overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА: Завршена такмичења основних школа у футсалу, рукомету и кошарци

25.05.2024. 15:36 15:43
Пише:
Извор: Моменат са финалне утакмице у футсалу, фото: Н. Михајловић

Још под утиском чина свечаног отварања Олимпиајде, са кога су послате снажне поруке заједништва више од 6.000 ученика у 550 екипа основних и средњих школа из свих региона Србије, на терене у Новом Саду, Степановићеву, Каћу и Будисави, први су изашли учесници турнира у футсалу, рукомету и кошарци.

Утакмице футсалера, по правилу, привлаче највише пажње, тако да су и овога пута били у фокусу интересовања. У конкуренцији основаца, титулу олимпијског победника освојили су ученици школе из Београда „Краљ Петар Други Карађорђевић“, победом у финалу са вршњацима из зајечарске школе „Љуба Нешић“ са 4:2.

-Велики је успех био и пласман на завршни турнир – подсећа капитен победничке екипе Огњен Угрица. – Велику захвалност за све што смо постигли дугујемо нашем наставнику Ивану Нецину, који је своје слободно време подредио тренирању екипе којом се наша школа поноси. Он је најбољи наставник на свету. Није било лако, имали смо доста тешку групу, мислим да је била квалитетнија од друге групе, али успели смо да као тим пребродимо све потешкоће и да освојимо победнички пехар.


Пласман ученика основних школа: „Краљ Петар Други Карађорђевић“ Београд, „Љуба Нешић“ Зајечар, „Димитрије Туцовић“ Чајетина, „8. септембар“ Пирот, „Димитрије Давидовић“ Смедерево, „Миладин Митић“ Лапље Село, „Слободан Бајић Паја“ Пећинци

Поласман учесница основних школа: „Вук Караџић“ Чачак, „Драгомир Марковић“ Крушевац, „Вук Караџић“ Лесковац, „Јован Јовановић Знај“ Сузботица, „Боривоје ЖЂ. Милојевић“ Крупањ, „Вук Караџић“ Лепосавић, „Ђура Јакшић“ Ћуприја, „Жарко Зрењанин“ Зрењанин


Резултат јесте основ сваком спортском такмичењу, али поштовање противника, колико и својих саиграча, једини је исправан мото оваквих манифестација. Сусрет у групи победничке екипе и ученика школе „Миладин Митић“ из Лапљег Села покварио је инцидент, који је правовременом интервенцијом судија и наставника брзо амортизован. На крају, стисак руке, уз извињења и разумевање у жару такмичарског набоја, неспоразум је превазиђен и утакмица је приведена крају, у складу са олимпијским принципима.

Л. Бакмаз

ЗАВРШЕНО ТАКМИЧЕЊЕ МАЛИХ РУКОМЕТАШИЦА И РУКОМЕТАША: Злата у Ади и Смедереву

Утакмицама за пласман, завршено је такмичење рукометашица и рукометаша основношколског узраста. Без дилеме најбоља екипа код девојчица, тим који је био фаворит и пре почетка турнира, састав Основне школе „Чех Карољ“ из Аде, био је суверен и без проблема стигао до златног одличја. Док дечака највреднија медаља отишла је у витрине ОШ „Др Јован Цвијић“ из Смедерева.

У финалу су мале Адачанке играле с екипом ОШ „Девета српска бригада“ из Бољевца и стигле су до убедљивог тријумфа. Током читаве утакмице питање победника није се постављало, а на крају је резултат гласио 27:16 за екипу из Аде. У дуелу за треће место, састале су се ОШ „Аксентије Максимовић“ из Долова и ОШ „Иво Андрић“ из Радинца код Смедерева, а бронзана медаља припала је малим Доловчанкама, које су славиле са 20:16.

У мушкој конкуренцији у овом узрасту, друго место освојила је екипа ОШ „Десанка Максимовић“ из Горњег Милановца, док је трећа била селекције ОШ „Петар Кочић“ из Темерина.

А. П.

ЗАВРШЕНИ КОШАРКАШКИ ТУРНИР ЗА ОСНОВЦЕ НА ШКОЛСКОЈ ОЛИМПИЈАДИ: ОШ "Ратко Вукићевић" најбоља

Утакмицама за коначан пласман основних школа, када је реч о кошарци, спуштена је завеса на тај део Школске олимпијаде, која се ових дана одржава, између осталог, и у Новом Саду. Током дана на теренима балона код Сајма најзапаженије биле школе Ратко Вукићевић из Ниша, Јован Цвијић из Смедерева и Светозар Марковић из Београда. Коначни поредак ишао је баш тим редом, па може да се закључи да је југ издоминирао на читавом такмичењу, мада треба бити реалан и навести да им није било нимало лако у финалном сусрету, с обзиром на то да су Смедеревци пружили изузетно јак отпор и тек после велике борбе посустали.

До последњег момента није се знало ко ће да буде најбољи, да би у неизвесној завршници Нишлије ипак направиле разлику и победиле са 40:38, у изузетно драматичном окршају, који су обележили и нешто топлији услови, па су и једни и други, осим ривала, морали да превазилазе и такве изазове. У сваком случају, поново је победио фер-плеј, а несумњиво је да ће неки од дечака можда већ у блиској будућности имати прилику да бране боје неких квалитетнијих клубова и у сениорској конкуренцији, како талента није мањкало.

В. М. П.

Аутор:
Пошаљите коментар
ЈЕДИНСТВЕНА ПОРУКА СА ПОЧЕТКА ШКОЛСКЕ ОЛИМПИЈАДЕ - ГРАДОНАЧЕЛНИК МИЛАН ЂУРИЋ: Ви сте де­цо бо­гат­ство Ср­би­је!

ЈЕДИНСТВЕНА ПОРУКА СА ПОЧЕТКА ШКОЛСКЕ ОЛИМПИЈАДЕ - ГРАДОНАЧЕЛНИК МИЛАН ЂУРИЋ: Ви сте де­цо бо­гат­ство Ср­би­је!

24.05.2024. 16:11 17:20
ПРЕКО 6.000 УЧЕНИКА НА ТЕРЕНИМА Гојковић отворила 12. Олимпијске спортске игре ученика Србије (ФОТО)

ПРЕКО 6.000 УЧЕНИКА НА ТЕРЕНИМА Гојковић отворила 12. Олимпијске спортске игре ученика Србије (ФОТО)

24.05.2024. 13:59 17:15