overcast clouds
10°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

На Летенки одржан семинар савеза „Спорт за све Војводине”

12.10.2020. 11:17 11:19
Пише:
Фото: Приватна архива

Савез „Спорт за све Војводине” у част обележавања завршетка 5. фестивала, који је организовао током године и у знак обележавања Светског дана пешачења, који је управо био тог дана, одржао је на Летенки пригодан семинар.

Око стотинак учесника из читаве Војводине и предстаника Савеза спорт за све Србије поздравили су професор др Милена Микалачки, председница Савеза „Спорт за све Војводине”, и Бранко Вујовић, председник ове асоцијације Србије. Др Микалачки је  изразила захвалност Покрајинском секретаријату за спорт и омладину и Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта на помоћи приликом организације овр манифестација.

Семинар је одржан у амфитеатру у шуми, с неколико врло актуелних тема које апсолутно одговарају садашњем тренутку. Пандемија корона вируса је свакако пореметила све активности у земљи, па и спорту за све, тако да је овај врло посећени семинар  то надоместио. Први предавач била је Снежана Вујановић, психолог у Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта, а говорила је на тему:“Утицај пандемије на ментално здравље“. Детаљно је објаснила шта нас је све снашло и како се у таквој ситуације треба понашати, јер је овај ковид вирус непознаница за све, непредвидив и изазивач неколико врста стресова. Од позитивних до негативних. А као пратећа појава појављује се и страх како ћемо се с њим изборити, јер има ствари на које можемо, али и оних на које не можемо утицати. А све то најбоље су илустровале поруке Кризног штаба које су сваки пут биле другачије. И сви смо ми то различито прихватали и тумачили. Ипак, истакла је да је најважније да верујемо у себе и да ћемо се на крају успешно изборити с недаћама које су нас задесиле.

Занимљиву тему имала је сарадница Савеза „Спорт за све Србије” Марина Вукотић чија се тема „Програм остани код куће активан“ апсолутно уклопила у данашње време. Истакла је да асоцијација спорта за све обухвата све генерације, од најмлађих до најстаријих, а на стручњацима је да осмисле програме и прилагоде их корисницима. У припремању таквих програма велика помоћ су била искуства колега из иностранства. У недељне спортске активности, после Европе, укључио се цео свет и то је постала значајна међународна акција. И њен колег из асоцијације Братислав Дмитровић имао је актуелну тему: „Од наметнутих услова до успешне реализације“. Сва три предавања била су одлично пропраћена визуелним ефектима на видео биму.

На крају се учесницима обратила Оливера Јовановић, генерални секретар Савеза спорт за све Војводине и укратко их упознала с пројектом „ Активирај здрав начин живота кроз саветовање за тебе“. Говорила је и о пројетктима који се спроводе заједно с међународним организацијама у које се Савез све више укључује. Препоручила је свим учесницима семинара да се и њихове организације укључе у тражење и реализацију међународних пројеката.

Боравак на Летенки није имао само овај радни део. Како је Савез спорт за све спортска организација, а највише намењена рекреативним програмима, за учеснике је организована шетња дуга шест километара, кроз шуму. Одредиште је било стићи до манастира у Бешенову, а потом су сви, који су то желели, прошетали и до Бешеновачког језера, које прекрасно изгледа и у ове јесење дане. Посета цркви и језеру била је и прилика да се готово сви учесници фотографишу, појединачно и групно, и сачувају успомене на овај дан у којем су, како и приличи, обележили Светски дан пешачења – пригодном шетњом.

С. Јаковљевић

Аутор:
Пошаљите коментар
Трећи фестивал „Спорт за све” на Штранду

Трећи фестивал „Спорт за све” на Штранду

01.06.2018. 23:27 23:29