ЗАВРШЕНО ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА ЖЕНЕ: Блистав наступ српских шахисткиња

Европско првенство за жене је одиграно на Родосу, у Грчкој од 19. до 29. априла.
с
Фото: М. Манакова

Међу 182. учеснице се нашло и седам представница наше земље, које су наступиле на континенталном такмичењу захваљујући подршци Шаховског савеза Србије. Оне су постигле изузетне резултате и још једном показале да је шах у Србији у успону.

Након десет одиграних партија, најуспешнија представница Србије је био женски интермајстор Адела Великић, која је са седам освојених поена поделила десето место, а додатни критеријуми су одлучили да буде осамнаеста, што је сјајан успех. Она је фантастично завршила такмичење направивши серију од чак четири победе!

Импозантан успех је постигла и талентована Марија Манакова, женски велемајстор. Она је прикупила шест поена, и чак 56,8 рејтинг поена! Притом је успела да савлада неке од најбољих шахисткиња данашњице, као што су велемајстори Нино Бациашвили и Антоанета Стефанова, бивша првакиња света.

Првакиња Србије женски велемајстор Марина Гајчин је показала да резултати са Гренке чеса никако нису случајни, и да је у сјајној форми. Најбоља војвођанска шахисткиња је турнир завршила са 5,5 поена, што јој је донело још 36,6 рејтинг поена, а посебно је упечатљива њена победа против једне од најталентованијих играчица планете, интермајстора Елине Роберс. Добар наступ је имала и шампионка Србије у убрзаном шаху, женски велемајстор Јована Ерић. Стандардна репрезентативка наше земље се полако враћа, након солидног губитка рејтинга прошле године.

Женски интермајстор Тијана Мандура није имала резултатски толико успешан турнир, али оно што код ње радује је чињеница да ће од следећег такмичења које буде играла испред њеног имена писати титула женског велемајстора. Љубитеље шаха у Србији радује повратак женског мајсторског кандидата Јасмине Гајчин на шаховску сцену. Иако је имала само један тријумф, у дуелима са неким веома снажним противницама је показала да ју је врло тешко победити. Најмлађа представница Србије, талентована Марта Дакић је одиграла неколико одличних партија, нарочито у другом делу турнира. Учешће на континенталном шампионату је за њу свакако драгоцено искуство.

Првакиња Европе је постала Азербејџанка, интермајтор Улвија Фаталијева, која је освојила невероватних 8,5 поена, и то без пораза. Како је сама рекла, дошла је на турнир без амбиција, а отишла са најбољим резултатом у каријери. Преостале две медаље су такође припале интермајторима – сребро сјајној Украјинки Наталији Букси, а бронза искусној Грузијки Лели Јавакхишвили.


Из Каћа до финала

Квалификациони турнир за најмасовнији спортски догађај подмлатка у региону „Спортске игре младих“ за Јужнобачки округ одржан је у Каћу, у Пензионерском дому. Организатори такмичења су били ШК „Југовић“ Каћ и ШК „Бубамара“ Нови Сад. Главни судија је био национални арбитар Алмир Гагић. По двоје првопласираних из сваке групе се квалификовало на финални турнир. У групи до 11 година то су Есенија Весецкаја и Маша Петров, те Андреј Брајић и Борис Брајић, а у категорији до 15 година Дарја Тимофејева и Емилија Вугдалић и Филип Сувара и Лука Гилица. Спонзор догађаја је била Банка Интеза.


С. Костић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести