Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU U FUKUOKI: "Delfini" bolji od Japanaca, s Italijom u četvrtfinalu

23.07.2023. 13:18 13:28
Piše:
Izvor: Đorđe Lazić, foto: VSS/Orange Pictures

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Fukuoki, pošto je u osmini finala savladala domaću selekciju Japana sa 16:10. Izabranici Uroša Stevanovića u utorak će u četvrtfinalu snage odmeriti sa vicešampionom sveta - Italijom, a meč je na programu od 9.30 časova po našem vremenu.

Mučili su Japanci "delfine" prve dve četvrtine, ali su naši igrači uspeli da slome otpor upornih Japanaca u trećoj deonici, kao što su to uradili i Mađari i Hrvati u grupi. Japanci igraju atipičan vaterpolo, sa visokim presingom u odbrani, a uplivavanjima i kontrama u napadu, jer nemaju klasičnog centra i treba evropskim ekipama vremena da se na taj stil igre naviknu, a kada do toga dođe stvari legnu na svoje mesto, pa su tako i naši momci u drugom delu meča držali konce igre u svojim rukama i došli do važne pobede.

Furiozno su krenuli Japanci i poveli sa 2:0 pogocima Jusuke Inabea, koji je u tom periodu promašio i peterac. "Delfine" nije išlo u napadu, sputali su nas svojom odbranom, a na golu je nepogrešiv bio Kacujuki Tanamura. Konačno su se posle pet minuta naši igrači snašli, a Strahinja Rašović je sa dva gola uspeo da matira Tanamuru i donese izjednačenje (2:2). Posle gola Vuka Milojevića činilo se da su naši pronašli igru, ali je Japance u egalu držao Inabe (3:3). U drugoj četvrtini igralo se gol za gol, naši nikako nisu uspevali da se odlepe, ali je Rašović iz peterca doneo minimalnu prednost (6:5), pred veliki odmor. Na početku treće deonice Inabe i golman Tanamura držali su neko vreme Japan u egalu (6:6). Srbija je dva puta dolazila do dva gola prednosti, a posle 9:7 konačno je slomila otpor upornog rivala, pa su posle treće deonice "delfini" vodili sa 13:7. Razbranio se i naš golman Vladimir Mišović. Pokušao je u tom periodu japanski selektor Šiota izmenom golmana nešto da promeni, pošto je umornog Tanamuru zamenio Tova Nišimura, ali bezuspešno. Odlična odbrana Srbije i efikasan napad rešili su pitanje pobednika, a stečena prednost je zadržana do kraja utakmice. U poslednjoj deonici naš selektor Stevanović uveo je na gol Branislava Mitrovića, koji je za osam minuta zabeležio šest odbrana, od čega dva peterca.

Dobre partije našeh golmana, ali i centara Đorđa Lazića i Nemanje Ubovića, koji su postigli po dva gola raduju pred duel sa Italijanima.

G. Malenović

Japan - Srbija 10:16 (3:3, 2:3, 2:7, 3:3)

FUKUOKA: Bazen "Marina Mesi", gledalaca: 4.000, sudije: Kovač-Čatloš (Mađarska) i Mišković (Crna Gora). Igrač više: Japan 9 (1), Srbija 11 (6). Dva igrača više: Japan 1 (1). Peterci: Japan 3 (0), Srbija 1 (1).

JAPAN: Tanamura (10 odbrana), Adači 2, Vatanabe 2, Ogihara, Nita, Suzuki 1, Date 1, Takata, Arai, Inaba 4, Okava, Araki, Nišimura (3 odbrane).

SRBIJA: Mišović (7 odbrana), Radulović 3, Rašović 3, Ranđelović, Lazić 2, Milojević 1, Drašović 2, Jakšić 2, Janković, Ubović 2, Vučinić 1, Martinović, Mitrović (6 odbrana).

Crna Gora ibacila Hrvate

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore ostvarila je veličanstvenu pobedu na Svetskom prvenstvu. U osmini finala izabranici Vladimira Gojkovića pobedili su šampiona Evrope selekciju Hrvatske sa 13:12. Crnu Goru su do trijumfa predvodili Đuro Radović i Dušan Matković sa po četiri gola. Kod Hrvatske Jerko Marinić Kragić je bio najefikasniji sa četiri gola. Bolje su Hrvati otvorili meč i imali prednost posle uvodnih osam minuta, koje su obeležili golmani.

Međutim, u nastavku se budi Crna Gora koja dobija drugu deonicu rezultatom 3:0 i u jednom trenutku ima i prednost od tri gola – 6:3. Iz ponora je Hrvate izvadio Marinić Kragić sa dva gola kojim je doneo izjednačenje, a potom je njegova selekcija prešla i u prednost. Od tog trenutka se igrao egal, a tačku na njega je stavio Dušan Matković koji je postigao gol odluke na nešto više od minuta do kraja. Crna Gora u četvrtfinalu igra protiv Grčke, a ujedno je izborila i plasman na Svetsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Dohi.

Plasman u četvrtfinale izborile su i selekcije SAD i Francuske. Izabranici Dejana Udovičića, vaterpolisti SAD, pobedili su Kanadu sa 13:10, dok je Francuska bila bolja od Australije sa 11:8. SAD će igrati protiv Mađarske, Francuska protiv Španije.

Program u utorak

Četvrtfinale

Grčka - Crna Gora (8)

Italija - Srbija (9.30)

Mađarska - SAD (11)

Španija - Francuska (12.30)

Autor:
Pošaljite komentar
VATERPOLISTI SRBIJE  u osmini finala SVETSKOG PRVENSTVA sutra igraju sa JAPANOM

VATERPOLISTI SRBIJE  u osmini finala SVETSKOG PRVENSTVA sutra igraju sa JAPANOM

22.07.2023. 13:30 13:33