overcast clouds
18°C
13.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МАРКО ВУЈИН, ПОТПРЕДСЕДНИК РК ВОЈВОДИНА О СПЕКТАКЛУ У ЛИГИ ЕВРОПЕ: Пашће Кил у Спенсу

13.10.2024. 16:51 17:00
Пише:
vujin
Фото: Приватна архива

Рукометни Нови Сад је на ногама. У уторак у великој сали Спенса гостује моћни Кил.

Српски шампион Војводина у оквиру Лиге Европе дочекује Бундеслигаша, четвороструког првака Европе, и исто толико финалисту најјачег такмичења Старог континента, четири пута победника ЕХФ купа, што ником није поло за руком, уз рекордне  23 титуле првака Немачке и 12 националних купова. Није ни чудно то што се за „велики Спенс“ тражи карта више, свако жели да присуствује спектаклу, у којем Војводина жели да буде равноправан такмац. Таква рукометна клупска громада није долазила у Србију. Зато није ни чудно то што домаћин размишља да отвори и галерију, како би свако ко жели имао прилику да види рукометног гиганта уживо.

Нема бољег саговорника на тему Кила од потпредседника РК Војводина Марка Вујина, који је седам година био део немачког великана. Од 2012. до 2019. године одиграо је 359 утакмица, постигао 1554 гола, био најбољи стрелац Бундеслиге 2014. и стигао да освоји десет пехара.

vujin
Фото: Приватна архива

Енергетски несхватљив пад против Партизана

Војводина је после деценијске доминације у домаћем шампионату добила озбиљног ривала за титулу, Партизан. Први трофеј, Суперкуп, је припао Војводини, док је Партизан бодове однео из Спенса у првом колу? 

– Сјајно је за српски рукомет да се ствара спортска конкуренција, што је добро и за младе играче и за навијаче. Весппрем то не би био што јесте да нема ПИК Сегедина, Флензбург или Кил да немају једни друге... Истина да је у последњих  година у плеј офу недостајао тај набој. Тим утакмицама рукомет можемо да подигнемо на виши ниво. На Спенсу смо одиграли испод нашег нивоа, енергетски никад лошија, не бежимо од тога. Заслужено су нас победили јер ми нисмо били они који се представљамо на европској сцени. Да бисмо ишли напред треба да причамо само о спортским резултатима. Партизан ради добар посао, појачавају се и стварају већи притисак и себи и нама. Залажем се за још екипа да се појаве попут њих, то је добро и за нас и српски рукомет. Наравно, нећемо ни ми да седимо скрштених руку. Наша управа са двојицом успешних људи како у привреди, тако и у спорту, Драгољуб Збиљић и Душан Бајатовић на челу, дају нам пуну подршку и снагу да наставимо доминацију на свим фронтовима – категоричан је Вујин. 

Кил у Новом Саду, спектакл у најави? 

– Слободно могу да кажем да се ради о једној од најбољих екипа која је у последњих неколико година гостовала у Србији и играти против српског тима. За моје поимање рукомета, ради се о клубу који је, уз Барселону, највећа рукометна институција на свету. Комплетан пакет који нуди, од играча до навијача, па и самог становника Кила, је сјајан и привилегија је бити домаћин таквом великану. Оно што је Реал Мадрид у свету фудбала, то је ТKW Кил у рукомету. Верујем да ће публика да ужива у својеврсном спектаклу и да ћемо морати да штампамо више од 6.000 улазница. Драго ми је што су навијачи препознали величину противника, а иначе увек је Нови Сад препознавао европски квалитет – рекао је Марко Вујин у разговору за „Дневник“.

vujin
Фото: Приватна архива

Интересовање као за Сисли

Чини се, на основу интересовања, да би могло да се понови попуњеност Спенса када је у оквиру Купа шампиона одбојкашима Војводине гостовао чувени Сисли? 

– Већ је букирано шест хиљада карата. Још има простора да повећамо капацитет. Тешко је стићи 10.000 гледалаца пошто, у односу на одбојку, наш терен је већи и велика дворана не може да има исти број гледалаца, али што се тиче интересовања нема разлике. Ми смо оставили један контингент карата, који ћемо да делимо на дан утакмице. Карактеристика Балкана је та да људи за овакве спектакле зову сат времена пред утакмицу. И то смо имали у виду – рекао је Вујин.   

