљења превоза и услуга у хотелима. Школа распише јасне одреднице, колико дана жели, коју категорију хотела, полупансион, разгледање, на основу чега се прави понуда. Додатне трошкове на све то прави накнада професорима. Савет родитеља одређује дневнице, које могу бити од 1.000 динара па навише, и за тај износ агенција мора да израчуна разне врсте пореза, који су поприлично високи. Ако професор има за седам дана од једног детета 7.000 динара, ми дајемо порез на то још 6.000. Као гратиси иду и неколико професора, што је више од онога што добијамо гратис од смештаја и све се то калкулише и пребацује на цену аранжмана. Када би наставничке дневнице исплаћивала школа, цене би биле ниже.

Дневник/Курир

Аутор:
Пошаљите коментар
НОВОСАЂАНКА У ШОКУ после летовања у Црној Гори: КИЛОГРАМ ЛУБЕНИЦЕ ЕВРО, ако хоћеш половину ЈОШ СКУПЉЕ Наплаћују и „услугу сечења“

НОВОСАЂАНКА У ШОКУ после летовања у Црној Гори: КИЛОГРАМ ЛУБЕНИЦЕ ЕВРО, ако хоћеш половину ЈОШ СКУПЉЕ Наплаћују и „услугу сечења“

06.08.2024. 17:33 17:38