overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО: Рукометаши Србије испустили "плус два" у финишу и ремизирали са Исландом

12.01.2024. 19:56 20:41
Пише:
Извор: Lazar Kukić, foto: Tanjug (Marco Wolf/dpa via AP)

(Од нашег специјалног извештача)

Публика која је испунила Олимпијску дворану до последњег места громогласним аплаузом поздравила је актере премијерног сусрета минхенске Ц групе на Европском првенству, пошто су рукометаши Србије и Исланда поделили бодове. (27:27) Више су се радовали Исланђани јер су њихови јунаци успели да остваре немогуће, да седам секунди пре краја постигну изједначујући погодак и Србе оставе “скамењене”, пошто су у последњих 75 секунди ушли са три гола предности. Међутим, неопрезност у самом финишу сусрета коштала их је ситуације да на отварању забележе победу.

Према очекивању сусрет, према оценама стручњака, две најбоље екипе у Ц групи, због важности сусрета почео је прилично стегнуто, тврдо у одбрани, опрезно у нападу, па се на први гол чекало пуних пет минута. Водила се жестока борба на терену олимпијске дворане. Обе екипе акценат су ставиле на одбрану, где су голмани Милосављев И Халгримсон бриљирали свако испред свог гола. Исланђани су се први осмелили да направе осетнију предност од три гола (7:4), у чему су им помогли наши играчи.


Орбовић и Воркапић на трибинама

За премијерни меч на ЕП, против Исланда, селектор Србије Тони Ђерона је одлучио да не скине десног бека Милоша Орбовића и десно крило Вукашина Воркапића.

На овакав потез Ђерона је био присиљен пошто је, због стомачног вируса, морао да изостави Орбовића, док је Воркапић за ову утакмицу означен као прекобројан.


Креатор игре Кукић ишао је из грешке у грешку, а једини који је у тим тренуцима био од бекова расположен јесте млади Борзаш, који је имао петље да “пробуши” мрежу Исланђана. Оно што је велики проблем био у првих 30 минута је то што су орлови направили много техничких грешака, наша крила су била потпуно неискориштена, док су пивоти били расположени, али запостављени.

Међутим, нису се предавали орлови, наставили су да играју одбрану на високом нивоу, са сјајном подршком голмана Милосављева. Уласком Петра Ђорђића, коме је Ђерона дао велико поверење, Он ми је вратио на најбољи начин са три-четири гола изван девет метара. То је натерало тренера Исланда да промени зону у 3-2-1, што је отворило процтор да коначно крила дођу до изражаја, као и за пивоте.


Исланђани имали подршку 5000 навијача

Први меч групе Ц Србија – Исланд посматрало је више од 12000 људи. Исланђани су имали подршку око 5.000 навијача који су их носили до нерешеног резултата, односно за њих вредног као Победа, пошто су били на почетку амбиса.


Међутим, орлови су у последњих петнаестак минута остзали без одговарајуће подршке голмана Милосављева, који није био у могућности због бола у леђима да остане на врхунском нивоу. И поред тога, у последња три минута орлови су ушли са предношћу од три гола. Лоша реализација Вејина омогућила је Исланду да се врати у игру. У последњем минуте орлови су имали две почетничке, после Вејина грешку је направио Ђорђић, које су омогућиле Исланђанима да изједначе резултат. Србија има за чим да жали јер је имала два бода у џепу.

Србија наредни меч игра у недељу против Мађарске (20.30), а два дана касније следи дуел против Црне Горе (18). Пласман у другу фазу избориће две најбоље пласиране селекције.

Јово Галић

ИсландСрбија 27:27 (11:10) 45 (2)

МИНХЕН: Олипијска дворана, гледалаца: 12.128, судије: Данијел и Роберто Акото Мсартинс (Португал), седмерци: Исланд 7 (5), Србија –, искључења: Исланд 4, Србија 10 минута. Црвени картон: Елиди Видарсон (Исланд)  у 12.минуту.

ИСЛАНД: Gustavsson, Смарасон 1, Палмарсон 2, В. Кристјансон  4 (2), Елисон 7 (1), Јонсон 2, Г. Kristjansson, Гисласон, Магнусон 2 (1), Валенсиа, Виарсон 1, Арнарсон 2, Гуд јонсон 5, Трастарсон, Олафсон, Халгримсон (13 одбрана).

СРБИЈА: Цупара, Кос, Абутовиц, Борзаш 2, Милосављевиц, Којадиновиц 2, Радивојевиц 3, Н. Илиц 2, Пушица, В. Илиц 2, Вејин 2, Кукиц 3, Ђорђиц 4, Пешмалбек 5, Марсениц 2, Милосављев (10 одбрана, 2 седмерца).

Аутор:
Пошаљите коментар
РУКОМЕТАШИ СРБИЈЕ У ПЕТАК ПОЧИЊУ НАДМЕТАЊЕ НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ У НЕМАЧКОЈ: На отварању са Исландом

РУКОМЕТАШИ СРБИЈЕ У ПЕТАК ПОЧИЊУ НАДМЕТАЊЕ НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ У НЕМАЧКОЈ: На отварању са Исландом

11.01.2024. 15:19 15:44