light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У ВАТЕРПОЛУ У ФУКУОКИ: "Делфини" бољи од Јапанаца, с Италијом у четвртфиналу

23.07.2023. 13:18 13:28
Пише:
Извор: Đorđe Lazić, foto: VSS/Orange Pictures

Ватерполо репрезентација Србије пласирала се у четвртфинале Светског првенства у Фукуоки, пошто је у осмини финала савладала домаћу селекцију Јапана са 16:10. Изабраници Уроша Стевановића у уторак ће у четвртфиналу снаге одмерити са вицешампионом света - Италијом, а меч је на програму од 9.30 часова по нашем времену.

Мучили су Јапанци "делфине" прве две четвртине, али су наши играчи успели да сломе отпор упорних Јапанаца у трећој деоници, као што су то урадили и Мађари и Хрвати у групи. Јапанци играју атипичан ватерполо, са високим пресингом у одбрани, а упливавањима и контрама у нападу, јер немају класичног центра и треба европским екипама времена да се на тај стил игре навикну, а када до тога дође ствари легну на своје место, па су тако и наши момци у другом делу меча држали конце игре у својим рукама и дошли до важне победе.

Фуриозно су кренули Јапанци и повели са 2:0 погоцима Јусуке Инабеа, који је у том периоду промашио и петерац. "Делфине" није ишло у нападу, спутали су нас својом одбраном, а на голу је непогрешив био Кацујуки Танамура. Коначно су се после пет минута наши играчи снашли, а Страхиња Рашовић је са два гола успео да матира Танамуру и донесе изједначење (2:2). После гола Вука Милојевића чинило се да су наши пронашли игру, али је Јапанце у егалу држао Инабе (3:3). У другој четвртини играло се гол за гол, наши никако нису успевали да се одлепе, али је Рашовић из петерца донео минималну предност (6:5), пред велики одмор. На почетку треће деонице Инабе и голман Танамура држали су неко време Јапан у егалу (6:6). Србија је два пута долазила до два гола предности, а после 9:7 коначно је сломила отпор упорног ривала, па су после треће деонице "делфини" водили са 13:7. Разбранио се и наш голман Владимир Мишовић. Покушао је у том периоду јапански селектор Шиота изменом голмана нешто да промени, пошто је уморног Танамуру заменио Това Нишимура, али безуспешно. Одлична одбрана Србије и ефикасан напад решили су питање победника, а стечена предност је задржана до краја утакмице. У последњој деоници наш селектор Стевановић увео је на гол Бранислава Митровића, који је за осам минута забележио шест одбрана, од чега два петерца.

Добре партије нашех голмана, али и центара Ђорђа Лазића и Немање Убовића, који су постигли по два гола радују пред дуел са Италијанима.

Г. Маленовић

Јапан - Србија 10:16 (3:3, 2:3, 2:7, 3:3)

ФУКУОКА: Базен "Марина Меси", гледалаца: 4.000, судије: Ковач-Чатлош (Мађарска) и Мишковић (Црна Гора). Играч више: Јапан 9 (1), Србија 11 (6). Два играча више: Јапан 1 (1). Петерци: Јапан 3 (0), Србија 1 (1).

ЈАПАН: Танамура (10 одбрана), Адачи 2, Ватанабе 2, Огихара, Нита, Сузуки 1, Дате 1, Таката, Араи, Инаба 4, Окава, Араки, Нишимура (3 одбране).

СРБИЈА: Мишовић (7 одбрана), Радуловић 3, Рашовић 3, Ранђеловић, Лазић 2, Милојевић 1, Драшовић 2, Јакшић 2, Јанковић, Убовић 2, Вучинић 1, Мартиновић, Митровић (6 одбрана).

Црна Гора ибацила Хрвате

Ватерполо репрезентација Црне Горе остварила је величанствену победу на Светском првенству. У осмини финала изабраници Владимира Гојковића победили су шампиона Европе селекцију Хрватске са 13:12. Црну Гору су до тријумфа предводили Ђуро Радовић и Душан Матковић са по четири гола. Код Хрватске Јерко Маринић Крагић је био најефикаснији са четири гола. Боље су Хрвати отворили меч и имали предност после уводних осам минута, које су обележили голмани.

Међутим, у наставку се буди Црна Гора која добија другу деоницу резултатом 3:0 и у једном тренутку има и предност од три гола – 6:3. Из понора је Хрвате извадио Маринић Крагић са два гола којим је донео изједначење, а потом је његова селекција прешла и у предност. Од тог тренутка се играо егал, а тачку на њега је ставио Душан Матковић који је постигао гол одлуке на нешто више од минута до краја. Црна Гора у четвртфиналу игра против Грчке, а уједно је изборила и пласман на Светско првенство које се наредне године игра у Дохи.

Пласман у четвртфинале избориле су и селекције САД и Француске. Изабраници Дејана Удовичића, ватерполисти САД, победили су Канаду са 13:10, док је Француска била боља од Аустралије са 11:8. САД ће играти против Мађарске, Француска против Шпаније.

Програм у уторак

Четвртфинале

Грчка - Црна Гора (8)

Италија - Србија (9.30)

Мађарска - САД (11)

Шпанија - Француска (12.30)

Аутор:
Пошаљите коментар
ВАТЕРПОЛИСТИ СРБИЈЕ  у осмини финала СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА сутра играју са ЈАПАНОМ

ВАТЕРПОЛИСТИ СРБИЈЕ  у осмини финала СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА сутра играју са ЈАПАНОМ

22.07.2023. 13:30 13:33