Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DOMAĆIM PUTNICIMA BIĆE OLAKŠANO PUTOVANJE Od 1. novembra na aerodromu "Nikola Tesla" 16 automatskih čitača pasoša

11.10.2024. 10:28 10:33
Piše:
Foto: Dnevnik, I. R, privatna arhiva

Od 1. novembra na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” počeće da rade automatski čitači pasoša koji će putnicima omogućiti da brže prolaze pasošku kontrolu, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da se očekuje da će sledeće godine na tom aerodromu biti uvedeno i automatsko čekiranje.

Vesić je, gostujući na televiziji Prva, naveo da će biti postavljeno ukupno 16 automatskih čitača pasoša koji se, kako kaže, odnose samo na punoletne građane Srbije, odnosno na njima će moći da se čitaju samo domaći pasoši.

- Četiri puta brže se prolazi na tim čitačima nego kod policajaca koji pregledaju pasoš, a procedura je takva da se pasoš postavi na čitač i skenira, skenira vam se lice, kapija se automatski otvori i ulazite u zemlju pošto na domaćim pasošima ne morate da imate pečat prilikom ulaska i izlaska iz zemlje - naveo je Vesić.

Dodao je da je, s obzirom na to da imamo oko 50 odsto domaćih putnika, siguran da će to bitno smanjiti gužve i omogućiti našim putniima mnogo brži prolazak.

Ministar je rekao da je od koncesionara aerodroma dobio obećanje da će sledeće godine uvesti i automatsko čekiranje, te da će se na taj način dodatno ubrzavati procesi na beogradskom aerodromu.

Govoreći o niškom aerodromu “Konstantin Veliki”, ministar je podsetio da je na tom aerodromu završena nova zgrada terminala koja je moderna i može da primi mnogo više putnika.

Naveo je da je 2012. godine niški aerodrom imao 27.426 putnika i samo jednu liniju, za Podgoricu, a da je prošle godine imao 448.312 putnika, te da osim toga iz Niša imamo deset linija koje lete tokom čitave godine i tri sezonske, odnosno čarter linije.

- Da li je to dovoljno? Nije i zato nastavljamo ulaganje u niški aerodrom. Sada će se rušiti stara zgrada i na njenom mestu biće napravljena nova, radiće se poletno-sletna pista i novi kontrolni toranj, a biće i povećan broj mesta za parkiranje aviona. Radiće se apsolutno sve kako bi niški aerodrom dobio kapacitete koji su neophodni - rekao je Vesić.

Foto: Dnevnik.rs

Naveo je predstavnici “Aerodroma Srbije” pregovaraju već nekoliko nedelja sa velikim loukost kompanijama o tome da Niš postane baza za jednu od tih kompanija.

- Nadam se da ćemo u tome uspeti jer bi to značilo da možemo da idemo do 700, 800 hiljada, možda i do milion putnika godišnje a kapacitet novog aerodroma je 1,5 miliona putnika - rekao je Vesić.

Naveo je da sledeće godine počinje da se gradi brza pruga od Beograda do Niša znači da će građanima koji žive recimo u Paraćinu ili Ćupriji biti bliži niški od beogradskog aerodroma.

- Radićemo i brzu prugu do Skoplja što znači da će putnici moći lako i brzo da dođu do aerodroma u Nišu koji će postati regionalni aerodrom - rekao je Vesić i dodao da će se u narednom periodu pažnja posvetiti i razvoju aerodroma “Morava” u Kraljevu.

Ministar je, između ostalog, pomenuo i novih 108 kilometara brze pruge od Novog Sada do Subotice što znači da ćemo, uz postojećih 76 kilometara brze pruge od Beograda do Novog Sada, imati ukupno 184 kilometara brze pruge.

Naveo je da će se brzim vozom od Novog Sada do Subotice stizati za 34 minuta, a od Beograda do Subotice za sat i deset minuta.

- Veoma sam ponosan i srećan što smo pre roka uspeli da uradimo tu prugu koja će 24. novembra, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biti puštena u saobraćaj - rekao je Vesić.

Dodao je da su određene pripreme za brzu prugu od Beograda do Niša već u toku i da je siguran da će i ta pruga sa jednakim uspehom biti završena.

informer.rs/dnevnik.rs
 

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar