overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА: Новосадским екипама сребро и бронза у футсалу, Суботичанке прве; најбољи рукометаши из Врбаса

26.05.2024. 16:18 16:30
Пише:
Фото: Дневник

Завршница турнира средњих школа у футсалу на 12. Олимпијским спортским играма ученика Србије у Новом Саду, била је и те како узбудљива, а победама су се радовале ученице Гимназије „Светозар Марковић” из Суботице и ученици Средње школе „Драгачево” из Гуче.

Суботичанке су у борби за прво место, у сали ОШ „Прва војвођанска бригада” у Новом Саду, резултатом 2:1 савладале нишку Гимназију „9. мај”.

Ученици новосадске Гимназије „Светозар Марковић” освојили су друго место, пошто су од њих у узбудљивом финалу били бољи гости из Гуче 5:3.

На путу до финала, екипа коју је предводио професор физичког васпитања Ђорђе Мадић победила је ТШДУ „Никола Тесла” из Костолца 2:0, која је освојила трећу позицију, СШ „Григорије Божовић” из Зубиног Потока 5:0 и сомборску МШ „Др Ружица Рип” 3:1.

– Задовољни смо пласманом, други смо у држави, што је заиста велики успех – рекао је капитен екипе Гимназије „Светозар Марковић” Вукашин Лојовић. – Тешко нам је пао пораз у финалу, али честитали смо противницима. Уживали смо у целом турниру.

Неизвесно је било код девојака у утакмици за треће место. Футсалерке СШ „Светозар Милетић" из Новог Сада су, након извођења пенала, савладале МЕШ „Гоша” из Смедеревске Паланке 3:2 (пенали 3:2).

Новосађанке су два пута водиле – поготком Оље Обрадовић већ у почетним минутима, да би Нина Пушник са велике удаљености упутила неодбрањив „пројектил” за 2:1. Примиле су домаће гол у последњем минуту – 2:2. Биле су, међутим, прецизне са беле линије сва три пута, а одбраном голманке Милинићеве у другој серији радовале се победи. 

– Очекивале смо неко од прва два места, али после три утакмице у групи, гол разлика нас је послала у дуел за треће место – рекла је професорица физичког васпитања СШ „Светозар Милетић” Тања Радосав. – То је спорт. Као екипа, девојке су се одлично снашле. Биле су уморне јер је распоред згуснут, али одлично су одиграле последњи сусрет. 

Новосађанке су на Олимпијади савладале Гимназију „Патријарх Павле” из Београда (7:4), а одиграле су нерешено са Техничком школом „Пирот” (1:1) примљеним голом у последњим секундама и нишком Гимназијом „9. мај” (4:4). 

К. Бугарски

БЕЗ НЕИЗВЕСНОСТИ У РУКОМЕТНИМ ФИНАЛИМА: Пехари у Врбасу и Шапцу

Победнички пехари у рукометном такмичењу средњих школа отишли су у витрине SSŠ „4. јул” из Врбаса, у мушкој конкуренцији, односно МШ „Др Андра Јовановић” из Шапца, у надметању ученица.

Врбашани нису имали већих проблема у финалу одиграном у хали „Храм” у Каћу и убедљивим резултатом 22:15 савладали су СШ „Григорије Божовић” из Зубиног Потока. Узбудљивије је било у дуелу за треће место. Техничка школа „Кикинда” на крају се радовала тријумфу, пошто је на семафору било 30:28 у дуелу са шабачком ЕКШ „Стана Милановић”.

Ученице МШ „Др Андра Јовановић” из Шапца, такође су лагано изашле на крај са противницама, победивши СШ „Младост” из Петровца на Млави 25:18 у великој сали Спенса.

На проглашењу победника нашле су се и ученице Фармацеутско-физиотерапеутске школе „Београд” пошто су освојиле бронзу савладавши Другу крагујевачку гимназију резултатом 27:24.

К. Бугарски

СРЕДЊОШКОЛЦИ КРАЉЕВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ НАЈБОЉИ У КОШАРЦИ: Таленти показали велики квалитет

Када у завршници турнира игра млади српски репрезентативац Алекса Ристић, који је прошле године освојио злато на У-18 Евробаскету у Нишу, то довољно говори о томе колико је такмичење средњих школа на Школској олимпијади било квалитетно. Међутим, звање најбоље екипе није отишло Ристићевој Београдској гимназији (треће место), већ Гимназији из Краљева, која је у финалу, после велике борбе, савладала Гимназију из Сомбора са 53:50. Могла је да се види изузетно квалитетна представа у окршају за трофеј, који је обележила неизвесна завршница, у којој су се боље снашли Краљевчани.

Тренер победничке селекције и наставник физичког Владимир Адамовић анализирао је целокупну манифестацију.

– Све је било лепо, а Нови Сад је добар домаћин. Организација је компликована и, у складу с тим, све је било коректно. Ово је школско такмичење, пушта се мало слободнија игра, емоције су изражене... Не што смо први, него је генерални утисак одличан – истакао је Адамовић.

Потом се осврнуо и на финални сусрет.

– Тим је одлично изгледао, с обзиром на то како све иде. Нисам кошаркашки тренер, бавио сам се другим спортовима. Више сам момцима био ту за савет, родитељски, како да се смире, како да се изборе... Они су добри, сви тренирају и сви су озбиљни. Ово је резултат спортског одељења Гимназије Краљево, јер их већина похађа спортску гимназију. Имамо тим комплетан у школи. Одличан је био Сомбор у финалу, олакшали су нам долазак до овог трофеја, јер су победили Београдску гимназију. Можемо само да будемо задовољни.

Традиционално, Краљево је увек било један од запаженијих кошаркашких центара.

– Већина су кадети овде и понеко игра за јуниоре. Представници две школе кошарке – Слоге и OKK Краљево. Ако се задрже у нашем граду, имамо светлу будућност. Ипак, ово је конкуренција од 500 школа, можда фали десетак ванредних ђака, али је ово врх. И ако си ти ту најбољи, предстоји ти само даљи пут развоја – закључио је Адамовић.

В. М. Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар
ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА: Завршена такмичења основних школа у футсалу, рукомету и кошарци

ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА: Завршена такмичења основних школа у футсалу, рукомету и кошарци

25.05.2024. 15:36 15:43