light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВАТЕРПОЛИСТИ СРБИЈЕ сутра у полуфиналу играју са ГРЧКОМ НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ У ФУКУОКИ

26.07.2023. 09:42 09:45
Пише:
Извор: VSS/Orange Pictures

Ватерполисти Србије сутра у полуфиналу Светског првенства у Фукуоки играју са јаким ривалом Грчком од 10 часова по нашем времену. Другог финалисту добићемо после европског класика између Мађара и Шпанаца.

Подсећања ради управо је та репрезентација играла у финалу у Токију са Србијом, а чак шест врхунских играча из тог дуела више није у саставу "делфина". Зато ће оних пет преосталих повести дебитанте, ка ономе што сви прижељкујемо финалу, сигурној медаљи, али и визи за Олимпијске игре. Утакмица са Грцима игра се данас од 10 часова. 

Од готово отписаних до полуфинала и борбе за медаље дошла је ватерполо репрезентација Србије за девет дана на Светском првенству у јапанском граду Фукуоки. Селекција у којој је седам дебитаната, уз петорицу искуснијих који су освојили злато на Олимпијским играма у Токију, расла је из утакмице у утакмицу. Показивала је осцилације и неке "дечје болести" у утакмицама у групи, што је и нормално за нове и младе екипе, али нацију су ватерполисти навикли само на успехе. И док су многи мислили да из Фукуоке неће бити лепих вести, они су се полако будили и молили нацију да буде уз њих. Да су заслужили, јесу, јер у одлучујућем мечу у групи савладали су Црну Гору, затим у осмини финала веома неугодне Јапанце и у четвртфиналу до тада актуелне светске вицешампионе Италијане.

Селектор Урош  Стевановић је честитао екипи на победи и пласману у плуфинале.

- Имали смо фантастичног голмана Митровића који је одличан за петерце. Знали смо да ћемо да победимо када су шутеви са пет метара одлучивали. Добро смо почели са 2:0, али Италија се вратила и онда се играло гол за гол. На крају смо искористили тајм- аут и погодили за изједначење и петерце. Надам се да ово није последња реч на првенству - казао је Стевановић.

Страхиња Рашовић је један од најбољих стрелаца Србије у Фукуоки и од почетка верује да "делфини" могу доста да ураде, иако су их многи отписали после лоших партија на финалу Светског купа и нешто лошијег старта на планетарној смотри.

- Срећни смо што смо успели да победимо Италију у четвртфиналу, али нема славља и еуфорије, јер још увек ништа нисмо урадили. Већ смо се окренули Грцима, мало је времена за припрему, али верујем у екипу и надам се да ћемо још подићи ниво игре и да ћемо бити још бољи у полуфиналу - рекао је Рашовић.

Капитен Никола Јакшић још једном је показао да је прави лидер ове нове генерације.

- Борили смо се од почетка до краја и заслужено победили у вема захтевном мечу против једне од најбољих репрезентација света каква је Италија. Све то је иза нас и потпуно се концентришемо на полуфинале са Грчком, јер верујем ако будемо играли као у четвртфиналу, да  неће бити проблема да се пласирамо у финале - поручио је Јакшић.

Радомир Драшовић је био један од четворице сигурних извођача петераца, а из исте ситуације је био прецизан и у регуларном делу меча.

- Иза нас је изузетно тежак и исцрпљујућ меч против фаворизоване Италије. Знали смо какав су противник, што су и показали. Неке недостатке и грешке у одбрани смо надоместили тимским духом и енергијом. Мислим да смо заслужено победили, јер, иако многи сматрају да су петерци лутрија, то мора да се заслужи и ова екипа је то заслужила. Победити у четвртфиналној утакмици је изузетно тешко и битно, али оно право тек следи. Брзо заборављамо овај меч и окрећемо се Грцима. Знамо да нас у наредним данима очекује борба за медаљу, али верујем у ове момке, знам да ћемо се борити свим срцем до краја и верујем да ћемо доћи до тог злата - казао је Драшовић.

Млади Филип Јанковић се сложио са саиграчима да је дуел са Италијанима био веома тежак и честитао екипи и стручном штабу пласман у полуфинале.

- Борили смо се од почетка до краја као екипа, а то је оно што нас краси цело ово првенство. Дуел са Италијанима је архивиран, следи нам полуфинале са Грчком где ћемо се трудити да дамо још више од себе у борби за финале, које доноси визу за Олимпијске игре у Паризу. Очекујем још бољу утакмицу наше репрезентације - истакао је Јанковић.

Подсећа овај пут мало на онај, тада нове репрезентације Србије 2009. године на Светском првенству у Риму. И тада многи нису веровали у нови тим, пошто су се неки врхунски играчи опростили од репрезентације после Олимпијских игара у Пекингу 2008, где је освојена бронза. Али, тадашњи дечаци показали су свима да могу и стигли до трона. А, онда су освојили све што се може освојити. Који су домети ове нове екипе, показаће време. Да ли нација после изненађења које су направили очекује много? Да очекује, јер ми смо такви, а они, они су већ направили успех. Наше је само да будемо уз њих, пресотале су им још две утакмице... Ако освоје медаљу свакако ће бити златног сјаја.

Г. Маленовић

Сутрашњи програм

Полуфинале

Грчка - Србија (10)

Мађарска - Француска (11.30)

Аутор:
Пошаљите коментар
СРБИЈА после пенал лутрије у полуфиналу, за финале СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА са Грцима

СРБИЈА после пенал лутрије у полуфиналу, за финале СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА са Грцима

25.07.2023. 10:59 11:31