Војводина је до сада у више наврата знала да приреди изненађење, последње пре неколико дана у Нашицама. Може ли то и сада да уради? 

– Ако знамо да су у Нашицама падале и много веће екипе, то су заиста велика два бода и лепо смо започели такмичење у Лиги Европе. На домаћем терену морамо да освајамо бодове који се очекују од нас. Кил свакако није та екипа, али не постоји спортиста који не добије посебну снагу и крила да одигра изнад својих могућности у таквим утакмицама. Утакмица са Килом треба да буде утакмица у којој ћемо сви да уживамо у тој представи, али верујем да ће наши играчи да дају и последњи атом снаге да приреде велико изнанеђење. То би маркетиншки подигло наш клуб, али и у европским стандардима, пошто би то био наставак континуитета после освојеног ЕХФ Купа Европе прошле године. Искрено, осећам да ће уторак бити дан када ће Војводина моћи да каже да је славни Кил пао у Спенсу.

vujin
Фото: Приватна архива

Сердарушић дигао лествицу

– Тринаест година сам играо у два великана, у Веспрему и Килу. Уз Барселону то су три клуба из самог светског врха, са великом традицијом и непресушном жељом за највиши пласман. Кил град на балтичком мору, на северу Немачке, живи за рукомет. Доласком Звонимира Сердарушића клуб је подигао лествицу на врхунски ниво, освајане су највеће титуле, хала је годину дана распродата унапред и то свих 10.000 места. Клуб се труди да доведе најбоље играче у датом тренутку. Ради се о систему где ниједан играч, иако је врхунска класа, није већи од клуба, али играчи испоштовани по свим питањима. У Килу када се победи то је нормално, док када се изгуби не прича се на начин као у другим земљама, реакција се види кроз примерене изјаве али се играчу да до знања да се очекује више од њих. Играч је стално под притиском резултата и када се игра добро и лошије, опуштања нема свих 60-70 утакмица у сезони. Тежак клуб за играње због броја утакмица и начина на који се противници се опходе према Килу. Где год смо гостовали то је била утакмица сезоне, као што је то нама сада – открио је детаље из унутрашњости Кила Вујин. 

Бодови против Нексеа иду у прилог тој чињеници? 

– То је по мени најидеалнији сценарио. Теже би било играти против Кила да нисмо победили Нексе. Одиграли смо сјајну утакмицу, узели два бода и сада растерећено очекујемо Кил. За Кил су најопасније екипе које улазе растерећено против њих. Кил је доминантан против противника који имају, такође, константан притисак освајања титула. Дешавало се док сам и ја био тамо да кикснемо од мањих клубова јер су они ушли у меч опуштено, пошто нису имали шта да изгубе. Зато мислим да је ово велика шанса за нас. Кил је у последњих неколико година у играчкој транзицији, и даље се траже. Доласком Андреаса Волфа враћају се на курс светске класе играча који су страх и трепет на свакој позицији. 

Да ли сте у вашим пројекцијама видите сценарио по коме Војводина може до друге фазе Лиге Европе? 

– Ако бисмо којим случајем, уз помоћ среће и наше игре, дошли до бар бода против Кила, ништа нам то не би значило ако не бисмо победили шпанског представника у Новом Саду. Из ове перспективе, та утакмица са Шпанцима биће одлучујућа у групној фази. Свесни смо да ће бити тешка и битна утакмица за нас. У првој утакмици против Кила показали су да се ради о сјајној екипи која нема много техничких грешака.

Јово Галић

Извор:
Дневник/Јово Галић
Аутор:
Пошаљите коментар
РУКОМЕТАШИ ВОЈВОДИНЕ ЛАКО САВЛАДАЛИ ОБИЛИЋ: Одлична генерална проба пред Кил
2

РУКОМЕТАШИ ВОЈВОДИНЕ ЛАКО САВЛАДАЛИ ОБИЛИЋ: Одлична генерална проба пред Кил

11.10.2024. 18:33 11:54
РУКОМЕТАШИ ВОЈВОДИНЕ У ПЕТАК ДОЧЕКУЈУ ОБИЛИЋ У СУПЕРЛИГИ: Увертира пред спектакл са Килом
andrija stankov

РУКОМЕТАШИ ВОЈВОДИНЕ У ПЕТАК ДОЧЕКУЈУ ОБИЛИЋ У СУПЕРЛИГИ: Увертира пред спектакл са Килом

10.10.2024. 17:49 17:55