Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VATERPOLISTI SRBIJE sutra u polufinalu igraju sa GRČKOM NA SVETSKOM PRVENSTVU U FUKUOKI

26.07.2023. 09:42 09:45
Piše:
Izvor: VSS/Orange Pictures

Vaterpolisti Srbije sutra u polufinalu Svetskog prvenstva u Fukuoki igraju sa jakim rivalom Grčkom od 10 časova po našem vremenu. Drugog finalistu dobićemo posle evropskog klasika između Mađara i Španaca.

Podsećanja radi upravo je ta reprezentacija igrala u finalu u Tokiju sa Srbijom, a čak šest vrhunskih igrača iz tog duela više nije u sastavu "delfina". Zato će onih pet preostalih povesti debitante, ka onome što svi priželjkujemo finalu, sigurnoj medalji, ali i vizi za Olimpijske igre. Utakmica sa Grcima igra se danas od 10 časova. 

Od gotovo otpisanih do polufinala i borbe za medalje došla je vaterpolo reprezentacija Srbije za devet dana na Svetskom prvenstvu u japanskom gradu Fukuoki. Selekcija u kojoj je sedam debitanata, uz petoricu iskusnijih koji su osvojili zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, rasla je iz utakmice u utakmicu. Pokazivala je oscilacije i neke "dečje bolesti" u utakmicama u grupi, što je i normalno za nove i mlade ekipe, ali naciju su vaterpolisti navikli samo na uspehe. I dok su mnogi mislili da iz Fukuoke neće biti lepih vesti, oni su se polako budili i molili naciju da bude uz njih. Da su zaslužili, jesu, jer u odlučujućem meču u grupi savladali su Crnu Goru, zatim u osmini finala veoma neugodne Japance i u četvrtfinalu do tada aktuelne svetske vicešampione Italijane.

Selektor Uroš  Stevanović je čestitao ekipi na pobedi i plasmanu u plufinale.

- Imali smo fantastičnog golmana Mitrovića koji je odličan za peterce. Znali smo da ćemo da pobedimo kada su šutevi sa pet metara odlučivali. Dobro smo počeli sa 2:0, ali Italija se vratila i onda se igralo gol za gol. Na kraju smo iskoristili tajm- aut i pogodili za izjednačenje i peterce. Nadam se da ovo nije poslednja reč na prvenstvu - kazao je Stevanović.

Strahinja Rašović je jedan od najboljih strelaca Srbije u Fukuoki i od početka veruje da "delfini" mogu dosta da urade, iako su ih mnogi otpisali posle loših partija na finalu Svetskog kupa i nešto lošijeg starta na planetarnoj smotri.

- Srećni smo što smo uspeli da pobedimo Italiju u četvrtfinalu, ali nema slavlja i euforije, jer još uvek ništa nismo uradili. Već smo se okrenuli Grcima, malo je vremena za pripremu, ali verujem u ekipu i nadam se da ćemo još podići nivo igre i da ćemo biti još bolji u polufinalu - rekao je Rašović.

Kapiten Nikola Jakšić još jednom je pokazao da je pravi lider ove nove generacije.

- Borili smo se od početka do kraja i zasluženo pobedili u vema zahtevnom meču protiv jedne od najboljih reprezentacija sveta kakva je Italija. Sve to je iza nas i potpuno se koncentrišemo na polufinale sa Grčkom, jer verujem ako budemo igrali kao u četvrtfinalu, da  neće biti problema da se plasiramo u finale - poručio je Jakšić.

Radomir Drašović je bio jedan od četvorice sigurnih izvođača peteraca, a iz iste situacije je bio precizan i u regularnom delu meča.

- Iza nas je izuzetno težak i iscrpljujuć meč protiv favorizovane Italije. Znali smo kakav su protivnik, što su i pokazali. Neke nedostatke i greške u odbrani smo nadomestili timskim duhom i energijom. Mislim da smo zasluženo pobedili, jer, iako mnogi smatraju da su peterci lutrija, to mora da se zasluži i ova ekipa je to zaslužila. Pobediti u četvrtfinalnoj utakmici je izuzetno teško i bitno, ali ono pravo tek sledi. Brzo zaboravljamo ovaj meč i okrećemo se Grcima. Znamo da nas u narednim danima očekuje borba za medalju, ali verujem u ove momke, znam da ćemo se boriti svim srcem do kraja i verujem da ćemo doći do tog zlata - kazao je Drašović.

Mladi Filip Janković se složio sa saigračima da je duel sa Italijanima bio veoma težak i čestitao ekipi i stručnom štabu plasman u polufinale.

- Borili smo se od početka do kraja kao ekipa, a to je ono što nas krasi celo ovo prvenstvo. Duel sa Italijanima je arhiviran, sledi nam polufinale sa Grčkom gde ćemo se truditi da damo još više od sebe u borbi za finale, koje donosi vizu za Olimpijske igre u Parizu. Očekujem još bolju utakmicu naše reprezentacije - istakao je Janković.

Podseća ovaj put malo na onaj, tada nove reprezentacije Srbije 2009. godine na Svetskom prvenstvu u Rimu. I tada mnogi nisu verovali u novi tim, pošto su se neki vrhunski igrači oprostili od reprezentacije posle Olimpijskih igara u Pekingu 2008, gde je osvojena bronza. Ali, tadašnji dečaci pokazali su svima da mogu i stigli do trona. A, onda su osvojili sve što se može osvojiti. Koji su dometi ove nove ekipe, pokazaće vreme. Da li nacija posle iznenađenja koje su napravili očekuje mnogo? Da očekuje, jer mi smo takvi, a oni, oni su već napravili uspeh. Naše je samo da budemo uz njih, presotale su im još dve utakmice... Ako osvoje medalju svakako će biti zlatnog sjaja.

G. Malenović

Sutrašnji program

Polufinale

Grčka - Srbija (10)

Mađarska - Francuska (11.30)

Autor:
Pošaljite komentar
SRBIJA posle penal lutrije u polufinalu, za finale SVETSKOG PRVENSTVA sa Grcima

SRBIJA posle penal lutrije u polufinalu, za finale SVETSKOG PRVENSTVA sa Grcima

25.07.2023. 10:59 11:31