broken clouds
15°C
11.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0436
usd
106.9868
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДОМАЋИМ ПУТНИЦИМА БИЋЕ ОЛАКШАНО ПУТОВАЊЕ Од 1. новембра на аеродрому "Никола Тесла" 16 аутоматских читача пасоша

11.10.2024. 10:28 10:33
Пише:
Фото: Dnevnik, I. R, privatna arhiva

Од 1. новембра на београдском аеродрому “Никола Тесла” почеће да раде аутоматски читачи пасоша који ће путницима омогућити да брже пролазе пасошку контролу, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и додао да се очекује да ће следеће године на том аеродрому бити уведено и аутоматско чекирање.

Весић је, гостујући на телевизији Прва, навео да ће бити постављено укупно 16 аутоматских читача пасоша који се, како каже, односе само на пунолетне грађане Србије, односно на њима ће моћи да се читају само домаћи пасоши.

- Четири пута брже се пролази на тим читачима него код полицајаца који прегледају пасош, а процедура је таква да се пасош постави на читач и скенира, скенира вам се лице, капија се аутоматски отвори и улазите у земљу пошто на домаћим пасошима не морате да имате печат приликом уласка и изласка из земље - навео је Весић.

Додао је да је, с обзиром на то да имамо око 50 одсто домаћих путника, сигуран да ће то битно смањити гужве и омогућити нашим путниима много бржи пролазак.

Министар је рекао да је од концесионара аеродрома добио обећање да ће следеће године увести и аутоматско чекирање, те да ће се на тај начин додатно убрзавати процеси на београдском аеродрому.

Говорећи о нишком аеродрому “Константин Велики”, министар је подсетио да је на том аеродрому завршена нова зграда терминала која је модерна и може да прими много више путника.

Навео је да је 2012. године нишки аеродром имао 27.426 путника и само једну линију, за Подгорицу, а да је прошле године имао 448.312 путника, те да осим тога из Ниша имамо десет линија које лете током читаве године и три сезонске, односно чартер линије.

- Да ли је то довољно? Није и зато настављамо улагање у нишки аеродром. Сада ће се рушити стара зграда и на њеном месту биће направљена нова, радиће се полетно-слетна писта и нови контролни торањ, а биће и повећан број места за паркирање авиона. Радиће се апсолутно све како би нишки аеродром добио капацитете који су неопходни - рекао је Весић.

Фото: Dnevnik.rs

Навео је представници “Аеродрома Србије” преговарају већ неколико недеља са великим лоукост компанијама о томе да Ниш постане база за једну од тих компанија.

- Надам се да ћемо у томе успети јер би то значило да можемо да идемо до 700, 800 хиљада, можда и до милион путника годишње а капацитет новог аеродрома је 1,5 милиона путника - рекао је Весић.

Навео је да следеће године почиње да се гради брза пруга од Београда до Ниша значи да ће грађанима који живе рецимо у Параћину или Ћуприји бити ближи нишки од београдског аеродрома.

- Радићемо и брзу пругу до Скопља што значи да ће путници моћи лако и брзо да дођу до аеродрома у Нишу који ће постати регионални аеродром - рекао је Весић и додао да ће се у наредном периоду пажња посветити и развоју аеродрома “Морава” у Краљеву.

Министар је, између осталог, поменуо и нових 108 километара брзе пруге од Новог Сада до Суботице што значи да ћемо, уз постојећих 76 километара брзе пруге од Београда до Новог Сада, имати укупно 184 километара брзе пруге.

Навео је да ће се брзим возом од Новог Сада до Суботице стизати за 34 минута, а од Београда до Суботице за сат и десет минута.

- Веома сам поносан и срећан што смо пре рока успели да урадимо ту пругу која ће 24. новембра, у присуству председника Србије Александра Вучића, бити пуштена у саобраћај - рекао је Весић.

Додао је да су одређене припреме за брзу пругу од Београда до Ниша већ у току и да је сигуран да ће и та пруга са једнаким успехом бити завршена.

informer.rs/dnevnik.rs
 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар